Şavşat’ın kurtuluşu için mücadele vermiş, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşında önemli hizmetler göstermiş, kahramanlıkları nedeniyle madalya ve takdirnameyle ödüllendirilmiş Gazi Bilal Çelik’in hayatının konu edildiği Şavşat Kahramanı Belgeseli yayınlandı.

Karaköy doğumlu Bilal Çelik, Birinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle Rus işgali altındaki Artvin’in kurtuluşu için Osmanlı kuvvetlerine katılır.

1915 yılı başında Sahara Dağı üzerinden Şavşat’a inmeye çalışan Rus ordusuna, önderlik ettiği 40 kişilik çetesiyle karşı koyar. Bir milis kuvvet lideri olan ve keskin nişancılığıyla nam salmış Bilal Ağa, bir kayanın arkasında siper alarak ateş eder ve yörede Alaca Kamandar olarak anılan Rus subayını öldürür.

Komutanlarının ölmesiyle panikleyen Rus kuvveti geri çekilir ve Sahara savunması başarıyla sona erer. Bilal Ağa’nın arkasından siper aldığı bu kayaya, bugün de yöre halkı “Bilal’in Taşı” demektedir.

Halit Paşa komutasında farklı cephelerde çatışan Bilal Ağa’ya, gösterdiği faydalardan dolayı takdirname verilir.

Bilal Çelik, kahramanlıklarının yanı sıra, şiirleri ve âşıklığıyla da tanınmaktadır.

Kahramanın küçük torunu olan Yönetmen ve Yapımcı Can Adiloğlu tarafından çekilen belgesel, Bilal Çelik’in hayatını tarihi belgeler, yayınlar ve ailesinin anlatımlarıyla sunuyor.

Pandemi nedeniyle salon gösterimlerinin mümkün olmadığı şu günlerde, internet üzerinden gösterime açılan film, aşağıdaki bağlantıdan izlenebiliyor: