Sağlık Bakanlığı tarafından Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne gönderilen "Verem Savaş Mobil Tarama Aracı" törenle hizmete başladı. Bursa ve çevre illeri gezecek araç sayesinde vatandaşlar ücretsiz verem taraması yaptırabilecek.
Sağlık Bakanlığı tarafından Bursa’ya gönderilen "Verem Savaş Mobil Tarama Aracı", İl Sağlık Müdürlüğü’nde yapılan törenle hizmete girdi. Törene Bursa Valisi Münir Karaloğlu, İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Özcan Akan, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın ile çok sayıda sağlıkçı ve vatandaş katıldı. Karaloğlu, “Verem, eskilerin tabirileriyle ince hastalıktır. Geçmişte çok cana mal olmuş bir hastalıktı. Son 10 yılda Türkiye’de azalmış olsa da toplumda hala var olan bir hastalık. Sağlık Bakanlığı’nın hedefi bu hastalığı Türkiye’nin gündeminden çıkarmak. Bursa’da 595 verem vakası bulunuyor. Bunlar yakından takip ediliyor. Bugün hizmete girecek olan aracımız Bursa, Kocaeli, Yalova, Balıkesir ve Çanakkale illerinde hizmet verecek. Dijital sağlık hizmeti vatandaşın ayağına gidecek” dedi.
“ESKİDEN KUYRUĞA GİRİLİRDİ, ŞİMDİ HİZMET AYAĞA GİDİYOR”
Eskiden verem hastalığı ile ilgili film çektirebilmek için günler öncesinden sıra alındığını hatırlatan Karaloğlu, “Eskiden film çektirmek için gece kuyruklara girilirdi. Şimdi hizmet vatandaşın ayağına gidecek. Bu araç devletin vatandaşına bakış açısının nasıl değiştiğinin de bir işareti. Vatandaşın ayağına gidip dijital olarak filmini çekeceğiz. O film dijital olarak doktorun önüne düşecek. Hastalık varsa vatandaşımıza ‘buyur gel hastaneye’ diyeceğiz. Tüberkülozda erken teşhis mühim. Hastalığı erken yakalayabilirsek, tedavimiz daha kolay ve kısa olur. Aracımızın hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
DİJİTAL VEREM ARŞİVİ OLUŞTURULUYOR
Bursa İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Özcan Akan ise, aracın 7 milyon nüfuslu Güney ve Doğu Marmara Bölgesi’ne hizmet vereceğini belirterek, “Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de dağıtılan 7 araçtan bir tanesi Bursa’ya verildi. Bu aracımızla günde 700 tarama yapabileceğiz. Araçta 500 amperlik güce sahip dijital bir röntgen cihazımız var. Taramalarda dijital çekim söz konusu. Bu görüntüleri arşivleyip yıllar sonra da görebileceğiz. Yani manuel değil dijital olarak arşivleyeceğiz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından kurdeleyi kesen Vali Karaloğlu ve beraberindekiler, aracı inceledi.