Camiler Haftasının 1986 yılından itibaren kutlanmaya başlandığını, 2003 yılında ‘din görevlilerin’ de eklenmesiyle Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak 1-7 Ekim tarihleri arasında farklı etkinlik ve temayla kutlandığına dikkat çeken Türüt, bugüne kadar yapılan etkinlik ve kutlamaların ne camilerimiz ne de din görevlileri için kazanım sağlamadığını, hâlbuki bu önemli haftanın millete hizmet açısından projelerin üretildiği bir çalıştaya evrilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Camiler ve Din Görevlileri Haftasını önemsiyoruz. Bugüne kadar yapılan etkinlik programları kendi çapında yeterli gibi görülebilir ancak ne camilere ne din görevlilerine ne de milletimize hizmet noktasında eksik kalıyorsa; cami, din görevlisi ve cemaat üçlemesinde hizmetin yetersizliği nedeniyle arzulanan verime kavuşturulamıyorsa o takdirde bir yerlerde bir eksiklik söz konusu demektir. En büyük eksiklik hatta yanlış planlama; cami bakım ve onarımlarının böyle bir hafta da akla gelmesi, temizlik, hatim okunması, mevlit programları, kitap okumaları, halkın camilerle buluşmalarını bu hafta münasebetiyle düşünmek, ibadethanelerin toplum hayatındaki önemini hatırlamak vs. şeklinde sayabiliriz. Camiler ve Din Görevlileri Haftasında bunların hatırlanması planlamanın zayıf olduğunu gösteriyor. Bunların yanı sıra daha ciddi somut adımların atılması gerekiyor: cami ve Kur’an kurslarının, müştemilatların ve alt yapılarının devlet tarafından yapılması gerekiyor. Bunların inşaat ve yapım hizmetlerinin Diyanet’e yüklenmesi ciddi sorundur. Diğer kurumlar devlet tarafından yapılırken din hizmetlerine yönelik inşa işlerinin Diyanet’e yüklenmesi ağır yüktür. Devletin Diyanet İşleri Başkanlığına önem vermesini bekliyoruz.

Camiler ve Din Görevlileri Haftasını ‘olmazsa da olur’ tarzında basit düşüncelerle, açılış konuşmalarıyla ve tebriklerle geçiştirmeye kalkmak önemini hafife almaktır. Bu hafta, basit ve sırf haftayı kurtarmak düşüncesiyle geçiştirilemez. Her yıl yapılan etkinliklerin yanı sıra daha ciddi çalışmalar yapılmalıdır.

Diyanet Bir-Sen olarak Sayın Diyanet İşleri Başkanı’na sesleniyoruz: Camiler ve Din Görevlileri Haftasında tüm sendika temsilcilerinin ve başta Sayın Başkan olmak üzere Kurum yetkililerin katılacağı bir çalıştay yapılmalıdır. Bu çalıştayda; sendika temsilcilerinin cami, din görevlileri ve halka götürülecek hizmetler noktasında görüş, öneri ve fikirlerinin, eksiklik ve aksaklıkların müzakere edilerek sosyal ve kültürel olarak daha üst seviyede hizmet planlaması yapılmalı, din görevlilerinin mesleki sorunları masaya yatırılarak çözüm yolları tartışılmalı; din görevlilerinin sosyal ve ekonomik sıkıntıları görüşülmeli, bu problemlerin çözümü için planlı ve programlı ciddi bir çalışma yapılmalıdır. Ortak akılla ortaya çıkacak olan sonuç Diyanet İşleri Başkanlığının yapacağı hizmetlere ışık tutabilir. Kurumumuzun geleceğine yönelik plan yapılmasını sağlayacak olan bu çalıştayın; dünden bugüne ve bugünden yarına kapsamlı olarak problemleri, çözüm yollarını ve hizmetin en üst seviyede sunulmasını sağlamak için iyi bir yol ve yöntem olacağını düşünüyoruz. Böyle bir çalıştaydan geniş kapsamlı bir çalışma planı ortaya çıkacaktır. Bu da hem halkımızı memnun edecek hem de din görevlilerinin daha şevkle görevlerini ifa etmelerini sağlayacaktır. Din görevlilerinin huzurlu, mutlu, geleceğine güvenle bakabilen, mesleki sorunları çözülmüş olarak hizmet vermeleri, halkımızın verimli bir hizmet almasını sağlayacak ve kurumun pek çok sorunlarının da çözülmesini sağlayacaktır. Bu nedenle Camiler ve Din Görevlileri Haftasının sembolik olarak kutlanmasını istemiyoruz. Bu önemli hafta boş geçirilmesin; hem cami hem din görevlileri ve hem de halkımız açısından kararların alınacağı hafta olarak değerlendirilsin. Aksi halde kuru kuruya kutlama yapmanın ne cami ne din görevlileri açısından kazandıracağı hiçbir şey yoktur.

Bu duygu ve düşünceler kapsamında; sosyal ve kültürel yaşantımızın dinimize uygun şekilde olmasını sağlamak için çalışan, milli ve manevi duygularımızı can tutan, toplumun aydınlatılması için özverili bir şekilde görev yapan bütün din görevlilerimizin haftasını kutluyor, sağlıklı, başarılı, mutlu ve huzurlu bir çalışma yılı temenni ediyoruz.”