2. Eksperler Çalıştayı’na katılan Eskipazar Çay Fabrikası Müdürü Mehmet Boşluk yaptığı konuşmada”

Çayın sorunlarını, sizin sorunlarınızı konuşmak için toplandık. Çaykur’dan ekmek yiyoruz. İşçi tarafı olarak sendika ve siz, işveren tarafı olarak da Genel Müdürlük olarak hep birlikte çayın ve sizin sorunlarınızı masaya yatırarak, konuşmak ve çözüm üretmek için bir araya geldik. Çay ve çay sektörünün sıkıntıları var” dedi ve bu sıkıntıları gidermek için kalitenin arttırılması adına bu yıl mantalite değişikliğine gidileceğini vurguladı.

“ÇAYI KALİTELİ ALMAKTAN BAŞKA ÇAREMİZ YOKTUR”

Of Çay Fabrikası Müdürü Ahmet Ersin Öztürk;”Çaykur’un yaşaması için çayın kaliteli üretmemiz gerekmektedir. Kaliteli üretim yapmamız için de hammaddeyi kaliteli almamız gerekmektedir. Bu konuda vatandaşımızla yüz yüze kalan eksper arkadaşlarımız olduğu için zor ve ağır bir göreviniz var. Kurumumuzun devamlılığının sağlanması için çayı kaliteli almaktan başka çaremiz yoktur. Gürcistan örneğinde olduğu gibi sektörün bitmesini istemiyorsak kaliteye yönelmemiz gerekiyor. Sizden ricamız görevinizi daha titiz şekilde yerine getirmenizdir. Bizde size elimizden gelen desteği vereceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

“ÇAYIMIZIN KALİTESİ BOZULMAKTADIR”

Öz Gıda-İş Sendikası Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ çay bizim geçim kaynağımızdır. Çayın yöremiz için ehemmiyetini hepimiz biliyoruz ama gördüğümüz bir gerçek de vardır ki çayımızın kalitesi bozulmaktadır diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:” Çayı sadece Çaykur olarak düşünmemel gerekmektedir. Genel olarak baktığımız geçim kaynağımız olan çayın yaşaması için çayın amiral gemisi Çaykur’dur. Üretici ile diyalog halinde olan kişiler de alımyeri personelidir. Çayın kalitesinin bozulması sadece eksperlerin çay alım şeklinden kaynaklanmamaktadır. Bu konuda birçok değişik etken vardır. Bunun en büyük nedenlerinden biri de yabancı işçilerin çayı toplama şeklidir. Kalite ilk olarak tarla da başlamaktadır. Çayın ilk geldiği ve kabul edildiği yer alımyeri olduğu için alımyeri personeline bu konuda zor ve önemli görev düşmektedir.Çay bizim ortak noktamızdır. Sizlerin temsilci olarak biz sendika, diğer tarafta Genel Müdürlük olarak çay için elimizi taşın altına sokmamız gerekiyor. Geçtiğimiz yıl tüm çalışanlarımızın 180 gün çalıştırılması ile ilgili protokol imzaladık. Bu gelişmeler olurken tabi bunun altında bazı eksikler olabilir. Cezalar ile ilgili olan bu maddelerin tamamı 50 yıldır Çaykur da olan maddelerdir. Önceki yıllarda eksperler çay sezonunun bitimine kadar çalıştığı ve adam ayı gün sayısı yeterli olduğu için bunlar daha önce devreye koyulmamıştı. Bu yıl yapacağımız sözleşme görüşmelerinde belli oranda cezanın muaf tutulması için önerimiz olacak. Yine eksperleri kapsayan maddeler ile ilgili bazı taleplerimiz olacak. Genel Müdür beyle devamlı görüşüyoruz, eksperlerimiz ve alımyeri ekiplerimiz ile ilgili güzel düşünce ve planlarımız var.Üyelerimiz olarak sözleşmedeki şartları çok iyi bilmeniz gerekiyor. Bu yıl yapacağımız toplu iş sözleşmesi için taslak çalışmamız devam etmektedir. Tüm fabrika temsilcilerimize dosyalar dağıtılmış olup, sözleşme ile ilgili görüş ve taleplerinizi ileterek taslak çalışmamıza katkı sağlamanızı istiyoruz diyerek sözlerini sonlandırdı ve konuşmaların ilk bölümü olan genel konuşmalar tamamlanarak, ikinci bölüm olan çalıştaya geçilerek karşılıklı görüş alışverişlerinin bulunduğu verimli bir toplantı gerçekleştirilmiş oldu”.