Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt. Sevgen Eralp, yaz tatilinde ağız hijyenine dikkat edilmesi konusunda uyardı.
Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt. Sevgen Eralp, “Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte hepimizin gündeminde ilk sıraya yerleşen konu herhalde yaz tatilleridir. Hafta sonu kaçamağı bile olsa bavulumuzda mutlaka unutulmaması gereken en önemli şeylerden biri de ağız bakım ürünlerimiz olmalıdır. Günlük ağız hijyeni yapmak için kullandığımız diş fırçası, diş macunu ve diş ipi tatilde de vazgeçilmez olmalıdır” dedi.
“2-3 günlük bir hafta sonu tatilinde çok uzun bir seyahat süresi olmayacağından diş fırçası bavulun derinlerinde bırakılabilir. Fakat uzun süren bir uçak yolculuğu ya da araba yolculuğu sırasında diş fırçası mutlaka yanımızdaki çantada olmalıdır” diyen Dt. Sevgen Eralp, şunları kaydetti:
“Hele ki günümüzde uçak yolculuklarında 4-5 saat rötar olabilme ihtimallerini de göz önünde bulundurarak, diş fırçasının yakınımızda bir yerlerde olmasında fayda vardır. Diş macunu olmasa bile sadece diş fırçanızı ıslatarak dişlerinizi fırçalamak da yeterli olabilir. Seyahat tipi bir diş fırçası, katlanır tipte ya da iki parça halinde kapaklı diş fırçaları seyahat sırasında çok yer kaplamadıkları için tercih edilebilir. Seyahat sırasında yanınızda taşıdığınız diş fırçasının kapalı ve delikli özel kutularında taşınması daha doğrudur. Böylece etraftaki diğer eşyalara dokunmadan steril kalabilir ve kullanıldıktan sonra delikli kutuda kuruması mümkün olur. Günlük ağız bakımı için kullandığınız diş fırçalarını kapalı bir kutuda saklamanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü kutu içerisinde diş fırçasının tamamen kuruması mümkün olmayabilir ve nemli bir ortamda bakterilerin üremesi daha kolay olacaktır. Diş fırçanızı, mümkün olduğunca başka bir kişinin kullandığı diş fırçasına değmeden kurumasına olanak sağlayacak şekilde ve steril kalacağından emin olduğunuz bir şekilde saklayın. Seyahatiniz uzun sürecekse yolculuk sırasında ağız bakımınıza yardımcı olmak için sakız ve atıştırmalık bulundurabilirsiniz. Uzun yolculuklar ağız kuruluğunuzu arttırabilir, bu da dişler üzerinde bakteri tutulumunu ve dolayısıyla çürük ihtimalini arttırabilir. Şekersiz sakız çiğnemek ağızdaki tükürük miktarını arttırır ve bakterilerin ortamdan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Yine bol su içmek de ağız bakımına yardımcı olur. Havaalanında uzun bir süre uçak beklemeniz gerekiyorsa ya da zaten uçak yolculuğunuz uzun sürecekse mutlaka arada atıştırmalık bir şeyler yemek gerekecektir. İkram edilen kraker, çerez, fıstık gibi yiyeceklerin arasından seçim yapmak gerekirse kabuklu yemişleri tercih etmek daha doğru olabilir. Kabuklu yemişlerin ağızdaki asitleri nötr hale getirerek, diş minesinin bakteri plağından korunmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Karbonhidrat içerikli atıştırmalıklar, dişler arasında fazla birikme özelliği vardır ve dişlerinizi bir süre fırçalama imkanı olmayacaksa tercih edilmemelidir."
Tatillerde şekerli yiyecek ve içeceklerin fazla miktarda tüketilmesinin dişleri fırçalamadan uyuma lüksünü ortadan kaldırdığını belirten Eralp, "Uzun bir yolculuk sonrasında sonunda tatil başlar, ama bu tatil genelde hepimiz için tam bir tatildir. Özellikle yiyecek içecek konusunda sınırlama yapmak istemeyiz. Günlük hayatta tüketmediğimiz, fakat tatil yörelerine özgü yiyecekleri doya doya yemek isteriz. Güzel bir akşam yemeği yanında alkol tüketimi artabilir. Yiyecek ve içeceklerin tatillerde bu şekilde kontrolsüz tüketimi, genel sağlığımıza zarar verebileceği gibi ağız ve diş sağlığımızı da tehdit edebilir. Gece geç saatlere kadar sofra başında olmak, bu süre içinde şekerli yiyecek ve içeceklerin fazla miktarda tüketilmesi ve gecenin sonunda yorgun düşüp uyuyakalmak tatillerde hepimizin başına gelmiştir. Özellikle alkollü içeceklerdeki şeker miktarının fazla olması, dişlerimizi fırçalamadan uyuma lüksümüzü kesinlikle ortadan kaldırıyor.
Güne erkenden başlamak için acele etmeniz gerekse bile, 2 dakikanızı ayırıp dişlerinizi mutlaka fırçalayın. Çünkü uzun bir gün içinde tadına baktığınız her atıştırmalıktan sonra dişlerinizi fırçalamaya vaktiniz olmayabilir. Tatilde olsanız bile sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce olmak üzere günde 2 defa diş fırçalama alışkanlığınızı bırakmayın. Ağız sağlığının genel sağlığın bir parçası olduğunu unutmayalım. Dolayısıyla bu yaz tatilinde tatil yapamayacağınız tek konu lütfen ağız hijyeniniz olsun” diye konuştu.