Avusturyalı Hannes Arch, Red Bull Air Race’in Rovinj ayağını üst üste ikinci kez kazanmayı başardı.
Adriyatik Denizi’nde dünyanın en iyi pilotlarına ve değişen rüzgarlara karşı verdiği mücadeleyi kazanmayı başaran Arch, Hırvatistan’daki Red Bull Air Race’in galibi oldu. Antrenmanlarda ve sıralamada bekleneni veremeyen Avusturyalı, 2015 sezonunun üçüncü yarışını kazanmayı başardı ve “Şampiyonluk mücadelesinde ben de varım” dedi. Çek pilot Martin Sonka, kariyerinin en iyi derecesini elde ederek pilotların saatte 370 km hıza ulaştığı yarışı ikinci sırada tamamlarken, Avustralyalı Matt Hall Rovinj kıyısındaki zorlu yarışı üçüncü sırada bitirip üst üste üçüncü kez podyumda yer aldı.
“Bu çok özel bir an” açıklamasını yapan Arch, iki hafta önce Japonya’da 11. sırayı almasının ardından ailesi ve taraftarlarının önünde zafere uzandı. Arch, “Bu haftaya yavaş başladık ancak doğru çizgileri yakaladığımı farkettim. Başkalarına değil, kendi yarışıma odaklandım. Taraftarlarımın önünde, Hırvatistan’da kazandığım için mutluyum” şeklinde konuştu.
Paul Bonhomme, sıralama turlarını ilk sırada bitirmesine rağmen yarışta ancak sekizinci olabildi. Britanyalı pilot, 25 puanla şampiyonanın zirvesini Rovinj’de podyumda yer alan Matt Hall’la paylaşıyor. Galibiyete verilen 12 puanın sahibi olarak puanını 17’ye yükselten Hannes Arch ise sıralamada yedincilikten üçüncülüğe yükseldi. Dünyanın en hızlı motor sporları serisinde kariyerinin 10. galibiyetine ulaşan Arch, taraftarlarını evlerine mutlu gönderdi. Geçen sezonun şampiyonu Nigel Lamb ise ancak beşinci olabildi.
2012 yılında yerden 38.9 km yüksekten yaptığı ve serbest düşüşte 1357.6 km/s saat hıza ulaşarak ses hızını aşan atlayışla tüm dünyanın dikkatini üstüne çeken Felix Baumgartner de yarışmayı yerinden takip etti. Arch ve Peter Besenyei gibi isimleri uzun süredir tanıyan Avusturyalı, fotoğrafçılara ayrılan helikopterden yarışı takip etti.
Yeni jenerasyon pilotlara düşük irtifada uçma tecrübesi kazandırmayı amaçlayan Challenge Cup’ta ise sezonun üçüncü yarışını İsveçli Daniel Ryfa kazandı. Fransız Mikael Brageot üçüncü sırayı alırken, Şilili Cristian Bolton podyumu tamamladı.
Rovinj yarış sonuçları:
1. Hannes Arch (AUT)
2. Martin Sonka (CZE)
3. Matt Hall (AUS)
4. Michael Goulian (USA)
5. Nigel Lamb (GBR)
6. Matthias Dolderer (GER)
7. Pete McLeod (CAN)
8. Paul Bonhomme (GBR)
9. Nicolas Ivanoff (FRA)
10. Yoshihide Muroya (JPN)
11. Kirby Chambliss (USA)
12. Peter Besenyei (HUN)
13. Juan Velarde (ESP)
14. Francois Le Vot (FRA)
Dünya Şampiyonası Sıralaması:
1. Bonhomme (25 puan)
2. Hall (25)
3. Arch (17)
4. Lamb (12)
5. Dolderer (10)
6. Sonka (9)
7. McLeod (9)
8. Goulian (8)
9. Ivanoff (6)
10. Muroya (4)
11. Chambliss (2)
12. Besenyei (2)
13. Velarde (0)
14. Le Vot (0)
Red Bull Air Race Dünya Şampiyonası, Hırvatistan durağının ardından 4-5 Temmuz’da Budapeşte (Macaristan), 15-16 Ağustos’ta Ascot (İngiltere), 5-6 Eylül’de Spielberg (Avusturya), 26-27 Eylül’de Teksas (ABD) ve 17-18 Ekim’de Las Vegas (ABD) yarışlarıyla devam edecek.