Timsah Arena Stadyumu’nda incelemelerde bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Yaptığımız yatırımlar sayesinde hedefimiz Bursaspor’u Türkiye şampiyonluğuna oynayan değil, Avrupa’da şampiyonluğa oynayan bir takım haline getirmektir" dedi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa’ya kazandırılan ve dünyanın en heyecan veren 10 stadyumu arasında gösterilen yeni stadyumda sona gelindi. Stadyumdaki çalışmaları yakından takip eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Hedefimiz Bursaspor’u Türkiye şampiyonluğuna oynayan bir takım haline getirmek değil, Avrupa’da şampiyonluğa oynayan bir takım haline getirmektir. Hedefimiz büyük. Barcelona bugün Avrupa’da devamlı şampiyonluğa oynuyorsa, neden biz oynamayalım. Bizim neyimiz eksik. Ona göre eksiklerimizi tamamlamaya çalışıyoruz. 3 milyonluk Bursa her şeyin en iyisini yapabilecek güçtedir. Timsah Arena Stadyumu belediyenin yaptığı bir eserdir. Bu eser Türkiye’nin gücünü gösteriyor. Avrupa’ya gittiğiniz vakit bu kalitede stadyum göremezsiniz. Almanya’da gördüğümüz ve beğendiğimiz stadyumdan bile daha modern. Çünkü onların stadyumlarında kolonları var bizim yok. Bu tabi ki biraz imalat zorluklarını da beraberinde getirdi. Ama bunlar anıt bir yapıdır. Şehrin timsalidir. Bunlar dünyanın önem verdiği inşaatlar. Bunlar aynı zamanda hem Bursa’nın hem de Türkiye‘nin prestiji demektir. Her şey tamamlandıkça, bu anıt daha da ortayla çıkacaktır. Stadyumun içinden dışına bütün mekanları hatta her koltuğun açısı bile özel. Saha her yerden aynı yakınlıktadır. Özellikle bizim stadyumumuzun 44 bin kişilik olması da büyük bir avantaj. Çünkü bazı büyük stadyumlarda kuyu gibi oluyor. Seyir zevki olmuyor. Kuyunun içinde seyreder gibi maç seyrediyorsun” dedi.
“DİĞER TAKIMLAR YAPTIKLARI STADYUM YATIRIMLARIYLA 15 YILLARINI İPOTEK ALTINDA ALDI”
Stadyuma ulaşım sıkıntısı olmayacağının altını çizen Altepe, “Stadın önünde metro istasyonu var. Arka tarafında bulunan Nilüfer çayı üzerine 3 tane köprü inşaatı gerçekleştiriliyor. Ön caddeler genişletilecek. Kavşak bağlantıları yeniden elden geçiriliyor. Mudanya köprülü kavşağı yeniden yıkılıp tekrar yapılacak. Misafir takımın geldiği yol ve köprü hepsi ayrı ayrı olacak. Acemler kavşağına ayrı olacak. İnsanlar buraya gelip de stadyumun içine araçları iye girmeyecekler. İnsanlar buraya yürüyerek. Toplu taşıma araçlarını kullanarak gelecekler. Bunun haricinde master planlarımız tabi ki de var. Burası sadece Bursaspor için yapıldı. Çünkü dünyada futbol konuşuluyor ve takip ediliyor. Bursaspor’un her aldığı galibiyet her başarı her golü Bursa için bir reklamdır. Yani Bursa’nın Türkiye şampiyonluğu bizim projemizdi. İlk yılımızda şampiyon yaptık. Kimse inanmıyordu. Ama şimdi olacak dediğimiz de kimse bir şey diyemiyor. İnşallah önümüzdeki yıl şampiyonluğa oynayacağız. Bu stadyum ile birlikte Bursaspor’da tabi ki bir hamle yapacaktır. Çünkü burası başlı başına bir değer. Baktığınız zaman başka takımlarda stadyum yapıyor. Ama 15 yıllık gelirleri ipotek altına alınıyor. Burada tertemiz bir stadyum Bursaspor’a veriyoruz. Bursaspor bunu işleterek kendine gelir elde edecek. Bunun altında ticari alanları var. Sadece maç izlemekten ibaret değil. Bu başlı başına bir tesistir. Bu aynı zamanda bir cazibe merkezidir. Stadyumun dışında spor dallarına en çok yatırımı yine Bursa Büyükşehir Belediyesi yapıyor” diye konuştu.
“BURSASPOR BİR DÜNYA MARKASI OLACAK"
Bu stadyumun amacının Bursaspor’u bir dünya markası yapmak olduğunu ifade eden Altepe, “Bu anlamda Bursaspor’u Avrupa’da başarılı olan bir kulüp haline getirmektir. Türk futboluna da katkı sağlamak ve dünyada ses getirmektir. Bu amaçla da takımımızın para araması ve maddi krize girmemesi için bir destek amaçlı bu stadyumun yapılması düşünüldü. Aynı zaman bize bir prestijdir. Bundan sonra Bursaspor buranın isim hakkını da kiralayabilir. Diğer her türlü alanları kiraya verebilir. Biz burayı Bursaspor’a kiraya verdik. Biz burayı kiraladık diyoruz ama burası Bursaspor için yapıldı. Maksadımız Bursaspor’un kapı kapı para aramasına gerek bırakmamaktır. Artık kendi yağı ile kendi rahatça kavrulabilecek. Bir dünya markası olma yolunda hızla ilerliyor. Bu kapsamda buranın her şeyi paradır. Tabi ki bu yöneticilerin çalışmasına ve kabiliyetine bağlıdır. Bizim burada maliyetimiz inşaat ve inşaattan sonraki işlerdir. Ama sadece şu inşaat açısından 220 milyondur. Daha sonra kamulaştırmalar olacak. Yollar yapılacak. Bunların hepsi tamamlanacak. Ama bununla beraber belediyenin de tüm işleri devam ediyor. Tüm yatırım işleri hız kazanmış durumda. İnşaat aşamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 50 milyon liralık desteğini aldık. Geri kalan bütün harcamalar belediye tarafından karşılanıyor. Hatta bu arsanın da belli bir kısmı büyükşehir belediyesinindi. İnşaatın başladığı günden bugüne kadar kamulaştırması gerçekleşen 10 tane bina yıkıldı. Ama bundan sonra yıkılacak 10’larca daha bina var. Belediye tarihinde yapılan en büyük inşaatı olacak. Yeni yapılan belediye binasından bile 4 kat büyük. Orası 45 bin metrekare burası ise 185 bin metrekaredir” ifadelerini kullandı.
"SPORUN KALBİ BURSA’DA ATACAK"
Futbol akademisiyle ilgi de projeleri olduğunu anlatan Altepe, “Şu anda Bursaspor Lisesi var. Bursaspor ile ilgili kamp tesislerimiz var. Spor okullarımız var. Bizim sadece projelerimiz stadyumdan ibaret değil. Burada dünya çapında en kaliteli spor tesisleri bizde olması için hareket ediyoruz. Hemen yanımızdaki vadi içerisinde 17 tane tenis kortu bulunuyor. Bunun yanında voleybol, futbol ve basketbol sahaları da bulunuyor. Biz bütün olimpiyatlara hazırız. Biz belediye olarak diyoruz ki, olimpiyatları alın yatırımları biz yaparız. Yeter ki olimpiyatlar bize gelsin. Biz bunları yapabiliriz. Organizasyonu alsınlar yetkileri bize versinler. Uludağ içinde aynı şartlar geçerli. Uludağ’da yeni kayak alanları yapmayı hedefliyoruz. Oralar düzenlenecek. Mevcut alanlar yetersiz. Alaçam bölgesinde yeni pistler yapacağız” dedi.
Sporun sadece stadyum veya futbol olmadığını belirten Altepe, “Amatör spora da yatırımlarımız var. Belediye tarihinde 19 tane spor tesisi vardı. Biz geldikten sonra bunları 220’ye çıkardık. Belediye tarihinin 10 katı kadar spor tesisi inşa ettik. Buda spor konusunda büyük bir hamledir. Şuanda 200 bin gencimize spor yaptırıyoruz. Şuanda biz 2020 yılının hedeflerini şimdiden koyduk ve bir spor şehri olduk. Sporda İstanbul ile kafa kafaya gidiyoruz. Bursa’nın nüfusu ile İstanbul’un 5’te 1’i kadar. Ama sporcu sayımız İstanbul’a yaklaştı. Şuanda öğrenci sporcu sayımız 50 bini aştı. Özellikle biz geldiğimizde amatör spor kulübü 140 taneydi. Şimdi ise bu sayı 200’ü geçti. Eski spor kulüplerinin hepsini tekrar açtık. Hatta Bursaspor’u kuran 5 takımı tekrar açtık. Tarihi kulüpleri canlandırdık. Belediyespor olarak tüm branşlarda sporcu yetiştiriyoruz. Şuanda olimpiyatlara gidecek sporcumuz var. Biz hazırladığımız alt yapıları kurduğumuz ekiplerle yakından takip ediyoruz. Her geçen gün performansların arttığın görüyoruz. Bunlarla beraber başarılar da geliyor. Biz geldiğimizde Belediyespor’da 4 bin sporcu vardı. Şuanda ise bu sayı 24 bin lisanslı sporcuya çıktı. 2 seneye kadar 60 bini hedefliyoruz” açıklamalarında bulundu.
"YATIRIMLAR YAPILDIKÇA KARŞILIĞI DA GELİYOR"
Kulüpleri desteklemenin yanı sıra bir yandan da amatör branşlarda başarılar geldiğini ifade eden Altepe, “Bayan voleybol takımımız Avrupa şampiyonu oldu. Bu yıl yine katılma hakkı elde etti. Türkiye’de 5 branşta birinci ligde bulunuyoruz. Bizim her branşa göre ayrı salonlarımız var. Masa tenisinin güreşin bunun gibi birçok branşın salonları ayrı ayrıdır. Aynı salonu birkaç branş kullanmıyor. Her geçen gün bu daha da gelişiyor. Gerçek anlamda bir spor kenti olmuş oluyoruz. Sadece stadyum değil, en kısa zamanda kapalı atletizm salonunu da Bursa’ya kazandıracağız. Bununla beraber sadece Avrupa çapında organizasyonları burada ağırlamak istiyoruz. Buz hokeyi salonları da kurma hedefimiz var. Sadece spor yatırımı anlamından değil, istihdam alanını da genişlemesi anlamına geliyor. Aynı zamanda şehrin kalitesinin artması anlamına gelmektir. Buradaki yatırımlarımızla beraber şehrin sağlıklı bir toplum olması, gençlerin yanlış yerlerde vakit geçirmemesi anlamına da gelmektedir. Bizim amacımızı gençlerimizin tamamını bu ortamlarda tutmaktır. Bu anlamda bütün mahallelerimize spor tesisleri yapıyoruz. Büyükşehir yasası ile ilçelerimizde de spor tesisleri yapmaya başladık. En kısa zamanda bizim spor tesisi sayımız 350’yi bulacağını düşünüyorum. Yani buda her spor yapmak isteyene tesis var anlamına gelmektedir. Amatör spor kulüpleri bizim yaptığımız tesislere gelerek her türlü imkanı kullanıyor” diye konuştu.
"BURSA BÜYÜK MAÇLARI KALDIRACAK KAPASİTEYE SAHİP"
Avrupa kupalarında final maçlarını kaldıracak stadyuma ve otel kapasitesine sahip olduklarına dikkat çeken Altepe, “Şu anda devalı butik oteller yapılıyor. Otel yapanlara bu şehrin ihtiyacı olduğu için 0.50 emsal artışı olarak büyük bir teşvik verdik. Şimdi bir arsa alan vatandaşımız ilk olarak otel yapıp yapamayacağına bakıyor. Konaklama işiyle artık uğraşmıyoruz. Çünkü artık bol bol otel yapılıyor. Bol bol turistik tesis yapılıyor. Bursa’da 10’larca otel oldu. Bundan 5 sene önce Bursa’da bir tane otel vardı. Tadilata girdiğinde çok büyük sıkıntılar yaşıyorduk. Ama artık öyle değil. Stadyumun çevresinde 5 yıldızlı oteller var. Bu anlamda tarihi evlerimiz restore edilerek butik otel olma konusunda çalışmalar yapılıyor. Bunlar arttıkça Türkiye’ye Bursa’ya gelen turist sayısı da artacak. Yakında Bursa’ya termal tesislerimizde kurulmuş olacak. Artık turizme yönelik büyük bir yatırım var. Bununla ilgili bir sıkıntı çekilmeyecek” dedi.
“TİMSAH ARENA’DAN İSTANBUL 15 DAKİKA”
Ulaşımda yapılacak olan hamlelerle vatandaşların Timsah Arena Stadyumu’na kolaylıkla ulaşabileceklerini ifade eden Başkan Altepe, “Yanımızdaki Yunuseli Havaalanı’nı açıyoruz. 15 dakika da vatandaşlarımız İstanbul’a ulaşabilecek. Bu konuda da bir sıkıntımız kalmayacak. Yani İstanbul ile hava ve deniz yolu ile köprüleri kurmuş olduk. Yakında İzmir ve Ankara ile de ulaşım sağlanacak. Uluslararası organizasyonlar için Yenişehir Havaalanı kullanılacak. Şuanda Balkanlara uçuşlarımız var” diye konuştu.
“BİR İŞE BAŞLAYINCA DEVAMI GELİYOR”
Programlarına aldıkları tüm işleri sırayla gerçekleştirdiklerini belirten Altepe, “Allah bereketini veriyor. Para da geliyor. Şehrin rantı şehre kalıyor. Biz kişileri zenginleştirme, kişilerin arsalarına imar verme gibi bir gaye gütmüyoruz. Herhangi bir yerde rant varsa belediye payını alacak. Herhangi bir yerde bir adım atılacaksa belediye payını alacak. Her geçen gün kasamıza ilave paralar giriyor. Bizim şahısların menfaatine adım atmamamızın imkanı yok. Burada yapılan tüm projelerde Bursa’nın karı ne olacak diye konuşuyoruz. Gerisi bizi ilgilendirmiyor. Bu şehir yeteri kadar rant dağıtmış. Bu şehre karşı artık herkesin bir borcu var. Burada Bursaspor’un başarılı olması tüm iş dünyamıza bir değer katacaktır. Herhangi bir şehrin malını almak başka birde dünyaca tanınmış Bursa’nın malını almak tabi ki farklı olacaktır. İnsanlar Barcelona’ya takımlarından dolayı gidiyor. Bizde bu alanlarda yatırım yapıyoruz. Dereden akan suya hidroelektrik santrali kurulacaksa bunu biz kurmalıyız. Geliri Bursa’ya akacak” ifadelerini kullandı.
“BURSASPOR, FUTBOLCU FABRİKASI GİBİ”
Bütün takımlarda Bursalı futbolcu olduğunu hatırlatan Altepe, "Kaliteleri yükseldiğinde ise Avrupa’ya gideceklerdir. Bizim alt yapımız çok güçlü, çünkü hem Özlüce Tesisleri, hem de Vakıfköy var. Alt yapıya yönelik okullar da kuruluyor. Eskiden beri Bursaspor’un alt yapısı çok güçlüydü. Alt yapıda hep biz şampiyonluğa oynuyoruz. En çok futbolcu üreten kulüplerin başında Bursaspor geliyor. Bu daha da artacaktır. Daha da müesseseleşecektir. Amatör kulüplerin eksiklerini tamamlamaya çalışıyoruz. Barışa ulaşmak için nerede aksıyorsa oralara yatırım yapıyoruz. Bir yere gelmek kolay değil” diye kaydetti.