Eurofertil Tüp Bebek Merkezleri Medikal Direktörü Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hakan Özörnek, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında şu an için hastaya önerilebilecek en güvenli ve mantıklı çözümün intralipid serum uygulaması olduğunu söyledi.
Eurofertil Tüp Bebek Merkezleri Medikal Direktörü Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Özörnek, gelişen teknoloji ve bilimsel çalışmalar ışığında tüp bebek tedavisinde heyecan yaratan intralitip (serum tedavisi) hakkında bilgi verdi. Serum şeklinde damar yolu ile embriyo transferinin ilk yapıldığı gün ve sonrasında da aralıklarla kullanılan intralipid uygulaması ile daha önce birkaç kez tüp bebek uygulandığı halde gebe kalamayan hastaların bu tedavi yöntemi ile bebek sahibi olabileceklerini kaydeden Özörnek, “Bebek başarısızlığı yaşayan hastalarımız var. Tekrar tekrar tüp bebek deniyorlar ama başarılı olamıyorlar. Bu çok kötü bir şey, çünkü hasta bizim karşımıza gelip oturuyor, bir sonraki tedavide ne yapabiliriz diye soruyor. Uzun yıllardır bizim buna bir cevabımız yoktu. Ama yaklaşık 1 yıldır uyguladığımız bir serum tedavisi var. Bu hastalarımızın çok işine yarıyor” diye konuştu.
Serum tedavisi hakkında bilgi veren Özörnek, “Serum yoğun bakım hastalarında kullandığımız, içinde yağ molekülleri olan serum. Yoğun bakım hastaları ağızdan beslenemediği için damardan verdiğimiz bir serum. Peki, bizim hastalarımızda ne işe yarıyor? Bağışıklık sistemini düzenliyor. Bu hastalarda bağışıklık neden mi önemli? Bir kere gebelik vücutta istisnai bir durum, sistemde bozukluk olduğunda maalesef tüp bebek hastaları tekrarlayan tüp bebeklerde başarılı olamıyor. İşte bu hastalarda bu tedaviyi uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.
Serum tedavisinin dünyada 4-5 yıldır uygulandığına dikkat çeken Özörnek, “Bende geçen sene öğrendim. Yaklaşık 1 yıldır hastalarımıza uyguluyoruz. Daha önce 5-6 kere başarısız olan hastalarımızın gebeliklerinin devam ettiğini görüyoruz. Bu hastalar için önemli bir tedavi ve iki tane avantajı var. Her yeni tedavi çok pahalıdır ama bu tedavi pahalı değil. İkincisi de yan etkisi olmayışıdır. Şuana kadar 15 hastada yaptık, 12’sinde gebeliğimiz var. İki seferden fazla tüp bebekte başarılı olmamış hastalarımıza mutlaka öneriyoruz. Tüp bebek denemiş ve başarısız olmuş hastalarda yaptığımız serum tedavi ile hastaların büyük bir bölümünün bir sonraki tedavide gebe kaldığını görüyoruz” şeklinde konuştu.