Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Türk futboluna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
"MİLLİ TAKIM STRATEJİMİZDE DEĞİŞİKLİKLER YAPTIK"
Katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, A Milli Takım’ın maçlarını değerlendirerek, altyapının da önemine vurgu yaptı. Demirören konuşmasında şunları dile getirdi:
"İzlanda’daki maç hariç kötü oynamadık. Türkiye’deki Çek Cumhuriyeti maçına bakalım. İlk yarı 3-1 olacak maçta yenildik. Bulgaristan’la hazırlık maçımız var. Sonra Kazakistan’a gideceğiz. Sonra bir takımla görüşüyoruz. 15 Haziran’da bir hazırlık maçımız daha var. Kaybedersek umut biter. Milli Takım stratejimizde değişiklikler yaptık. Alt yapıya dönük çalışmalar yapıyoruz. Uzun vadeli bir iş. Almanya örneğine bakalım. 2002 ile 2009 yılları arasında 5 milyon Euro harcadılar. Bu kademe kademe oluyor. Spor liselerinin sayısını artırmamız lazım. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine almalıyız bu okulları. Gençlerimiz belli bir yaşa gelince veliler eğitimi tercih edip ’futbolu bırak’ diyor. Almanya’da dersi kaçırıp maça giden öğrenci akşam gelip dersini veriyor. Bu sistemi hazırlamaya çalışıyoruz. Kulüplerimiz buna inanmak zorundalar. Alt yapı için senede en az 7-8 milyon Euro ödemeniz lazım. Bizim en iyi yaş grubumuz U12-13. Buralardaki hocalar en kötüleri. Bunların akademisyen olması lazım. Bizim Fatih hocayla hedefimiz futbolun eksiklerini çözmeye çalışmak. Ama bunlar zaman alacak. Zamana koymadan başaramıyorsunuz. Her şey zaman."
"KAPTANLAR SAHA İÇİNDEKİ GERGİNLİĞİ AZALTACAKLARINA SÖZ VERDİLER"
"Kaptanlar tüm sorumluluklarının farkında" diyen TFF Başkanı Demirören, "Başkan, yönetici ve medya kısmında kaptanların sorumluluk alması gerek. Kaptanlar Cumhurbaşkanına da söyledi; ’biz saha dışında’ dostuz diye. Saha içindeki gerginliği azaltacaklarına söz verdiler. Ama adrenalin yükseldiğinde bazı şeyler oluyor. Önemli olan maç sonu verilen demeçlerin sertliği. Olaylar öyle farklı yerlere gidiyor ki. Bu demeçlerle ilgili disiplin talimatında çalışmalarımız var. Kaptanlar bu sözü verdi" dedi.
"KULÜPLERE VERİLEN PARA CEZALARI DA AZALACAK"
Demirören konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Futbolumuzda tartışılan iki konu var; saha kapatma ve tribün kapatma. Saha kapatmayı kaldıramayız. Çünkü sahaya girme olunca kapatmak zorundasınız. Tribün kapatmayı uyguladık bu sezon. Bunu uygularken tribünü boşalttığınız vakit orası yine göz bozuyor. Yaptığımız çalışma o tribüne yeni kişiler almayı sağlıyor. Cezayı çekecek kulüp oradan yine bilet satıp para kazanacak. Bu işleyecek çünkü E-Bilet ve Passolig oturdu artık. Bununla birlikte kulüplere verilen para cezaları da azalacak."
"ARTIK BAĞIRAN KAZANMIYOR"
Teknik adamlara seslenen Demirören, "Başkanlık dönemlerinde ben de hata yaptım. Ama bunun faydasını görmedim. Başkanlarımıza da böyle söylüyorum. Ben bağırdığım maçlarda kazanamadım. Elime de bir şey geçmedi. Belki bir kısım taraftara hoş görünürsünüz. Ama art niyet aramayalım. Hatayı herkes yapıyor. Antrenör ve sporcu da yapıyor. Artık bağıran kazanmıyor. Hakemler bundan etkilenmiyor. Biz hakemlere ’Yaradandan başka kimseden çekinmeyin’ dedik. Etki altında kaldıklarına inanmıyorum. Biz zaten hakemlere oda basmak konusunda geniş yetkiler verdik. Alttan gelen iyi hakemler var ama bunlara şans vermemiz gerek. Art niyet arasak olmaz ki" şeklinde konuştu.
"İNŞALLAH GİDERİZ HOCAMIZI İZLERİZ"
Kaliteli hakemlerin artırması gerektiğini söyleyen Yıldırım Demirören, "Ama her sene Cüneyt Çakır dersek olmaz. Hakemlerimize de destek olmamız lazım. Cüneyt Çakır’ın Şampiyonlar Ligi final şansı anladığım kadarıyla at başı gidiyorlar. Ben final için 5 bilet ayırttım inşallah gideriz hocamızı izleriz" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE KUPASI’NDA DA PASSOLİG’İ UYGULAMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye Kupası’nda da Passolig’i kullanmak istediklerini açıklayarak, "Türkiye Kupası’nda statüyü geçen sezon değiştik. Gelirini artırdık. Federasyon olarak 5 milyon lira cebimizde koyduk daha cazip hale gelsin diye. Gelecek sezon belki ödülü arttırabiliriz. Bundan sonra düşüncemiz Türkiye Kupası ve Süper Kupa’da da Passolig’i uygulamayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
"LİGDE UZUN ZAMANDIR GÖRMEDİĞİM BİR ÇEKİŞME VAR"
Ligdeki şampiyonluk yarışını da değerlendiren Demirören, şöyle konuştu:
"Uzun zamandır görmediğim bir çekişme var. İnşallah son haftaya kadar gidecek. Şampiyonluğa koşan iki takım Fenerbahçe ve Galatasaray son dakikada kazandı. Beşiktaş az kalsın yeniliyordu. Biz buna güvendiğimiz için sezon başında bir karar aldık ve sadece son hafta maçlarının aynı saatte oynanacağını söyledik. Şimdi istekler geliyor. Son 3 haftadaki maçları aynı saatte yapın diye. Biz sezon başında bugünleri görmedik ki. Sezon başında açıklamışız. Bu dakikadan sonra bunu tartışmak olmaz. Son hafta aynı saatte oynanacak. Galatasaray-Beşiktaş derbisi 33. hafta zaten. Fenerbahçe de pazartesi oynayacak. Biz sezon başında açıkladık ve bunu değiştirmeyeceğiz."
Başkan Demirören, konuşmasının sonunda Fenerbahçe Ülker’e Euroleague Final Four maçları için başarılar dilerken, Dünya Voleybol Kulüpler Şampiyonu Eczacıbaşı VitrA’yı da tebrik etti.