Antalya’da böbrek damarı yırtılan 58 yaşındaki hastanın damarı, anjiografik teknikle düzeltildi. Operasyonu gerçekleştiren Dr. Birol Say, yırtılan damarı stent ve balon vasıtasıyla yarım saat içinde onardıklarını, hastanın hem hayatını hem de böbreğini kurtardıklarını belirtirken, dünyada 200 vakada yırtığın bu teknikle kapatılan üçüncü vakanın ise 58 yaşındaki hastaları olduğunu bildirdi.
DÜNYADAKİ 200 VAKADAN BİRİ
Alanya’da yaşayan evli ve iki çocuk babası 58 yaşındaki esnaf Akay Kamburoğlu, 28 Şubat tarihinde şiddetli karın ve bel ağrısı ile Alanya Yaşam Hastanesi’ne başvurdu. Acil olarak Antalya Yaşam Hastanesi’ne sevk edilen Akay’ın çekilen batın tomografisinde sağ böbrek atardamarında pıhtı olduğu ve kan akımının buna bağlı olarak bozulduğu belirlendi. Kardiyoloji Uzmanı Birol Say tarafından anijiyo yapılan Kamburoğlu’nda tıp tarihinde sadece 200 olarak bildirilen Spontan Renal Arter Disseksiyonu( böbrek damarının kendiliğinden yırtılması) tespit edildi. Teşhisin genellikle hastanın kaybedildikten sonra otopside belirlendiğini vurgulayan Dr. Birol Say, ameliyatsız, aneztezisiz, anjiografik teknikle Akay Kamburoğlu’nun hem hayatını hem de böbreğini kurtardıklarını aktardı.
TEŞHİS KONULMASI ZOR
Literatürde bu tip 200 vaka bulunduğunu ifaden eden Dr. Say, Akay Kamburoğlu’nun geçtiğimiz 28 şubat tarihinde hastanelerine getirildiğini belirterek, "Bu hastalığa teşhisi ölen hastanın otopsisinde konuluyor veya böbrek tamamen çıkarıldıktan sonra konuluyor. Bu da nadir görülüyor. Tamamen kendiliğinden gelişen bir durum. Spontan böbrek arterinin yırtılması şeklinde seyreden bir hastalık. Hastamızın teşhisi de zamanında konuldu ve tedavisi yapıldı. Hastamız hemen hemen iyileşti. Böbreğinin yüzde 70’ini kurtarmış durumdayız. Tansiyonu ve kalp ritmi normal durumda" dedi.
DÜNYADAKİ ÜÇÜNCÜ VAKA
Böbrek diseksiyonunu hemen kapattıklarını ve Akay Kamburoğlu’nun dünyada üçüncü vaka olduğunu vurgulayan Dr. Say, şunları söyledi:
“Böbrek damarları vücudun kanının yüzde 10’unu alır. Bir şekilde böbrek damarları içindeki damarlardan biri yırtılmış. Dünyada nadir görülür. Ciddi bir nedeni yoktur. Bizim hastamızda öngördüğümüz ise uyku apnesinin ardından üşütmüş ve öksürme esnasında kendiliğinden böbrek damarı yırtılmış. Biz o damar yırtıklığının içine, telle girip sağlam tarafa ulaştık. O yırtık alana stent yerleştirip, balonla şişirdik. Balon şişip, stent yırtığın ağzını kapattığı andan itibaren oraya giden akım azalıyor. Ve damar iyileşmeye başlıyor."
"HASTAYI KURTARMAYI AMAÇLIYORDUK”
Yırtık damarın stent ve balon vasıtasıyla onarılmaması halinde hastanın hayatını kaybedebileceğini aktaran Dr. Say, "Bu hastalığa teşhis koymak zor. Anlayıncaya kadar iş işten geçmiş oluyor. Dünyada 200 kişiye teşhis konmuş. Balonla stentle içeriden ameliyat etmeden tedavi edilen, Türkiye’de ve dünyada birer vaka var. Diğerlerinin ya böbreği alınmış yada hayatını kaybetmiş. Biz de hastaya müdahale yaparken önce hayatını kurtarmayı amaçlıyorduk. Böbreği kurtarmayı amaçlamıyorduk. Hastayı kaybetmeyelim diye mücadele verdik. Stent konulunca damarı onarmayı başardık. Stent ve balonla şişirdikçe böbrek damarları açıldı. Hastamızın sadece diyet yapması kilo vermesi lazım" dedi.
"AĞRILARIM KALMADI"
Sağlığına kavuşan Akay Kamburoğlu, 27 Şubat akşamında karın ağrısı ile Alanya Yaşam Hastanesi’ne başvurduğunu aktardı. O gece hastanede filmler çekilip, kan tahlili yapıldığını anımsatan Akay, "Herhangi bir teşhis konulamadı. Ağrılarım geçmeyince ertesi sabah yeniden hastaneye gittim. Son çekilen boyalı tomografinin ardından Antalya Yaşam Hastanesi’ne acil olarak sevk edildim. Hemen anjiyoya alındım. 10 dakika içinde ağrım kesildi. Eski sağlığıma geri döndüm. Ağrılarım kalmadı" diye konuştu.