Diyet ve beslenme uzmanları yoğun ve yorucu bir tempoda seçim çalışması yürüten milletvekili adaylarına beslenme konusunda bazı önerilerde bulundular.
Konuyla ilgili bilgiler veren Medical Park Trabzon Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Karakuş, siyasilerin yoğun döneminde beslenmeleri konusunda önerilerde bulundu. Karakuş “Yoğun bir döneme giriyoruz, malum önümüz seçimler. Uzun süren toplantılar, seyahatler, mitingler. Bu önemli zaman dilimini en verimli şekilde kullanabilmek ise elbette emek ve ciddi bir çalışma temposunu gerektiriyor. İşte bu süreçte, siyasilerin bu tempoya daha rahat ayak uydurmalarına yardımcı olacak birkaç öneri verebiliriz. Her güne kahvaltı ile başladığımız gibi, önerilerimize kahvaltıyla başlamak isterim. Konu beslenme olunca herkes bilimsel olsun veya olmasın onlarca öneri atıyor ortaya. Kimi ara öğünlerin zararlı olduğunu savunuyor, kimi 2 öğün yeterli diyor, kimi de akşam 6’dan sonra bir şey yenilmemesi gerektiğini söylüyor. Ama dikkat ederseniz bu kargaşada kimse kahvaltıya dokunmuyor. Yaklaşık 8-10 saatlik bir açlıktan sonra, vücudun tükenen enerjisinin yerine konulacağı ilk öğün olan kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Beynin temel enerji kaynağı olan glikozun vücuda ilk alındığı öğün olan kahvaltı bu nedenle belki de alternatifi olmayan tek öğündür. Kahvaltısız başlanan bir gün beraberinde konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk ve bitkinlik gibi problemleri de getirir. Yoğun bir iş gününün ilk enerji deposu olan kahvaltı; poğaça-çay, kek-kahve veya simit-çay kombinasyonlarıyla geçiştirilmeyecek kadar önemlidir. En kaliteli protein kaynağı olan yumurta, az yağlı bir peynir, çiğ sebzeler, bir kaç zeytin ve tam tahıllı ekmek veya tahıllı gevrek, az yağlı süt ve taze mevsim meyveleriyle hazırlanmış bir kahvaltı, güne iyi başlamak için doğru bir seçim olacaktır. Bilinmelidir ki; yapılan araştırmalar güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlayan kişilerin iş hayatında daha verimli ve başarılı olduğunu göstermiştir” dedi.
Yeterli ve dengeli beslenmenin önemine de vurgu yapan Karakuş “Günün sabahın ilk saatlerinden itibaren planlanması; akşam yemeğinde fazla besin tüketilecek bir ortama girilecekse öğle yemeğinin hafif geçirilmesi; veya bunun tam tersi bir durumda akşam daha hafif besinlerin seçilmesi bu dengenin kurulmasında büyük önem taşır. Bir sebze yemeği veya salata, bir kase yoğurt ve bir-iki dilim tahıllı ekmek hafif ve dengeli bir öğün olacaktır. Daha ağır geçecek diğer öğünde ise et gurubu yiyecekleri tüketirken; sağlıklı pişirme yöntemlerinden olan ızgara, fırınlama veya buğulama yöntemleri ile hazırlanmış etler seçilmelidir. Etin yanında mayonezli ve yağlı ağır salatalar, püreler veya mezeler yerine hafif garnitürler veya uygun porsiyonda bir tahıl grubu tercih edilebilir. Yemeklerle birlikte içecek tercihleri ise gazlı ve alkollü içecekler yerine; su, ayran veya doğal maden suyundan yana olmalıdır. Gün içinde düşen kan şekeri ve buna bağlı olarak azalabilecek enerji adınaysa ara öğünler kurtarıcı olacaktır. Ana öğünlerden 2-3 saat sonra tüketilebilecek; tahıllı bisküvi-süt, meyve-yoğurt veya kuru meyve-kuru yemiş kombinasyonları hem yoğun çalışma temposunda bireylerin enerjisini yüksek tutacak, hem de ana öğünlerdeki fazla besin tüketiminin önüne geçecektir” diye konuştu.
Bu süreçte masa başı atıştırmalıklara da dikkat çeken Karakuş “Çalışma masasına oturulmadan atıştırmalığın miktarına karar verilerek doğru miktarlarda besin alınmalı, böylece çalışma esnasında dikkatin bilgisayar veya işle ilgili bir konuda olmasına bağlı olarak kontrolsüz tüketimin önüne geçilmelidir. Son olarak özellikle bu dönemde sık ve uzun seyahatlere bağlı olarak ödem, kabızlık ve şişkinlik problemleri neredeyse kaçınılmazdır. Öncelikle hem doygunluk hissinin beyne ulaşması hem de sağlıklı bir sindirim için, yiyeceklerin iyice çiğnenmesi ve yavaş yenilmesi gerekmektedir. Bol su tüketimi, yolculuk esnasında yağlı ve tuzlu atıştırmalıklardan kaçınmak, gazlı içecekler yerine rahatlatıcı bitki çaylarını tercih etmek ve fırsat buldukça hafif egzersizler yapmak da, bu sorunların önüne geçilmesi adına çok önemlidir” ifadelerini kullandı.