Genel Cerrahi Uzmanları Opr. Dr. Kerim Güzel ve Opr. Dr. Muzaffer Al, tip2 diyabeti yani şeker hastalarının kalp krizi geçirme riskinin çok büyük olduğunu, bu kişilerin mutlaka önlem almaları gerektiğini söyledi.
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Çiftlik Şubesi Genel Cerrahi Uzmanları Opr. Dr. Kerim Güzel ve Opr. Dr. Muzaffer Al, tip2 diyabeti olan insanların yüzde 75’inin kalp krizi ve inme nedeniyle hayatlarını kaybettiklerini açıkladı.
Geçmişte "insüline bağımlı olmayan diyabet", "erişkin diyabet" veya "tip II diyabet" olarak da isimlendirilen hastalığın, en yaygın görülen diyabet olduğunu ifade eden uzmanlar, "Bu anlamda tüm dünyada tanı konulan diyabet vakalarının yüzde 90’dan fazlasının tip 2 diyabet olduğunu görmekteyiz. Tip 2 diyabet genetik zeminde genellikle obezite ve fiziksel inaktiviteye bağlı olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Hastalığın temelinde genetik olarak yatkın kişilerde yaşam tarzı ile tetiklenen insülin direnci ve bununla birlikte insülin sekresyon azalması görülmektedir. Genellik erişkinlerde görülen Tip 2 diyabette pankreas insülin üretir fakat vücut bunu gerektiği gibi kullanamaz. Sık idrara çıkma, çok su içme, çok yemek yeme, kilo artışı ya da kaybı, ağız kuruluğu, yorgunluk, vücuttaki yaraların geç iyileşmesi, stresli bir hayatı olanlar bu ve bunun gibi birçok sebep Tip 2 diyabetin belirtileri olabilir. Şişmanlık ve şeker hastalığı ölümcül hastalıklara yol açar. Metabolik cerrahi hayat kalitenizi ve yaşam sürenizi, bilinen tüm ilaç tedavilerinden daha etkin olarak artırır. Şişman şeker hastaları metabolik sendrom için yüksek risk grubundadır. Metabolik sendrom kalp krizi riskini artıran en önemli hastalıkların toplamıdır. Aşırı şişmanlık metabolik sendrom riskini artırır. Bu hastalarda çok erken yaşta kalp krizleri görülebilir. Metabolik cerrahi yöntemler şeker hastalığınızın kalıcı kontrolü için en etkili tedavi şeklidir. Tip 2 diyabet nedeniyle tedavi alan standart medikal tedavi, diyet ve yaşam değişiklikleri ile kan şekerlerini kontrol edemeyen ancak BMI 30-35 Kg/M2 arasında olan hastalarda birlikte, kalp damar risk faktörleri varsa, obezite ve metabolik cerrahi yöntemler alternatif bir tedavi olarak değerlendirilmelidir” dedi.
Son olarak uzmanlar, tip 2 diyabetin hayati organlarda hasar oluşturan ve mutlak tedavi edilmesi gereken önemli sağlık problemi olduğunun unutulmamasını ve bunun için mutlaka bir uzman doktor tarafından erkenden tedavi yapılması gerektiğini söylediler.