Şavşat’a "Yaşlılar Yaşam Yerleşkesini" Yaptıran Hayırsever Naime Yılmaz Hayatını Kaybetti.

Türkiye'de ilk ve tek çok önemli bir proje olan sokak tipi "Şavşat Yaşlılar Yaşam Yerleşkesini" ni yaptıran hayırsever Naime Yılmaz 85 yaşında hayatını kaybetti.

Naime Yılmaz Adapazarı'nda yaşıyor olmasına rağmen sağlık sorunları nedeni ile daha iyi bir tedavi görebilmek amacı ile son zamanlarda Ankara’da ikamet ediyordu.

Şavşat ilçesi Çavdarlı köyünden olan Hayırsever Naime Yılmaz Akciğer yetmezliği, kalp yetmezliği ve yaşlılığa bağlı olarak tedavi görmekte olduğu Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesinde hayatını kaybetti.

Şu ana kadar Naime Yılmaz adına bütün işlerini yürüten ve Türkiye’de ilk ve çok önemli bir proje olan ve Sokak tipi Yaşlılar Yaşam yerleşkesinin yapılmasına öncülük eden yeğeni İlter Turan çok üzgün olduklarını ifade ederek; "İlimiz İlçemiz ve bizler bir büyük değerimizi kaybettik. Hepimizin Başı sağ olsun. Teyzem çok iyi bir insandı. Dünya ile barışık yardımsever ve yapmış olduğu yardımlarla mutlu olan bir insandı" dedi.

Şavşat yaşlılar Yaşam Yerleşkesi yaklaşık toplam 9 ayrı bina ve ayrıca birde ortak kullanım tesisinden oluşan ve içeriside 52 yaşlının barınabileceğin 2 Milyon tl ye mal olmuştu

Naime Yılmazın cenazesi, Kocatepe camiinde kılınan cenaze namazı sonrası sevenlerinin gözyaşları arasında Karşıyaka mezarlığında toprağa verildi.


Naime Nine Sen Gönüllerimizi Kazanıp Gittin Eserin Yaşayacak ve Seni Yaşatacak

Yaşlılar yaşam Yerleşkesini yaptıran Hayırsever Naime Yılmaz hayatını kaybetti ama eseri yıllarca yaşlılara hizmet edecek

Şavşat’a 5 km mesafedeki Yavuzköy Köyünde yapımı devam eden yöre mimarisine uygun Sokak Tipi Yaşlılar Yaşam Merkezi inşaatı biterek açılması için gün sayıyor.

Yapımı biterek açılması için gün sayan mimarisine uygun sokak tipi yaşlılar Yaşam yerleşkesinde kalacak olan yaşlılar yıllardır alışmış oldukları köy hayatına benzer bir yaşam sürecekler. Bu proje Türkiye’de ilk defa Şavşat’ta yapıldı. Başarılı olunduğu takdirde diğer bölgelerde örnek teşkil edecek. Yapılan evler yöre mimarisine uygun yapıldığı ve hem içeride hem dışarıda hareket alanı çok olduğu için burada konaklayacak olan yaşlılar, yıllardır alışmış oldukları ahşap evlerde yaşam sevdasına uzak ve hasret olmayacaklar.

Yapılan yaşlılar yaşam merkezinde öncelikle Şavşat ve köylerinde bulunan ekonomik durumu iyi olmayan ve bakacak kimsesi bulunmayan 52 yaşlı vatandaş kalabilecek. Yapılan mimarı yapısı gereği bu yaşam yerleşkesinde 8 kişi daha fazladan kalma imkanına sahip olacak. Böylece burada toplam 60 yaşlı vatandaş bu hizmetten yararlanacak.

Daha önce uygulanmamış sokak tipi huzur evi dışarıdan baktığınızda komple ahşap bir yapı şeklinde görülecek. Türkiye’de ilk defa yöre mimarisine uygun bir huzur evi, sokak tipi olarak inşa edildi.

"Yapılan” Yaşlılar Yaşam Yerleşkesi" projesi Karadeniz bölgesine özgü bir projedir. Türkiye’de ilk defa bizim ilçemizde uygulandı. Proje diğer bölgelerimize de örnek olabilecek çok önemli bir projedir. Osmanlı Sokağı örnek alınarak içerinde yaşlıların yıllardır alışmış oldukları bölge yaşam şekillerinden fazlaca uzaklaşmadan, 200+200 metrelik yürüyüş alanı olan, 9 ayrı ahşap Şavşat Evi’nin yanı sıra burada kalan yaşlılarımızın ortak olarak kullanabilecekleri bir sosyal alan ve bina inşa edildi. Yapılan Şavşat Evi tipindeki evler 2 katlı olup her bir katı 70 metrekaredir. Yerleşkenin 1. Katında 65 ve üzeri ayrıca da engelli yürüme zorluğu olan yaşlılarımız, 2. Katında ise 65 yaş altı ve yürüme zorluğu çekmeyen yaşlılarımız kalacaktır. Burada kalacak yaşlılarımızın tespiti çok yoğun bir çalışma ve birebir evlerine gidilip durum değerlendirmesi yapıldıktan sonra çeşitli istatistikler sonucunda tespit edilecek. Yapılan projeye göre karı koca bir evde kalabileceği gibi, 2 erkek veya 2 bayan olarak ta kalma imkanları vardır. Yapılan evlerin zemini bodrumu evleri mutfakları oturma odaları salonları yatak yerleri teras katı hepsi yaşlıların hizmetinde kolaylık sağlamak amaçlı düşünülmüştür. Yapılan evlerde birer mutfak ve diğer gereksinimleri karşılanabileceği şekilde yapılmıştır.

Bu projenin en önemli özelliği ve yaşlılar için güzelliği ise, köylerimizde ki yaşlılarımızın kendi doğal yaşadıkları yerden farksız bir yere yerleştirmek. Yani kendi evlerinde nasıl yaşıyorlarsa burada da o ortamı, o sokağı, mahalleyi sunabilmek. Burada bir ortak bina bulunmaktadır. Burada kütüphane, yemekhane, sosyal faaliyet, manzarayı izleyebilecekleri kafe tarzı beraber sohbet edebilecekleri sinema izleyebilecekleri bir alan bulunmakta. Çeşitli etkinliklerin yapılabileceği geniş bir salonu bulunmaktadır. Kaloriferli ve sağlık hizmetleri ile 24 saat güvenlik olacak. Burada ikamet ettirilen yaşlılar istedikleri zaman şehir merkezine de indirilecektir. Burası şehir merkezine ve hastaneye sadece 5 dakikalık mesafe olması da ayrıca önem taşımaktadır. Burada konaklayacak olan yaşlılara hayatlarında daha iyi bir vakit geçirmelerini ve sağlıklı bir ortam sunmak amaç edinilmiştir.



Yaşlılar Hep Duygulu Gözlerle İzlediler

Naime Yılmaz Yaşlılar Yaşam Yerleşkesinin yapılma aşamasında bölgede yaşayan yaşlı vatandaşlar her zaman hüzünlü gözlerle izlediler. Yaşlı vatandaşlar için yapılmakta olan huzur evi inşaatını bölgede bulunan yaşlı vatandaşlar hüzünlü gözlerle izlerken “Allah devletimize zeval vermesin diyerek hayırsever Naime Yılmaza'a dua ettiler.” Yapım inşaatını izlemeye gelen bölge halkı da emeği geçen herkese teşekkür ederken; “Hepimiz bir gün yaşlanacağız. Belki şu an düşünmesi bile zor ama bu hepimizin başına gelecek. Burada huzurlu ve sağlıklı bir ortamda kendi yaşadığımız bölgeden uzak olmadan barınabileceğimiz bir yerimiz olduğu için çok mutluyuz. Bu güzel projeyi bizlere kazandıran Sayın Valimize, Sayın Milletvekilimiz İsrafil Kışla'ya, Hayırsever Naime Yılmaz'a Sayın Kaymakamımıza, Özel İdare Müdürlüğümüze, İş adamımız İlter Turan'a, Sosyal Hizmetler Vakif Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyoruz. Emekleri çok büyük oldu.” Dediler.

Yapım Aşamasında Dönemin Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz İlçemize Gelerek Protokol İmzaladı

Bakan Yılmaz; “Bu Güzellikleri Bütün Dünyaya Anlatmamız Lazım”

Mayıs 2013 te yapımına başlanan Şavşat Naime Yılmaz Yaşlılar Yaşam Yerleşkesinin protokolu için dönemin Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz İlçemize gelerek yapılan proje ile ilgili olarak protokol imzaladı.

16-05-2013 günü ilçemize gelen dönemin Kalkınma Bakanı  Bakan Cevdet Yılmaz, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, AK Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce’yi burada Artvin Valisi Necmettin Kalkan, İl Jandarma Alay Komutanı Alper Sır, İl Emniyet Müdürü Hüsrev Salmaner, Şavşat Kaymakamı Abdullah Köklü, daire amirleri ve vatandaşlar katılmıştı.

Daha sonra Bakan Yılmaz ve beraberindekiler Şavşat Kaymakamlığı, Artvin Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve hayırsever vatandaş tarafından yapımı ile ilgili oluşturulan protokole şahitlik ederek protokolü imzaladılar.

Yapılan protokol imza töreni sonrası Bakan Cevdet Yılmaz ile yapmış olduğum röportajda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın söze Şavşat’ın doğal güzellikleri ile başlaması dikkat çekmişti.


16-05-2015 günü Bakan Yılmaz İle Yapmış Olduğum Röportajdan Dikkat Çekici Cümleler:

Bakan Yılmaz; “Şavşat gerçekten muhteşem bir tabiata ve doğallığa güzelliğe sahip. Aynı zamanda çok misafirperver çok sıcak insanlara sahip bir bölgemiz. Ardahan’dan Şavşat’a doğru geldik. Yolda gelirken sizin milletvekiliniz İsrafil beyle de paylaştık hakikaten cennet gibi bir ilçemiz. Maalesef bu güzelliklerimiz yeterince tanıtamıyoruz. Aslında sadece Türkiye ye değil bütün dünyaya bu güzellikleri anlatmamız lazım. Hem insanlar gelsin bu güzellikleri görsünler, hem de turizm başta olmak üzere bu yörelerimizin refahının artmasına da katkıda bulunmuş olurlar. Zaten bizde bu konularla ilgili olarak buradayız. Biraz sonra illerimizde Doğu Karadeniz Kalkınma Projeleri (DOKAP) dediğimiz bir dizi toplantılar yapacağız. Amacımız Allahü Tealanın bize vermiş olduğu bu nimetleri bu güzellikleri sürdürülebilir kalkınma projesinde en iyi şekilde değerlendirmektir. Bir taraftan bütün değerlerimizi koruyarak, bir taraftan da insanımızın refahı için, daha fazla kalkınması için istihdamı için değerlendirmektir. Bu güzellikleri inşallah turizm başta olmak üzere hep birlikte değerlendiririz. Bende şahsi olarak Şavşat’ın bu güzelliklerini bugüne kadar görmediğim için çok ayıplandım. İnşallah buradan sonra fırsat buldukça ailemizle de birlikte gelip buralarda daha üzün süre vakit geçiririz. Bu güzel karşılama içinde çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

Bakan Yılmaz; “Örnek Olabilecek Bir Proje”

Yaşlılara yönelik yapılan bu projenin önemine dikkat çeken Bakan Yılmaz; “bu proje örnek olmalıdır. Diğer bölgelerimizde de bu proje örnek alınmalıdır” dedi.

Bakan Yılmaz; “ Az önce çok önemli bir protokol imzaladık. Buda sayın vekilimizin fikir babalığı ile apayrı bir proje. Hayırsever vatandaşlarımızın desteği var, kamunun desteği var. Yani bir anlamda sivil ve kamu ortak girişimi. Yaşlı vatandaşlarımız için model ve modern bir yerleşim yeri. Özellikle kış döneminde yalnız kalan yaşlı vatandaşlarımızın bir araya gelmesi sosyal açıdan daha rahat bir ortamda yaşamaları sağlanacak. Sağlık hizmetlerini ve diğer ortak hizmetleri daha rahat bir şekilde sağlanmış olacak. Bu proje gerçekten çok güzel bir proje. Yerel mimari ile yerel malzemelerle yapılması ayrı bir güzellik. Sahada uygulamayı göreceğiz. Bana göre örnek olabilecek bir projedir. Diğer bölgelerimize de örnek olabilecek bir proje. Şunu kabul etmemiz lazım, giderek yaşlanan bir nüfusumuz var. Yaşlı sayımız her geçen gün artıyor. Bu anlamda bizlerinde bu konularda bir şeyler yapmamız gerekiyor. Yaşlı insanlarımızı daha huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşatmamız lazım. Hem de daha üretken ve de yıllarca kendi alışmış olduğu hayatı ona özlettirmeden o yaşam şekline yakın bir yaşam şekli sunmamız lazım. Ayrıca bu güzelliklerimizi başka bölgelerden de gelip tatmaları açısından da çok önemlidir. Onun için bu proje çok çok önemli bir projedir ve ben çok önemsiyorum. Başta hayırsever vatandaşlarımız olmak üzere Valimize, Kaymakamımıza, fikir babalığını yapan milletvekilimize, köylülere, bütün emeği geçenlere herkese şükranlarımı sunuyorum.” Dedi. Bakan Yılmaz Şavşat evinde bulunan yaşlılarla da sohbet ederek sorunlarını dinledi.



Tüm Dünyaya Örnek Bir Proje

Hayırsever Naime Yılmaz'ın yüreğinin sıcaklığı ile devlete güç vererek devletin elini kolaylaştırıcı asla unutulmaya Vali Necmettin Kalkan döneminde başlayıp daha sonra ilimiz valisi Kemal Cirit'in defalarca ilçemize gelerek çalışmaları yerinde incelemesi ile bitirip bugünlerde açılması plannanan Naime Yılmaz Yaşlılar Yaşam Yerleşkesi, Kaymakam Abdullah Köklü zamanında temeli atılıp Kaymakam cemil Sarıoğlu'nın sıkı takip ve gayretleri ile belirli bir aşamaya getirilen Naime Yılmaz Yaşlılar Yaşam Yerleşkesinin 6 aylık bitirilme aşamasına gelişide İlçemiz Kaymakamı Mesut Gazi Ambarcı'nın işi önemseyerek bir an öce bütün işlerinin tamamlanarak yaşlılara hizmet edebilecek duruma ve  açılma aşamasına gelişinde çok büyük emekleri olurken Özel idare müdüür İbrahim Altun'un İş adamı İlter Turan'ın Yüksek Mimar Erol Şalıkoğlu'nun, Sosyal Hizmetler Vakıf Müdürü Kandemir Dede'ninde asla gözden kaçırılmayacak emekleri vardır.

Bu muhteşem eserin yapımında Sayın Milletvekilimiz İsrafil Kışlanın ve İş Adamı İlter Turan'ın  fikir babalığı ile apayrı bir proje. Hayırsever Naime Yılmaz'ın yaptığın değeri ise ne kelimelerle ölçülür nede kolay anlatılır, kamununda desteği var. Yani bir anlamda sivil ve kamu ortak girişimi. Yaşlı vatandaşlarımız için model ve modern bir yerleşim yeri. Özellikle kış döneminde yalnız kalan yaşlı vatandaşlarımızın bir araya gelmesi sosyal açıdan daha rahat bir ortamda yaşamaları sağlanacak. Sağlık hizmetlerini ve diğer ortak hizmetleri daha rahat bir şekilde sağlanmış olacak. Bu proje gerçekten çok güzel bir proje. Yerel mimari ile yerel malzemelerle yapılması ayrı bir güzellik. Sahada uygulamayı göreceğiz. Bana göre örnek olabilecek bir projedir. Diğer bölgelerimize de örnek olabilecek bir proje. Şunu kabul etmemiz lazım, giderek yaşlanan bir nüfusumuz var. Yaşlı sayımız her geçen gün artıyor. Bu anlamda bizlerinde bu konularda bir şeyler yapmamız gerekiyor. Yaşlı insanlarımızı daha huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşatmamız lazım. Hem de daha üretken ve de yıllarca kendi alışmış olduğu hayatı ona özlettirmeden o yaşam şekline yakın bir yaşam şekli sunmamız lazım. Ayrıca bu güzelliklerimizi başka bölgelerden de gelip tatmaları açısından da çok önemlidir. Onun için bu proje çok çok önemli bir projedir ve ben çok önemsiyorum. Sen hep yaşayacaksın Naime nine siz hep yaşayacaksınız emeği olan idarecileirmiz. Ne yazsam az olacak ne söylesem az olacak. Hiç bir söz hiç bir cümle bu muhteşem projeyi anlatmaya yetmeyecek.Bu proje dünyada tek, Türkiyede tek ve artık Türkiyenin gözü burda olacak.Belki basit gibi algılanabilir ama çok önemlidir çok.


Sözlerini Önemsediğim Vali Kemal Cirit'in O dönemdeki yapmış Olduğum Röportajdan:

Vali Cirit: " Şavşat Yaşlılar Yaşam Yerleşkesi Bakıma Muhtaç Yaşlılara Hizmet Verecek"

Artvin Valisi Kemal Cirit, ö dönemde yaptığı açıklamada; "bakıma muhtaç yaşlılara hizmet verecek yaşam merkezinin yapımına, devlet-vatandaş işbirliğiyle başlamasını oldukça önemsiyorum. Şavşat'ta yaşayan nüfusun çoğunluğunu yaşlılardan oluşmaktadır. Köylerimizdeki yaşlılarımızı, yaşadıkları yere benzeyen bir yere yerleştirmeyi hedefledik. Yaşlılarımız her zaman istedikleri yere gidemiyor. Doğal olarak köylerinde, yaylalarında yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyorlar. Yaşlıların yaşamlarını doğal ortamda sürdürmeleri için en güzel yerin Şavşat  olduğuna kanaat getirdik. Bütün bunlar düşünülerek huzurevi yapımına başlandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Şavşatlı hayırsever Naime Yılmaz'ın projeye çok büyük nakdi katkıları oldu. Ayrıca Şavşatlı bir mimarın da projenin yanı sıra maddi yardımda da bulundu.Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

CİRİT"PROJE OSMANLI SOKAKLARINDAN ESİNLENEREK HAZIRLANDI"

Cirit, projenin Osmanlı sokaklarından esinlenerek hazırlandığına dikkati çekerek, "Köy tüzel kişiliğine ait yaklaşık 5 bin metrekarelik alana kurulan sokak tipi yaşlılar merkezi yöre mimarisine de uygun yapılıyor. Bu tip bir proje Türkiye'de ilk defa Şavşat'ta yapılıyor. Başarılı olunduğu takdirde diğer bölgelere de örnek teşkil edecek" dedi. Yaşam merkezinin yapımında sona gelindiğini dile getiren Cirit, binaların dış kısımlarının tamamlandığını söyledi. Vali Cirit, merkezin iç dekorasyon ve mefruşat işlerinin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca düzenleneceğini belirterek, hava şartları uygun olması halinde yeni yılın ilk ayında burayı hizmete açmayı planladıklarını ifade etti. Merkezde öncelikle Şavşat ve köylerinde yaşayan ekonomik durumu iyi olmayan ve bakacak kimsesi bulunmayan vatandaşların kalacağını dile getirerek, şunları kaydetti: "Yaşam merkezinden 52 kişi istifade edebilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şavşat Kaymakamlığı, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve hayırsever Naime Yılmaz'ın desteğiyle yaptırılacak yaşam merkezinde Şavşat ve diğer ilçelerde yaşayan sosyal yoksunluk içindeki yaşlılara yatılı kurum hizmeti sunulacak."

Bu büyük projeye Artvin adına Şavşat adına sahip çıkalım. Bir tas sıcak çorba bulup içemeyen o elleri titreyen yaşlı dedelerimiz, ninelerimiz için yarın birimiz o duruma kalmayız düşünsek bile kalanın yerine kendimizi koyarak azıcık empati kurarak bu projeye sahip çıkalım. Sen çok büyüksün Naime nine. Seni yaşatmaya orada kalacak insanların sözü ve mekanını cennet etmeye onların duaları yeter. Kendisinden başka kimseye hayrı olmayan Hayırsevmezler aaaahhhh ahh sanki işte 3 günlük dünya. Gözünüzü para hissi bürümüş. Allah daha çok versin. Ama ölüm var. Ölümden sonra bir daha dirilmek var. Bir ölüp gitmek var. Birde öldükten sonra yaşamak var. Sen hep yaşayacaksın Naime nine. Türkiyede 33.853 Naime ismi var ama ismini Şavşat yaşlılar yaşam Yerleşkesi Yaşatacak. Yüreği sevgi dolu insanlar yaşatacak. İsminin anlamı ile örtüşen acaba kaç insan var bilmem ama Naime ninemiz isminin anlamı ile de  örtüşüyor. Güler yüzü ile nazlı büyütülmüş güzel insan içinin güzelliği yüzüne vurmuş insan.

Bu İsim Üzerinden Fal Bakalımmı

Karakterinin en belirgin özelliği duygusallık. haytına duyguları ile yön veren.Sezgileri güçlü ve doğru kararlar alabilen. Hayatının temelinin  "SEVGİ"olduğuna inanıyor. Felsefesi "Sevmek ve sevilmek", "Kimseden nefret etmemek"başlıca kurallarından. Sevgisini olabildiğince çok insana vermek istiyor. İnsanlarda sizi seviyor.

İŞTE BİRDE ANALİZ YAPAYIM

N: SAĞDUYULU

A: ATILGAN-ENERJİK

İ:KIRMAK VE KIRILMAK İSTEMEYEN

M:TİCARETE YATKINLIK

E:SIKINTILARDAN KURTULMAK VE KURTARMAK İÇİN MÜCADELE EDEN

BİRDE İSMİN NUMEROLOJİSİNE BAKALIM

N:17

A: 1

İ: 12

M: 16

E: 3

+.............. 52

n (5) + a (1) + i (9) + m (4) + e (5) = => 2+4 = 6

Kader sayınız 6. Şimdi kader sayınıza göre numeroloji yorumunu yapalım.

Naime Numeroloji Analizi

Mutlu bir hayatınız var ve sıcak kanlı bir insansınız. Etrafına güven saçan ve sağlam bir karaktere sahipsiniz. Sevdiğiniz için elinizden gelen her şeyi yapabilecek birisisiniz. Kötümserlikten kaçınmalı ve istismar edilmekten çok korkmamalısınız.

BİRDE HARF ANALİZİ YAPALIMMI

N

Sağduyu sahibi bir kişiliktir. Üstün güçlere ve yeteneklere sahiptir. 6. his duygusu gelişmiştir.

A

Olayları algılama duygusu gelişmiştir. Mantıklı düşünme en üst seviyededir.

İ

Çok ama çok duygusaldır. Hemen incinir ve kırılır. Hassas bir bünyeye sahiptir.

M

Zeki ve zeki olduğu kadar başarılıdır. Özellikle ticaret faaliyetlerini sever ve başarılı olur.

E

Ruhsal dünyası çok karışıktır. Üzüntü ve sevinci bir arada yaşayabilir ve bundan rahatsızlık duymaz.

:

İŞTE İSMİ İLE YAPTIKLARI İLE HER YÖNÜ İLE HAYIRSEVER NAİME YILMAZ MEKANIN CENNET OLSUN YAKINLARINA SABIR VE SAKLIK DİLİYORUM