Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı  Hasan Türüt, 4688 Sayılı Yasa da yer alan "yetkili sendika" ibaresi ile iilgili yaptığı açıklamada: "4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda yer alan “yetkili sendika” ibaresinin Diyanet İşleri Başkanlığında kardeşlik ve dayanışma ruhunu yıprattığına dikkat çeken Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde artık vesayetlerin sona erdiğinin konuşulduğu bu dönemde Diyanet’te olduğu gibi tüm kamu kurumlarındaki sendikal vesayete müdahale edilmemesinin talihsizlik olduğunu söyledi.

“Yetkili Sendika” İbaresi, Kamu Çalışanlarının İradelerini Engelliyor

Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olan “yetkili Sendika” ibaresinin kamu görevlilerinin iradeleriyle sendika üyesi olmalarını engellediğini, evrensel sendikacılık normlarına aykırı bir şekilde kullanıldığını, sendikal hakların önünü kestiğini ve toplu sözleşme görüşmelerinde kamu çalışanlarının çoğulcu demokrasi anlayışıyla pazarlık hakkını da önlediğini belirten Hasan Türüt, kamu çalışanlarının iradelerini engelleyen ve sendikalar üzerinde baskı oluşturan bu ibarenin kaldırılarak çoğulcu demokrasi ve toplum esasları çerçevesinde yeniden düzenlenmesi gerektiğini ve yetkili sendika ibaresinin sendikaların eşit şekilde faaliyette bulunmasını önlediğini söyledi.

Bu Yasa, Karşılıklı Anlayış Geliştirmeyi Önledi

Hasan Türüt, “Yetkili Sendika” ibaresinin, kamu çalışanlarının sözcülüğünü yapan yetkili sendikalar ve konfederasyon ile işverenin, çalışanların ekonomik ve sosyal durumları ve çalışma şartlarını iyileştirmek üzere karşılıklı anlayış geliştirmelerini ve sözleşmenin günümüz şartlarına göre gerçekçi şekilde yapılmasını engellediğini söyledi. Diğer sendikaları azınlık durumuna düşüren mevcut yasadaki bazı maddelerin kaldırılarak tüm sendikaların eşit şartlarda faaliyette bulunmasının ve kamu kurumlarının da bu yaklaşım içinde yer almasının sağlanması açısından sendikaların önünü açacak yeni bir düzenleme ile çalışma hayatının nefes almasını sağlayacak şekilde düzenleme yapılmasının gerektiğine vurgu yaparak şu ifadelere yer verdi:

4688 Sayılı Yasa, Kamu Kurumlarında Ortak Çalışma Ruhunu Bozdu

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu, ne yazık ki kamu kurumlarında çalışma barışını bozmuştur. Kamu kurumlarının birimi gibi yetkili sendikaya büro açılmasına izin verilirken diğer sendikaların çalışmalarının engellenmesi karşılıklı anlayış, hoşgörü, kardeşlik duyguları, kamu çalışanlarının hak ve menfaatlerine yönelik ortak çalışma ruhunu ortadan kaldırarak olumsuz eleştirilerin odağı haline gelmiştir. Bu yönüyle mevcut yasanın sendikal faaliyetleri geliştiremediği, kamu çalışanlarının hak ve menfaatlerini korumakta yetersiz kaldığı, özellikle sendika yönetimlerini şahsi çıkarlarıyla hareket eden bir noktaya taşıdığı görülmüştür. Yasanın ve sendikaların tüzüğünde belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi sınırlı kalmıştır. Dolayısıyla belirttiğimiz tüm bu olumsuz gelişmeleri nedeniyle söz konusu yasa da yeni düzenleme yapılarak özellikle “yetkili sendika” ibaresinin kaldırılması zorunlu hale gelmiştir.

Çalışma Barışının Sağlanması İçin Yasa da Düzenleme Yapılmalıdır

Mevcut kanunun, 21. yüzyılın çalışma şartlarını dikkate alarak, kamu da çalışma hayatını olumlu yönde etkileyecek, kamu çalışanları arasında iş barışını sağlayacak, sorunları kökünden çözecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Toplu sözleşme pazarlığında, yetkili sendika ve konfederasyonun dışındaki diğer sendikaların taleplerinin yer almadığı bir pazarlık masası evrensel normlara aykırıdır. Tüm kamu çalışanlarının hakları dikkate alınmalıdır. Çalışma barışının sağlanması buna bağlıdır. “