HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni'nin Karadeniz Bölgesi'ndeki orman yangınlarına ilişkin açıklama yaptı. 

Ormanları yok eden projelerden, “doğayı paraya çevirme” hırsından vazgeçilmelidir diyen Çepni: "Karadeniz Bölgesi'nde Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu olmak üzere 5 ilde toplam 71 noktada 23 Aralık Pazartesi günü sabah saatlerinde başlayan orman yangınları kamuoyu tarafından büyük bir kaygı ve şüphe ile takip edildi. Trabzon’da 37, Ordu’da 23, Giresun’da 8 ve Artvin’de 1 olmak üzere 69 noktada yangın çıktı.

Bazı bölgelerde yerleşim yerleri ve tarım arazilerine de sıçrayan yangınlarda 6 ev yanarak kullanılamaz hale gelirken, yaklaşık 200 hektarlık ormanlık alan ve fındık bahçeleri zarar gördü. Gelen son açıklamaya göre Trabzon'da çıkan toplam 55 örtü yangınının 51'i kontrol altına alındı.

Valilikler yaptıkları açıklamalarda yangınların çıkış nedenleri “bahçe temizliğinden kaynaklı yakılan ateşlerden meydana geldiği ve aşırı rüzgar ile fırtınanın etkisi ile yayıldığı” şeklinde belirtiliyor. Fakat daha önce Trabzon Çamburnu’nda yaşanan yangında olduğu gibi, bu yangınların planlı olma ihtimalinin de araştırılması ve sonuçlarının kamuoyuna açıklanması gerekir. Ayrıca, yine daha önceki yangınlarda olduğu gibi, yanan orman alanlarının yapılaşmaya açılmaması ve alanların rehabilitasyonunun gerçekleştirilmesi için kamuoyu ile birlikte konunun takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz.

Normalde yaz aylarında meydana gelen bu tür büyük çaptaki orman yangınlarının kış ayında yaşanması da bir soru işareti. Kurak ve mevsim sıcaklarının üzerinde geçirdiğimiz sonbahar ve kış ayları, daha genel olarak sorunun iklimsel değişimin yarattığı ve yaratacağı sonuçlar üzerine bir kez daha düşünmemiz gerektiğini ortaya koymaktadır.

Artık tek bir ağaç bile yok edilemez. Çevre ve ekoloji hareketleri ve bilim insanları tarafından defalarca dile getirildiği gibi, orman varlıklarımızın, tarım alanlarımızın korunması için gerekli tedbirler arttırılmalıdır. Saray'ın itibarı için değil, doğanın korunması için bütçe yapılmalıdır. Ormanları ve su varlığımızı yok eden projelerden, “doğayı paraya çevirme” hırsından vazgeçilmelidir." dedi.