Serbest Güreş Milli Takım Antrenörü Abdullah Çakmar, 1. Avrupa Oyunları’na 8 sıklette şampiyon olacak şekilde hazırlandıklarını belirterek, “Güzel şeyler alacağımıza inanıyorum” dedi.
Serbest Güreş Milli Takımı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 12-28 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan 1. Avrupa Oyunları turnuvasına Elmadağ Kamp Eğitim Merkezi’nde hazırlanıyor. Ağır antrenman programlarıyla turnuvaya hazırlanan sporcularda ve teknik ekipte tek hedef şampiyonluklar yaşayıp altın madalyalarla yurda dönmek. Bunun için günde çift antrenman yapan sporcular, ağır çalışmaların yanında beslenmelerine de dikkat ediyor. 1. Avrupa Oyunları’nda Türkiye güreşte serbest ve grekoromen stilde toplam 24 sporcu ile temsil edilecek.
Serbest Güreş Milli Takım Antrenörü Abullah Çakmar, milli güreşçiler Taha Akgül, Sezer Akgül, Soner Demirtaş İHA muhabirine özel açıklamalarda bulundu.
Serbest Güreş Antrenörü Abdullah Çakmar, Azerbaycan’ın Bakü kentinde düzenlenecek olan 1. Avrupa Oyunları’na nasıl hazırlandıklarını anlattı. Çakmak, şimdiye kadar 6 kamp dönemi geçirdiklerini belirterek, “İstanbul’da yapılan Yaşar Doğu turnuvasında Rusların birinci takımlarıyla birlikte gelmesine, kadrolarında 12 tane Avrupa ve dünya şampiyonu sporcular getirmesine rağmen, orada güzel mücadeleler yapıp, onları orada ezici üstünlükle yendik. Güzel çalışmanın sonucunda Avrupa oyunlarına ekibimizle hazırlandık. Ekibin başında tecrübeli hocamız Necmi Gençalp var. O burada bizlere ağabeylik yapıyor. Onun tecrübesinden faydalanıyoruz. Bundan önceki çalışmamızı da Bolu Aladağ’da gerçekleştirdik” dedi.
“NİYE SADECE TAHA ŞAMPİYON OLSUN”
Güreşçiler olarak üzerilerine düşeni yapacaklarını ifade eden Çakmar, “Millet olarak baktığımızda olimpiyatlarda 28 altın madalya kazandık. Avrupa Şampiyonası’nda 74, Dünya Şampiyonası’nda 47 dünya şampiyonu çıkardık. Burada da 8 siklette katılacağız. Burada Taha, geçen yıl dünya şampiyonu, Avrupa şampiyonu oldu. Niye sadece Taha şampiyon olsun? Diğer sporcularımızı da Taha ile beraber 8 siklette şampiyon olacak şekilde hazırladık. Bundan sonra Türk halkının dualarıyla Cenab-ı Allah’ın takdiriyle inşallah güzel şeyler alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
“AZERBAYCAN BİZE TOPLUM OLARAK UZAK DEĞİL”
1.Avrupa Oyunları’nın düzenleneceği ülke olan Azerbaycan hakkında da konuşan Çakmar, şunları söyledi:
“Azerbaycan bize toplum olarak uzak değil. Onlar da Türk. Bunun bize avantajları olacaktır mutlaka. Ama tabi ki; onların sporcularıyla güreşeceğimiz zaman bir dezavantaj olacak. Biz bunun bilincindeyiz. Biz onlarla kardeşiz ama mindere sporcularımız çıktığı zaman orada onlarla iyi mücadele edeceğiz, savaşacağız. Müsabaka bittikten sonra dışarıda kardeşliğimiz devam edecek. Orada bize seyirci desteği de olacak.”
Günde çift antrenman yaptıklarını belirten Çakmar, bazı günlerde de jimnastik antrenmanı yaparak turnuvaya hazırlandıklarını kaydetti. Çakmar, Salı gününden itibaren kilo ayarlamaya gireceklerinden dolayı antrenman temposunda düşüş olacağını ifade etti.
“İNŞALLAH EN AZ 5 MADALYA BEKLİYORUZ”
Avrupa ve Dünya Şampiyonu Serbest Güreşçi Taha Akgül, ayın 18’inde ilk müsabakasına çıkacağını paylaşarak, “Son güreş antrenmanlarını, son taktik çalışmalarını yapıyoruz. Takımımızın durumu iyi. Orada 8 sıklette en az 5 madalya demiştim. İnşallah en az 5 madalya bekliyoruz. İyi sporcularımız var. Yakup Gör Avrupa ve dünya ikincisi, Soner Demirtaş Avrupa üçüncüsü, Mustafa Kaya var Gençler Avrupa Şampiyonu. Orada takım halinde derece yapmayı planlıyoruz. Kardeş ülke Azerbaycan’da yapılacak. Azerbaycan’ın da ata sporu güreş olması dolayısıyla bizim için ayrı bir önem taşıyor. Biz ülkemizi güreş branşında en iyi şekilde temsil edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Antrenman ve beslenme programları hakkında bilgi veren Akgül, şöyle konuştu:
“Kampın başında kuvvete yönelik antrenmanlar yaptık. Kuvvete yönelik antrenmanlar yaptığımızda kırmızı et ağırlık beslendik. Güreşçinin yemeğinde kırmızı et eksik olmaz. Maça yakın beyaz ete yöneliyoruz. Vücudu yormaması için. Şimdi maçlar yaklaşıyor balık, tavuk, salata gibi gıdalara yöneleceğiz. Herkes profesyonel kim ne yemesi gerektiğini çok iyi biliyor. Günde çift antrenman yapıyoruz. Hatta bazen üç antrenman yapıyoruz. Sabah 7’de kalkıp sabah jimnastiği yapıyoruz. Daha sonra sabah kahvaltısı ve 10.30’da da sabah antrenmanı yapıyoruz. Öğle yemeğinden sonra 2 ile 4 arası uyku oluyor ve 5’de de akşam antrenmanı oluyor. Günü böyle bitiriyoruz.”
“ALTIN MADALYAYLA DÖNMEK İSTİYORUM”
Serbest stilde dünya ikincisi ve Avrupa üçüncüsü Sezer Akgül, ayın 15’inde Azerbaycan’a hareket edeceklerini 17’sinde de güreşeceklerini hatırlatarak, “Orada ülkemizi en güzel şekilde temsil edip, bayrağımızı dalgalandıracağım. Altın madalyayla dönmek istiyorum. Daha önce dünya ikincisi, üçüncüsü, Avrupa üçüncüsü oldum. Ama tek şampiyonluğum yok. İnşallah bu defa şampiyon olacağım. Ülkemizin orada en iyi şekilde temsil edilmesini sağlayacağım. Milletimiz duasını eksik etmesin. Onların duasıyla bu işi başaracağız. Burası olimpiyat öncesi bir sıralama. Avrupa olacak, dünya olacak Las Vegas’da. Orada Dünya Şampiyonası’nda olimpiyat kotası almaya çalışacağız. Ondan sonra da olimpiyatlara doğru hedefimizi gerçekleştireceğiz. İlk basamak burası Avrupa Oyunları” diye konuştu.
1. Avrupa Oyunları’nın Azerbaycan’da düzenlenmesinin kendileri için bir avantaj olacağını vurgulayan Akgül, özellikle yemek konusunda Azerbaycan’da sıkıntı yaşamayacaklarını ve kendi vatanlarında gibi güreşeceklerini söyledi.
Kırmızı et ağırlıklı beslendiklerini aktaran Akgül, kendisinin kilo düşmesinden dolayı çok fazla et yemediğini daha çok yeşil gıdalarla beslendiğini paylaştı.
“1 SENE BOYUNCA GÜZEL BİR ŞEKİLDE HAZIRLANDIK”
Soner Demirtaş, bu hafta yükleme antrenmanları yaptıklarını diğer hafta ise form antrenmanlarını yapacaklarını kaydederek, “1 sene boyunca güzel bir şekilde hazırlandık ilki düzenlenecek Avrupa Oyunları’na. İnşallah ülkemize madalyalarla döneriz. Sene başında bir sakatlığım vardı. Fizik tedaviyle onu giderdim. Çok şükür şu an bir sakatlık problemim yok” dedi.
Demirtaş, turnuvanın düzenleneceği Azerbaycan’da aynı dili konuştukları ve aynı dinin insanları oldukları için yabancılık çekmeyeceklerini açıkladı.
Sene başında ağırlık antrenmanları yaptıklarını ifade eden Demirtaş, gelecek hafta form antrenmanları yapacaklarını aktardı.