Liposuction yönteminin mucidinin Fransız bir doktor olan Yves Gerrad Illouz olduğunu belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, “Illouz, bir sanatçının sırtındaki yağ bezesini iz bırakmadan almak için ufak bir delikten girerek vakumla yağları dışarı alma yöntemini yani liposuctionı ilk kez uygulamıştır. Bu yöntem daha sonra vücudun değişik bölgelerinde yağ dokusunu azaltmak için kullanılmıştır” dedi.
“LAZER VE ULTRASON TEKONOLOJİSİ DE EKLENDİ”
Geçmişten günümüze liposuction ameliyatları hakkında konuşan Prof. Dr. Coşkunfırat, “İlk liposuction ameliyatları kuru teknikle yapılıyordu. Bu işlem çok kanamalı ve zor bir süreçti. Daha sonra ıslak teknik uygulanmaya başlandı. Damarlar büzüştüğü için kanama az oluyordu. Son olarak lazer ve ultrason teknolojileri de liposuctiona eklendi. Bu sayede lazer ve ultrason teknolojileriyle yağ dokusu enerjiyle parçalanarak dışarı alınabiliyor. Bu yöntemlerde morluk ve şişlik daha az oluyor. Yani iyileşme dönemi daha hızlı ve rahat geçiyor” diye konuştu.
“KİLO VERME AMELİYATI DEĞİLDİR”
Liposuction’ın hemen her bölgeye uygulanabildiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Coşkunfırat, şunları söyledi:
“En çok karın, basen, bacak, bel, sırt, bacak ve kollara uygulanır. Liposuction bir kilo verme ameliyatı değil, vücut şekillendirme ameliyatıdır. Burada amaç vücutta orantısız olarak fazla birikmiş yağ dokularını azaltmaktır. En sık karşılaştığımız bölgeler kadınlarda basen, karın, bacaklar; erkekler de ise memeler olarak karşımıza çıkıyor. Tabii alınan yağ miktarıyla orantılı kilo kaybı da oluyor.”
“YAĞLANMAYI ÖNLEMEK İÇİN KİLO ALMAYIN”
Liposuction ile bir bölgedeki yağları tamamen almanın mümkün olmadığını söyleyen Prof. Dr. Coşkunfırat, “Bu doğru da değildir. Yapılan işlem yağ dokusunu azaltmaktır. Hücre sayısı azalınca eskisi kadar olmamakla birlikte az da olsa kilo alınırsa; o bölgede yağlanma olabilir. Aynı bölgede yağlanmayı önlemek için ise; kilo almamak gerekmektedir. Bunun için de aldığımız ve yaktığımız kaloriler arasında denge kurulmalıdır. Yani sağlıklı beslenip düzenli spor yapmalıyız” dedi.
“ULTRASON ENERJİSİYLE PARÇALANIYOR”
Vaser Lipo’nun klasik liposuction ameliyatından farkı hakkında da konuşan Prof. Dr. Coşkunfırat, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Diyet ve egzersizle giderilemeyen bölgeleri olan sağlıklı insanlar için geliştirilmiş az ağrılı bir çözümdür. Vaser Lipo ile yağ dokusu, ultrason enerjisiyle parçalanıp dışarı alınır. Bu yöntemle yağ alma çok daha kolay ve etkilidir. Hastalarda çok az denilecek derecede morluk ve şişlik oluşmaktadır. Kişiler, günlük yaşamlarına çok daha hızlı dönerler.”
“ORTALAMA 3 - 4 LİTRE YAĞ ALINMASI GÜVENLİDİR”
Ameliyat sonrası dönemde nelere dikkat edilmesi hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Coşkunfırat, “Ameliyattan sonra yağ alınan bölgeye önlemler gerekir. Genel olarak ilk dönemde çok fazla zorlayıcı aktivitelerden kaçınmak, korse kullanmak, morluk ve şişlikler geçene kadar güneşten korunmak gerekir. Ameliyat sonrası dönem Vaser Lipo yönteminde belirgin şekilde daha rahat geçmektedir. Yağ aldırma alınan bölgeye ve ihtiyaca göre değişmektedir. Ortalama 3 - 4 litre yağ alınması güvenlidir” açıklamasını yaptı.