Kültürümüz, örfümüz ve adetlerimizin en anlamlı ve en güzeli geçmişte söylenen ve bugün halen geçerliliğini koruyan ve bizleri hata yapmaktan, iyilik yapmaya kadar yüzlerce davranışımıza yöne veren, hayat veren atasözlerimizde yer almaktadır.

Bu yazımda siz değerli okuyucularıma, yorulmadan elde edilen şeylerin kolayca elden çıkması üzerine teselli için söylenen çok kıymetli atasözlerimizi aktaracağım.

Hayvan koklaşa koklaşa; insan söyleşe söyleşe; Hayvanların tanışma ve yakınlıkları içgüdüsel olarak koklaşa koklaşa sağlanır. İnsan ise akıllı bir varlık olup bunu söz ile ifade eder. Dolayısıyla insanların yakınlıkları konuşarak sağlanır. Birbirini anlamayan kişilerin beraberlikleri mümkün Değildir Zira insanları bir arada tutan en önemli unsur fikir birliğidir. Sosyal ilişkilerde diyaloğun önemini vurgulamak için söylenir.

Hazıra dağlar dayanmaz; Güvenme varlığa, düşersin darlığa.

Hekimden sorma, çekenden sor; Sıkıntıya uğrayan kişinin acısını, yol gösteren değil, sıkıntıyı çeken bilebilir. Nitekim hekim hastaya çare olabilir; ama asla acısını hissedemez.

Atasözü yanlış olarak, herhangi bir hastalıkta hekimin dediğine değil, o hastalığı çekmiş olan tecrübe sahibinin dediğine kulak vermek gerektiğini vurgulamak için kullanılmaktadır. Oysa çok yanlış bir yoldur.

Bir hususta tecrübe sahibi kişilerin sözünün dinlenmesini tavsiye için söylenir.

Hekimsiz ( ve ) hakimsiz yerde oturulmaz;

Toplum hayatının huzuru, kanunlar ile kişilerin huzuru ise ruhi ve bedeni sağlık ile sağlanır. Bir yerleşim bölgesinde bu huzurları sağlayacak kişiler yok ise orada oturmak tehlikelidir. Sağlık, mal, can ve namus emniyeti yoksa oturulan yerin güzelliği ve cazibesi de yok demektir. Oysa ihtiyaç anında başvurulabilecek doktor ve hakimlerin mevcudiyeti kişilere güven ve huzur verir.

Hekim ile hakimin ( sağlığı korumak ve yasalara uymanın ) toplum için önemini vurgulamak üzere söylenir.

Her ağacın meyvesi olmaz; Dış görünüşe bakarak verilen kararlar yanıltıcıdır. Bir hususta işe yarar gibi görünen kişi veya aletler çok zaman faydasız olur. Özellikle insanlar, dış görünüşleri ile değil, yetenek, bilgi, beceri ve kişilikleriyle değerlendirilmelidir. Bir işi herkes yapabilir; ama ustasının yaptığı iş diğerlerinden farklı ve üstün olur. Her ağaç, hemen hemen aynı şartlar altında yetişir; ama hepsi meyve vermeyebilir. Kişiler hakkında dış görünüşe bakarak aldanıldığı durumlarda söylenir.