Hak-İş Konfederasyonu Rize İl Başkanı Öz Gıda-İş Sendikası D. Karadeniz Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ, ÇAYKUR'da çalışan mevsimlik işçilerin merakla beklediği ve Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın dün yaptığı açıklama ile 180 gün olan çalışma süresinin 9 ay 29 güne çıkartılması ile ilgili yaptığı açıkmada; "Mevsimlik işçilerin çalışma düzenleri ile ilgili Bilindiği üzere 2007 yılında ÇAYKUR da 180 gün çalışma şartı ile Çaykur da çalışan yaklaşık 5000 kadar işçi kadroya geçirilmiştir. 5620 sayılı kanunla verilen bu kadrolardan sonra aynı kanuna bir ibare eklendi. O dönem eklenen madde ile Mevsimlik İşçilerin en fazla 5 ay 29 güne kadar çalıştırılabileceği kıstası getirildi. Bu çalışmanın da sadece mevsim başlangıcıyla bitimi arasında çalıştırılabileceği kanunda açık açık belirtilmiştir. Zamanla ÇAYKUR da daimi işleri yapan kadroluların sayısı emeklilik ve diğer nedenlerle 1500'e kadar düştü. ÇAYKUR da daimi işleri yapacak eleman kalmamış ve bu kanun ÇAYKUR işçisinin kangreni haline gelmişti.

Öz Gıda-İş Sendikası 2007 yılında ÇAYKUR da örgütlenmeye geldiği zaman bizim olmazsa olmazımız Mevsimlik işçidir ve birinci önceliğimiz 5 ay 29 gün şartının kaldırılmasıdır. O zamandan bugüne kadar Sendikamızın göstermiş olduğu yoğun çalışmalar meyvesini vermiş ve Sayın Cumhurbaşkanımız emekçi kardeşlerimizin sesini duymuş, Mevsimlik İşçilerin kampanya dönemi kapsamında 5 ay 29 günle sınırlandırılan çalışmaları, 9 ay 29 güne kadar çalıştırılabilir şeklinde değiştirileceğinin müjdesini vermiştir."

ÇAYKUR'da yaklaşık 10 bin mevsimlik işçinin bu düzenlemeden yararlanacağını kaydeden Karadağ, "5620 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle ÇAYKUR’da mevsimlik işçilerin 5 ay 29 günden fazla çalışmasının önünün kapandığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan talep ettikleri 2 ana maddeden birinin bu yasanın kaldırılması olduğunu belirterek, 5620 sayılı kanunda yapılacak düzenleme ile bir taleplerinin yerine geldiğini ve ÇAYKUR'da mevsimlik işçi olarak çalışan personelin büyük bir eziyetten kurtarıldı."

En fazla 5 ay 29 gün çalışan mevsimlik işçilerin istihdam sürelerinin artırılmasının uzun yıllardır talepleri arasında yer aldığını belirten Öz Gıda İş Sendikası Doğu Karadeniz Bölge Başkanı Sultan Murat Karadağ, 5620 sayılı kanunun kaldırılmasının 2007 yılında örgütlenmeye geldiklerinde olmazsa olmazlarından olduklarını ifade etti.

ÇAYKUR’da daimi işleri yapacak personelin yetersiz olduğunu kaydeden Karadağ, 5 ay 29 gün olan çalışma sürelerinin yeni düzenlemeyle 9 ay 29 güne yükseltilmesiyle ÇAYKUR’da işin niteliğine göre bu işleri mevsimlik işçilerinin 9 ay 29 gün çalıştırılmak kaydıyla yapabileceklerini söyledi.

SIRADA İŞSİZLİK MAAŞI VE TYP VAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 2. ana talep olarak mevsimlik işçilerin işsizlik maaşı ve TYP’de çalışmak gibi İşkur imkanlarından faydalanması yönünde talepleri bulunduğunu da sözlerine ekleyen Karadağ, “ÇAYKUR mevsimlik işçileri İşkur’un hiçbir hakkından faydalanamıyor. Sayın Cumhurbaşkanımıza 5620 sayılı kanunun kaldırılmasını da, İşkur haklarından faydalanmak talebimizi de içeren 30 dosya verdik. Ümit ediyoruz ki 5620 sayılı yasada düzenlemeye giden Sayın Cumhurbaşkanımız, ÇAYKUR mevsimlik işçilerinin İşkur haklarından faydalanmasını sağlayacak düzenlemeyi de gerçekleştirir.” diye konuştu.

Karadağ "Bu vesileyle Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Milletvekillerimize, Çaykur Genel Müdürümüze, Hak-İş Konfederasyonu Başkanımız Sayın Mahmut Arslan'a, Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanımız Mehmet Şahin ve Genel Yönetim Kuruluna, Akparti İl Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerine ve emeği geçen herkese Öz Gıda-İş Sendikası Doğu Karadeniz Şube Başkanlığı adına ve emekçi kardeşlerim adına teşekkürlerimi sunarım." dedi.