Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkan Adayı Lutfi Arıboğan, "Temelde değişim için adayım" dedi.
Ankara Hilton Otel’de düzenlenen TBF Olağanüstü Genel Kurulu’nda konuşan Arıboğan, seçim çalışmaları için bir ay süresince kentleri, kulüpleri gezdiğini ve basketbolun sorunlarını dinlediğini anlatarak, "Açıkçası çok da bir şey değişmemiş. Adaylığımı açıkladığımdan itibaren neden başkan olduğum ve neler yapacağımla ilgili birçok soru aldım. Temelde değişim için adayım" dedi.
Arıboğan, bir önceki başkan adaylığı döneminde birçok proje ürettiğini ancak geçen süre içinde bunların hiçbirinin gerçekleşmediğini söyleyerek, "Bu projelerin hepsini Türkiye Futbol Federasyonu’nda görev yaptığım süre içinde gerçekleştirdim. Bunları şimdi basketbolda yapmak istiyorum. Aslında temelde değişimin zamanı geldi. Temelde değişim için adayım. En önemli şey temel prensipleri ve zihniyeti değiştirmek. Bu temel değerleri değiştiremezseniz yol alamazsınız. Tüm basketbol paydaşlarını basketbolun merkezine almak istiyorum" ifadelerini kullandı.
"Şeffaflığı, hesap verilebilirliği ve adaleti ortaya koymak istiyorum" diye konuşan Arıboğan, "Bütün ligleri markalaştırarak, ayrı bir ürün olarak organize etmek ve pazarlamak istiyoruz. Bunu yapabilmek için kulüpler birliğini ve lig birliğini kurmak lazım. Aksi taktirde birlikte karar veremeyiz. Liglerin markalaşması temel değerlerimizden bir tanesi. Yayınların olması da şart. Yayın zorluğu çeken liglerimizin masraflarına federasyonun destek olması gerekiyor. Sponsorluk ve ticari anlaşmalarla ilgili kulüplerimizin haberi yok. Bedellerin ne olduğu ancak aşağı yukarı biliniyor. Nasıl dağıtıldığı, kimin ne aldığı bilinmiyor. Bunların hepsini değiştirmemiz gerekiyor. Basketbolu kendisine yakışan şekilde yönetmemiz gerekiyor" dedi.
"ANA STATÜMÜZDEN BAŞLAYARAK HER ŞEYİ YENİLECEĞİZ"
Arıboğan, TBF’nin Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Spor Genel Müdürlüğü ile en uyumlu, en kurallara uyan ve en hukuki şekilde çalışan federasyon olacağını öne sürerek, "Ana statümüzden başlayarak her şeyi yenileyeceğiz. Genel kurullar toplanırken delege yapısıyla ilgili üzerinde yorum yapılan birçok konu var. Kimin kaç delegeyle temsil edileceği yolda giderken değiştirilmemeli" dedi.
Hemen hemen her kulübün hakemlerin mekaniği veya formsuzluğuyla ilgili şikayetleri bulunduğunu belirten Arıboğan, "Alttan genç hakemler teşvik edilmiyor ve hakemlerin gelirlerinde sorunlar var. Profesyonel hakemliğe geçmek istiyoruz. Ayrıca mentörlük sistemini de oluşturmalıyız. Mentörü olmayan hakem olamaz" diye konuştu.
Hakem eğitimini uluslararası standartlara taşımanın hedefleri arasında yer aldığının vurgulayan Arıboğan, "Hakemler yalnız insanlardır. Hakemleri çok ağır eleştiriyoruz. Hepsi oyuncuların ve antrenörlerin baskısı altında maçları yönetiyorlar. Basketbol zor bir spor. Mutlaka mentörleri olacak, bu olmadan hakemlerimizin uluslararası standartlara ulaşması çok zor" ifadelerini kullandı.
Arıboğan, federasyonun bazı eski alışkanlıkları bulunduğunu vurgulayarak, gelirler üzerindeki özensizliğin sona ermesi gerektiğini belirtti. Kulüplerin katılım paylarıyla ilgili yeni bir düzenlemeye gideceklerini ve katılım paylarının kaldırılacağını söyleyen Arıboğan, "Bizim bu katılım paylarına ihtiyacımız yok. Federasyonun, hem Spor Genel Müdürlüğü’nden hem de kendi sponsorlarından geliri var. Katılım bedeli ve benzeri demode masraflar kulüplerimiz içini artık geçerli olmayacak. Gelirleri artırma konusunda çok önemli projeler ürettik" ifadelerini kullandı.
"TEMEL HEDEFİMİZ MASRAFLARI AZALTMAK"
Yepyeni yayın politikasına ihtiyaçları olduğunu öne süren Arıboğan, "Dijital dünyanın önemli bir noktaya geldiği bu günlerde basketbolseverleri salonlara taşımanın yanı sıra bu güzel oyunu insanların cep telefonlarına da taşımamız gerekiyor. Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde çalıştığım sürede televizyon yayın haklarını 2,5 katına, sponsorluk gelirlerini 3 katına ve milli takım yayın haklarını 2,5 katına çıkardık. Bunu basketbola da yapabiliriz. Bunun için uğraşmamız gerekiyor. Temel hedefimiz masrafları azaltmak ve gelirleri çoğaltmak. Şeffaf ve adil bir şekilde bunun dağılımı sağlamak" değerlendirmesinde bulundu.
Arıboğan, federasyonun ilişki yönetimi konusunda çok ciddi sorunları olduğunu savunarak, "Yıllardır başkan veya yönetici görmemiş kulüplerimiz var. İlişki yönetimiyle ilgili hiçbir sıkıntımız olmayacak, bana ve ekibime ulaşabileceksiniz. Biz birlikte olacağız ve birlikte yöneteceğiz. Değişimin zamanının geldiğinden bahsediyoruz. Basketbol bir şeyin devamı olmayı hak etmiyor. Sayın Turgay Demirel 23 yıl görev yaptı. Harun kardeşim başkan adayı oldu ama Sayın Demirel’in, onu yöneteceğini ima etmesi aslında basketbolun da Harun’un da hak ettiği bir şey değil" ifadelerini kullandı.