İstanbul’da başlayan 50. Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası’nın ilk gününe Türk sporcular damga vurdu.
Bireysel kata ve kumite elemelerinin yapıldığı ilk gün sonunda Türk sporcular, altısı final olmak üzere 11 sıklette madalya mücadelesi yapmaya hak kazandı.
Sinan Erdem Spor Salonu, 50. Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası’nın ilk gününde tarihi bir başarıya tanıklık etti. 47 ülkeden 495 sporcunun katıldığı organizasyonda ilk gün bireysel kata ve kumite eleme müsabakaları yapıldı.
12 sıklette yapılan mücadeleler sonunda altı finalist çıkarmayı başaran Türkiye, beş sıklette de bronz madalya için tatamiye çıkma şansı yakaladı.
Organizasyonun akşam seansında tatamiye çıkan ve ilk kez büyükler kategorisinde Avrupa Şampiyonası deneyimi yaşayan kumite 67 kiloda Burak Uygur, zorlu rakiplerini yenerek finale çıktı. İlk turu bay geçtikten sonra ikinci turda Slovak Mladen Railic’i 4-0 mağlup eden genç karateci, üçüncü turda Fransız Steven Dacosta’yı 2-2 biten maçta 3-2 hakem kararıyla yenmeyi başardı.
Çeyrek finalde Avusturyalı Stefan Pokorny’i mağlup eden Burak Uygur, yarı finalde İspanyol Manuel Rasero-Ruiz’i 1-0 geriye düştüğü maçta 3-1 yenerek altın madalya için mücadele etme hakkı kazandı.
2013 Avrupa Şampiyonu Tuba Yakan da bir yıl aradan sonra yeniden finalist olmayı başardı. İlk turda Alman Linda Hagen’i yenen Yakan, ikici turda son dünya şampiyonu İtalyan Sara Cardin karşısına çıktı. Maça çok hızlı başlayan Yakan, 4. saniyede rakibine vurduğu yumrukla 1-0 öne geçti. 10. saniyede antrenörü İbrahim Ercin’in itirazıyla bir puan daha alan genç sporcu, zorlu rakibinin ataklarını geçiştirmesini bildi. Bitime 25 saniye bir rakibine bir puan vermesine rağmen mücadeleyi 2-1 kazanarak çeyrek finalist oldu.
Çeyrek finalde İspanyol Cristian Ferrer Garcia’yı 4-0 ile geçen Tuba Yakan, yarı finalde Hırvat Jelena Kovacevic’i maçın bitimine bir saniye kala aldığı puanla 3-2 mağlup ederek finale yükseldi.
Burak Uygur ve Tuba Yakan’la birlikte Türkiye’nin finalist sayısı altıya yükseldi. Şampiyonanın sabah seansında da ferdi katada Mehmet Yakan ve Dilara Bozan ile kumite +84 kiloda Enes Erkan ve +68 kiloda Meltem Hocaoğlu finale çıkmıştı.
5 SPORCUMUZ BRONZ MADALYA MÜCADELESİ VERECEK
Turnuvanın ilk gününde tatamiye çıkan Türk sporculardan beşi de bronz madalya mücadelesi yapmaya hak kazandı.
Bayanlar kumite 50 kiloda Serap Özçelik, Ukraynalı Kateryna Kryva; 61 kiloda Merve Çoban, Slovak Ingrida Suchankova; 68 kiloda ise Şeyda Burucu, İspanyol Gonzalez Cristina Vizcaino ile karşılaşacak.
Erkekler kumite 75 kiloda Erman Eltemur, Dünya ikincisi İtalyan Luigi Busa; 84 kiloda da Uğur Aktaş, son Avrupa Şampiyonu Yunan Georgios Tzanos ile üçüncülük mücadelesi verecek.
TAKIM MÜCADELELERİ İLE DEVAM EDECEK
Sinan Erdem Spor Salonu’ndaki 50. Avrupa Karate Şampiyonası heyecanı, 20 Mart Cuma günü yapılacak takım kata ve kumite elemeleri ile devam edecek.
Sabah saat 10.00’da takım kata elemeleri ile başlayacak ikinci gün, 15.30’da yapılacak bayan takım kumite elemeleri ile sona erecek.
Şampiyonanın açılış seremonisi ise, 20 Mart Cuma günü, saat 17.30’da yapılacak.