Adıyaman’da beyin ölümü gerçekleşen 3 çocuk babası 41 yaşındaki Ali Işık’ın organları 3 kişiye hayat olacak.
Altı gün önce beyin kanaması nedeniyle Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan ve yoğun bakımda tedavisi süren Ali Işık’ın beyin ölümü gerçekleşti. Beyin ölümü gerçekleşen hastanın yakınlarıyla görüşen hastane yetkilileri, aileyi organlarını bağışlamaya ikna etti. Işık Ailesi, kaybettikleri bir fertlerinin organları ile başkalarına umut oldu.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Erhan Bülbüloğlu, Yard. Doç. Fatih Mehmet Yazar, Yard. Doç. Mustafa Göksu, Uzm. Dr. Mehmet Aslan ve Dr. Mehmet Serkaya’dan oluşan beş kişilik ekip, yaklaşık 5 saat süren ameliyatın sonunda operasyonu başarıyla gerçekleştirdi.
Ali Işık’ın karaciğeri ve 2 böbreği alındı. 1 Karaciğer ile 1 böbrek, Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesine, 1 böbrek ise Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’ne gönderildi.
Organların gönderilmesinden sonra açıklamada bulunan Prof. Dr. Ertan Bülbüloğlu; “Sağlık Bakanlığı son yıllarda organ naklinde ataklar yaparak ülkemizi iyi bir yere getirdi. Tabi bu organ naklinin bir tarafı organizasyon, bunu Sağlık Bakanlığı çok güzel yapıyor. Ama bir tarafı da donör dediğimiz organın bulunmasıdır. Maalesef ülkemizde kadavradan donör bulunmasında sıkıntılar yaşanıyor. Canlı donörde çok iyi durumdayız ancak kadavradan donör az bulunuyor. Bundan dolayı bugün üç kişiye hayat verecek olan bu kadavrayı bağışlayan aileyi tebrik ediyorum. Onlar bizim gözümüzde birer kahramanlar. Bu kahramanların sayılarının artmasını istiyoruz” dedi.
Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastane Yöneticisi Yard. Doç. Fatih Doğan, iki hafta içerisinde ikinci organ bağışı yapıldığını dile getirerek, “Hastanemizde beyin damarlarındaki tıkanıklık nedeniyle altı gündür takip edilen 41 yaşında bir erkek hastamızın yapılan tetkikler neticesinde beyin ölümünün gerçekleştiği tanısı ortaya kondu. Durumu aileye ve organ bağışı merkezimizle bildirdik. Organ Bağışı Merkezimizin aileyle görüşmesi sonucunda ailemizin onayı alındı. Kahramanmaraş’tan bir ekibimiz Adıyaman’a geldi. Prof. Dr. Ertan Bülbüloğlu başkanlığındaki ekibimiz yaklaşık 5 saat süren operasyon sonucunda iki böbrek ve karaciğeri başarılı bir şekilde aldı. Alınan organlardan bir böbrek Malatya’ya, diğer böbrek ve karaciğer ise Elazığ’a gönderilecek. Organ bağışı kararı alan ailemizi tebrik ediyorum. Sayın hocamızın buyurduğu gibi bu ailemiz kahramanlık örneği sergilemişlerdir. Burada hüzün var ama diğer taraftan üç insanımız hayata bulacak. Ailemize başsağlığı vefat eden kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum. Geçtiğimiz hafta içerisinde de bir askerimizin organları ailesi tarafından bağışlanmıştı. Bu örnek davranışların çoğalması en büyük arzumuzdur. Operasyon için ilimize gelen değerli hocalarımıza teşekkür ediyorum” dedi.