Böyle bir çalışma yapabilmek için, İslam dininin; hak, hukuk, adalet, hakkaniyet, doğruluk, dürüstlük, düzgünlük, yüksek ahlâk, edep, hayâ, haram, mubah, bilim, teknik, teknoloji nimetlerine harfiyen uymak gerekir. Bunun içinde; ekip, takım halinde, yüksek uzmanlarla çalışmalı. İşin profesyonel başarılı yüksek uzmanlarıyla birlikte çalışmalı. Ekip, takım kaliteli, malzemeler kaliteli olmalı.

 İşi sabırla, sebat ederek, çok kaliteli, dayanıklı, verimli, halkın gereksinimlerini karşılayıcı olmalı. Halkın öncelik sırasını dikkate almalı. Vatandaşa dönük çalışmalı. Vatandaşımız, ailelerimiz, toplumumuz memnun edilmeli.

Ülkemiz vatandaşını bırakıp, dünyayı kurtarmaya çalışmamalı. Kendimizi kurtarmadan, başkalarını kurtarmamız mümkün olmaz. Öncelik, dünya halklarının takdir ve teşekkürünü almaya çalışmamalı. “ Demokrasi ülkelerinde hükumeti, ülke içindeki, vatandaşlar seçer.”

 İslam dinide, yakından başlayarak; infak, iyilik, hizmet, yardım etmeyi emrediyor. Bunu günümüz iktidarı henüz anlamış değildir. Sivil toplum örgütleri ve halkımızda pek anlamış sayılmaz!

İslam dini, insanın yararına, huzuruna, mutluluğuna, rahatına olan her değeri kazandırır. Değerlerin açılımını, çözümlemesini insanın kendine bırakır. İslam dininde; doğruluk, dürüstlük, düzgünlük, sosyal adalet, liyakat, ehliyet, güvenilir olma, maslahat- düzgün iş yapma, emaneti koruma, dindar bilge olma çok önemlidir. İnsan sadece davranışlarından değil düşüncelerinden de sorumludur.

İslam dininin ve bilimin ortak doğru düşüncesi, ilkeleri vardır. Müslüman hem dine hem de bilime inanmalı. Bilimi sorgulayarak inanmalı. Bilim doğruya götürür. Bugün, doğru zannedilen, yanlış da olabilir. Dininde düşünülerek, araştırılarak inanılması gerekir. Bugün, bunu yapamayanlar; anarşi, şiddet, terör, bozgunculuk, yanlışa hizmet etmektedirler! Her gerçek doğru olmayabilir. Her doğru hakikat olmayabilir. Bilim yanılabilir. Din konusunda pek çok satılmış, aldanmış, kandırılmış, hainlik yapan; fitneci, bozguncu vardır. Daha çok bu şarlatanların, sapıkların sesi çıkmaktadır. Bunun için bilimi ve dini esas olan asıl kaynaklarından öğrenmeli. Akla, vicdana, insafa danışmalı. Ortak akıl kullanmalı.

Zeki insanlar, günümüzde tıp okumaktadır. Yanı daha çok doktor olmaktadır. Oysa sayısal ve fen alanında okumaları çok daha yararlı olur. Araştırma, geliştirme, keşif, buluş yapmak için okumalıdırlar.

Bugün yüzlerce hastalığın çaresi, iyileştirilmesi yapılamamaktadır. Beyin, kulak, kanser, koah, astım, akciğer, karaciğer, pankreas gibi hastalıkların tedavisi yapılamıyor. Kalp- damar hastalıklarında başarı oranı çok düşüktür. Gen tedavisi yoktur. Oysa sayısal, fen, biyoloji, tıp alanının pek çok dalında araştırma ile bu hastalıklar iyileştirilebilir. Bir kulak çınlaması bile tedavi edilemiyorsa, bir romatizma hastalığı iyileştirilemiyorsa, çok yol alınmamış demektir.

İnsanlar, ömrünün her saatini kendini geliştirmekle ilgilenmeli. Öyle eski bilgi ile 40-50 yıl görev yapılmaz. Yapanlar var. İnovasyon, algoritma yapmayanlar var. Nano teknolojide, gen tedavisinde, mikro biyolojide, moleküler biyolojide, her alanda en ileri olmak için çalışmalı. İnsan hücreleri her ay değişiyor, yenileniyor. İnsanda her gün değişmeli, gelişmelidir.

Müslüman, maddi, manevi anlamda temiz, tertemiz olmalı. Taharet- temizliğini yapmalı. Her türlü pislikten, kirden, mikroptan arınmalı. Bedeni, elbiseleri, üstü başı, evi, çevreyi, dünyayı temiz tutmalı. Bedensel doğal temizlik yapmalı. Saç, sakal, üst baş düzenli olmalı. Şık giyimli olmalı. Kadın ve erkekler güzel giyinmeli. Tesettüre uyulmalı. İlkel yaşantı içinde olmamalı. Ağız, diş, ev- konut, çevre temizliğine azami dikkat etmeli.

Müslüman cünüp- cenabet gezmemeli. Cenabet- cünüp hiçbir ibadet olmaz. Boy abdestli, namaz abdestli olmalı. Yanı besmele ile niyetlenip, özenle yıkanmalı. Tuvalet temizliğinde mutlaka su kullanmalı. Kurulama yapmalı. Eller sabunla en özenli şekilde yıkanmalı. “ Yüz taneden fazla hastalığın kirden, mikroptan olduğu unutulmamalı. Bir insanın sekiz bin kadar hastalığa tutulabileceği unutulmamalı.” Ayak, çorap, ayakkabı temizliği yapılmalı. Eve ayakkabı ile girilmemeli. Hatta dışarıda giydiğimiz giysilerle evde oturmamalı.

Eğer bedenen çalışıyorsak, her gün mutlaka yıkanmalı. Kadın ve erkekler, kendi din ilmihaline uygun yaşamalı. Din ve bilim bilgilerine uygun yaşamalı. Maddi, manevi temiz olmadan; ibadet, namaz ve diğer ibadetler gerçek bir anlama sahip olmaz.

Bakara Suresi 222. Ayette: “ Şüphesiz Allah günahlardan tövbe edenleri ve temizlenenleri sever.”

Tevbe Suresi 108. Ayet: “ Orada temizlenenleri seven kimseler vardır. Şüphesiz Allah temizlenenleri sever.”

Furkan Suresi 25. Ayet: “ Sizin temizlenmeniz için Allah, gökten su indiriyor. Biz gökten temizleyici su indirdik.”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Soğan, sarımsak gibi hoş olmayan- hoş kokmayan kokulu yiyecekler yiyenler, bizim namaz kılma yerimize yaklaşmasın.”

Hadisi şerif: “ Temizlik imanın yarısıdır.”

Allah cc. Cünüplükten temizlenmeyi Maide 6. Ayette ve Bakara 222. Ayette emretmektedir.

Hazreti Ali ra. Buyuruyor: “ Mezi gelmesinden ötürü namaz abdesti, meni gelmesinden ötürü de boy abdesti almak gerekir.”

Sizlere şöyle bir öneride bulunmak istiyorum: “ Oku! Yaz! Edindiğin bilgileri mutlaka ama muhakkak tekrar et! Üç ay tekrarlanmayan bilginin çoğu akılda değildir. Her ay bilgiyi tekrar etmekte yarar vardır. Bilgiyi anlat! Bilgileri anlatarak yenile! Yazarak beyne yerleştir. Bilmediğin bilgiyi öğrenmek için; bilene sor ve öğren!”

Allah cc. Bilgiyi öğrenmeden, araştırmadan, kabul etmeden, bilmediğini yapma, buyuruyor.

İlk vahiy ile gelen ayetin Alak Suresi olduğu anlatılıyor. Allah cc. Alak Suresinde bize mealen şunu söylüyor: Yaratan Rabbinin adıyla oku! Oku, dedikten sonra tekrar: oku! Diyor. Oku, diye emrettikten sonra; “yaz” diyor. Daha sonra bilmediğini öğren, diye buyuruyor. Kendini yeterli görme, diye uyarıyor. Müslümanı, namaz kılanı engelleyeni, peygamberi yalanlayanı, dinden yüz çeviren; bu davranışından vazgeçmezse, perçeminden, o yalancı perçeminden günahkârı yakalarız. Taraftarlarını çağırsın! Kendine fayda vermez. Bizde Zebanileri çağırırız! Sakın! Sen o zalim sakinlere uyma! Secde et ve Rabbine yaklaş!”

İslam dinimiz ve peygamberimiz sas. İnsanların ve canlıların, cansız dediğimiz varlıkların hayrına, iyiliğine, yararına, kazanımına, kârına; ne iyi, güzel, doğru, yararlı ise onların yapılmasını istemektedir.

Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “ Birinizin elinde bir hurma fidanı varken, kıyamet kopuyor olsa bile, derhal onu diksin!”

Yine peygamberimizden bir söz yazalım: “ Kendisi cehennem ateşine ve cehennem ateşi de kendine haram olan kişiyi size bildireyim mi? Cana yakın olan, yumuşak huylu, kolaylaştırıcı kimse!”

Allah cc. Kamer Suresi 49. Ayette buyuruyor: “ Gerçekten biz her şeyi bir ölçüye göre yarattık.”

Müslüman, hiç kimseyi, hiçbir varlığı asla kırmamalı. Kesinlikle incitmemeli. Müslüman, yumuşak huylu, güzel huylu, güler yüzlü, iyilik eden, söz dinleyen, konuşmayı dinleyen, özür dilemesini bilen, bağışlamasını, affetmesini yapabilen olmalı. Müslüman mert olmalı. Sözün eri olmalı. Kimseyi gücendirmemeli. Sevmediği insanda iyilik etmeli. Başkalarına güven vermeli. Olumsuz davranmamalı. İnsanların sevgi, saygısını kazanmalı. Herkese yardımcı olmalı. Allah’a ibadet eden, varlıklara iyilik eden olmalı. Müslüman, ailesine, aile halkına iyilik etmeli. Kötülük edenden bir erdemlik, fazilet, olgunluk, insanlık çıkmaz. Fakirlerle, yoksullarla ilgilenmeli. Kimseye tepeden zürafa gibi bakmamalı.

Teşekkür edip, Allah razı olsun, sağolun, var olun, diyebilmeli.

Saç, sakal tıraşı yapana; eline sağlık, geçmişlerine rahmet olsun, demeli.

Müslüman, ilim, bilim, din- iman, hikmet, marifet, bilimin ve dinin ilim dalları konusunda bilgili olmalı. İslam dininin kaynakları olan; kitap, sünnet, İcma-i ümmet, kıyas-ı fukaha, diğer kaynaklar, gelenek- görenek, içtihat, mezhepler konusunda bilgi sahibi olmalı. Tevhit dini olan İslam dinin ilim kaynaklarını bilmeli.

Allah’ın ad, sıfatlarını öğrenmeli. İmanın ve İslam dininin temel esaslarını öğrenmeli. Peygamberimiz ve sahabeyi tanımalı. Farz, haram, sünnet, vacip, müstehab, mubah, müfsit, mekruh, günah kavramları konusunda yeterli bilgiye sahip olmalı.

32 farz ve 54 farzı bilmeli. Detayı ile bilip, uygulamalı.

                Vakit namaz, Cuma namazı, Bayram namazı ve diğer namazlarını kılınmasını öğrenmeli. “ İlim sahibi olmalı. Ama ilim ile amel etmeli. İlim, amel etmek için vardır.” Bilinenleri, olanları, olduğu gibi aslı ile astarı ile içeriği ile bilmeli. Bilmediğinin ardına düşmemeli. İlimleri sınıflandırarak, öğrenmeli. Bu daha kolay olur. Bilgiyi basitten zora doğru kolaylaştırarak öğrenmeli ve öğretmeli. Sevdirerek öğretmeli. Severek öğrenmeli.

                Hiçbir konuda, hiçbir alanda, hiçbir şeyde asla israf- savurganlık yapmamalı. İsraf haramdır. Allah cc. İsraf edenleri sevmez.

                Ülkemiz, doğalgazın %99’unu yabancı ülkelerden satın almaktadır. Akaryakıtın- petrolün %93’ünü yapancılardan almaktadır. Yaklaşık 60 milyar dolar enerjiye para verilmektedir. Tarım gelirimizin toplamı da 62 milyar dolardır. Yanı tüm halkımızın 23 milyon km2 alanda yaptığı tarım, ziraat enerjiye gitmektedir. Oysa ekonomik davransak, bu böyle olmaz. Biz evimize 300 lira aylık doğalgaz harcama parası verdiğimizde, başkaları; 900 lira,1500 lira verdiğini söylüyor. Tüm evi ısıtıyor. Soğuk yerde yatamıyormuş.

                Markete gidiyorum. Bazıları hep hazır yiyecek alıyor. Tencereye koyup, pişirecek bir şey almıyor. Öyle bir beslenme şekli yoktur. Zararlı bir durum oluşur! İnsanda kan yapmaz.

                Araf Suresi 31. Ayette Yüce Allah cc. Mealen şöyle buyuruyor: “ Ey Âdemoğulları! Her namaz kılacağınızda, güzelce giyinin. Yiyin, için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.”

                Furkan Suresi 67. Ayet: “ Onlar, harcadıklarında ne israf ne de cimrilik edenlerdir. Onların harcamaları, bu ikisi arasında dengeli bir harcamadır.”

Müslüman, hile yapmaz. Sahtecilik, sahtekârlık yapmaz. Fahiş fiyatta mal, eşya satmaz. Bugün bu nu yapanlar, ülkemizi, milletimizi çok zor duruma bırakmaktadır.

Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “ Sadakanın en faziletlisi; malı az, gönlü zengin olanın sadakasıdır. Sadaka vermeye, bakmakla yükümlü olduklarından başlamalı.”

Alışverişi önce zorunlu ihtiyaçları satın alarak başlamalı. Gösteriş için para harcamamalı. Alınan malı, eşyayı çok özenle, dikkatle, kullanma süresi bitene kadar kullanmalı. Koltuk, çekyat gibi oturma gruplarının erken eskimemesi için örtmeli. Öncelikle eğitime, öğretime, sağlığa, ev almaya para ayırmalı. Aklı, beyni, gönlü dosdoğru işletmeli. Akıllı, zekice, sağduyuyla, makul, mantıklı, dinsel, bilimsel davranmalı. Başkalarını ölçü alma yerine, kendini ölçü almalı. Anlayışlı olmalı.

Âlemlerin Rabbi, Halik olan Yüce Allah’ımız Nahl Suresi 125. Ayette mealen buyuruyor:                “ ( İnsanları) Rabbinin yoluna, hikmetle, güzel öğütle davet et! Onlarla mücadeleni en güzel hangisi ise onunla yap!”

Allah cc. Araf Suresi 157. Ayet: “ … O, Allah, kendilerine iyiliği emrediyor. Onları kötülükten yasaklıyor. Onlara temiz şeyleri helal, murdar şeyleri de haram kılıyor.”

Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “ Kolaylaştırın, güçleştirmeyin. Müjdeleyin, nefret ettirmeyin.”

Nisa Suresi 115. Ayet: “ Kim, kendisine doğru yol besbelli olduktan sonra, peygambere sav. Muhalefet eder, müminlerin yolundan başkasına uyup, giderse, o kimseyi, döndüğü o yolda bırakırız. Kendisini cehenneme koyarız. O yer ne kötü bir yerdir!”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ İlim, talep edilip, öğrenilmesi, her mümin erkek ve kadın üzerine farzdır.”

Maide Suresi 49. Ayet: “ İnsanlar arasında, Allah’ın indirdiği hükümlerle hükmet! … Sakın onların heva ve heveslerine uyma!”

                Peygamberimiz sav. Mealen buyuruyor: “ Şu beş ameli – eylemi yapacağına bana söz versin. Bende sizin için cennete gitmenize kefil olayım. O ameller- davranışlar şunlardır:

1-      “Doğru konuşup, doğru, dürüst davransın.

2-      Verdiği yararlı, güzel sözleri yerine getirsin.

3-      Emanete ihanet- hainlik yapmasın.

4-      İffetini, namusunu korusun.

5-      Haram, günah işlemesin.

6-      Haram kazanç, haram işleme yapmasın. Allah’ın emirlerini tutsun. Yasakladıklarından da sakınsın.”

Sizlerde araştırmacı, gelişmeci, incelemeci, irdeleyici, geliştirici olunuz. Uzay çağında, bilgi çağında, bilişim, iletişim, haberleşme, teknoloji çağında; kendinizi en iyi şekilde geliştiriniz.  En yetkin, etkin, iyi, güzel, dürüst, yararlı olunuz. Kendinizi olumlu yönde lütfen geliştiriniz. Faziletli, erdemli, olgun olunuz. Tüm dini ve ilmi değerleri yaşam tarzı ediniz.

Ahkâf Suresi 13. Ayete bakınız.

Hud Suresi 113. Ayete bakınız

Ahzap Suresi 70. Ayete bakınız. Ders, ibret, hikmet alınız. İrşat olunuz. Feyiz alınız. Allah’ın izni ile hidayete eriniz.

Kahraman, yiğit, cesur, iyiliksever ve yapar, sevgi ve saygıya bağlı, acıma duygusu yüksek, alçak gönüllü, ağırbaşlı, makul, mantıklı, sağduyulu, en güzel yüksek ahlaklı olmalı.

Ülkemiz insanı kahramandır, yiğittir. Tüm milli, manevi, ilmi, insani, dini değerlerini korumak için savunma savaşını en güzel şekilde yapar.

Her İlimiz, İlçemiz, mahallemiz, köyümüz kahramandır. Şanlıdır. Gazidir. Ama Osmanlı Sultanı Abdülmecit Han, Kars İlimize “ Gazi” unvanı ve madalyası vermişti. Kars İlimizde    “ Gazi ” unvanı ile madalyalı kent olarak resmiyette anılmalıdır. Halkımız genellikle ehliyetlidir yanı yeterliktedir. Liyakatlidir yanı yaraşırlıklıdır.

        Ülkemizde kamu kurumu olan TIKA, 30 yıl önce kuruldu. Yılda ortalama 2 bin proje gerçekleştirdi. 2002 yılı sonrasında daha da etkin, yetkin şekilde tüm dünyaya her türlü yardımı yapmaktadır. Son 17 yıl içinde 30 binden fazla proje gerçekleştirdi.

        Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “ Allah’a inandım, de, sonrada dosdoğru ol!”

Allah’ın, insanlara gönderdiği şu ayetlere de lütfen bakar mısınız? Ama yararlanın. İyi niyet taşıyın. İyi niyet taşımazsanız; siz, yararlı, iyi, güzel, doğru, dürüst, insancıl, değerli insan olamazsınız! Allah cc. Korusun! Bir mundar leş olursunuz!

        Şura Suresi 15. Ayete bakıp, dersler çıkarınız.

        Hud Suresi 112. Ayete bakınız. Yanı okuyup, benimseyiniz.

        Şura Suresi 15. Ayete bakıp, ders, ibret çıkarınız. Kör, sağır, dilsiz, algısız lütfen bakmayınız, okumayınız.

Eğer iyi niyetli olmazsanız, sizlere kimse yarar sağlayamaz!

Size bir örnek verelim: “ Kur’ân ’da 25 peygamberin adı ve yaşantısı anlatılmaktadır. Peygamberimiz ise tüm peygamberlerden haberdar oldu. Bazı peygamberlere hiçbir insanın inanmadığını, bazılarına birkaç insanın inandığını açıkladı. Son peygamber Hazreti Muhammed Mustafa sav. Den sonra, en çok ümmeti olan, inananı olan; Hazreti Musa as. Oldu. İnananlar, iki dünyasını kazandı. İnanmayanlar, iki dünyasını cehenneme çevirdi!

Peygamberimizin ibadet diye yaptıklarını yapmalı. Peygamberimiz, Allah cc. Emretmeden, ibadet etmez.

Hadis-i Şerif: peygamberimizin dediklerine, söylediklerine, açıkladıklarına diyoruz.

Sünnet; peygamberimizin ibadet diye yaptıklarına, ettiklerine, düzenlediklerine diyoruz.

                Batı dünyası ve de batıl dünyası, kendi insanlarını batılda, küfürde, sapkınlıkta tutabilmek için; İslam ve Müslüman düşmanlığı yapıyor. İslam, Müslüman düşmanlığına,   “ phobia”- korku sözcüğü eklenerek, üretilmiş olan, “İslam fobi” terimini türettiler. İslam nimetine kavuşulmasını istemeyen, batıl dünyası, hak ve hakikatleri, toplumlarından gizlemektedir. Haberleri, bilgileri yalandır, köksüzdür. Halklarını aldatıp, kandırmaktadırlar. İslam dinini; öteki, yabancı, bozuk, sapkın, şiddet, terör, terörist olarak göstermektedirler. Hıristiyan ve diğer batıl, putperest dünyanın, 1991 yılında komünizmin çökmesi sonrasında, bir numaralı düşman; İslam ve Müslümanlık olarak kabul edilmiştir.

Dünyada ve ülkemizde kurulan yıkıcı, bozuk, berbat, düşman siyasi partiler ve terör örgütleri hep bu batıl ve putperest dünyanın kurması, oluşturmasıdır. İslamcı terör örgütleri tüm dünyada batıl batı patentlidir. Batıl batı dünyası, dünyanın huzur, mutluluk, rahatlık, yaşama hakkını yok etmektedir.

        Devletimiz, hükumetlerimiz bütün bunların önüne büyüklük göstererek, geçebilir. Bunu dost, mazlum, mağdur, hukuka saygılı olan ülkelerle yapabilir.

        Devlet; esenleme demektir. Başkaları tarafından tanınmış, bağımsız ve siyasi topluluktur.

        Hükumet; bir devletin yürütme kuruludur. Bir devletin yönetim kuruluşlarıdır.

        Devlet; büyük anlamındadır.

        Hükumet; hükmeden anlamındadır. Egemenlik, etkili olma, yaygın olma anlamlarındadır.

        Devlet; hak, hukuk, doğruluk, dürüstlük, düzgünlük, adalet, insanlık, İslam, Müslüman, güzel ahlak, edep, hayâ, ilim, bilim değerlerine bağlı olmalıdır. Böyle olmasa, o devlet değil; zalim, zulmeden, katil, katliamcı, soykırımcı, faşist, komünist, diktatör gibi bir ucube, vahşi, haydut, barbar, eşkıya olur!

        Emperyalistler bu kötü sıfatlarla insanlığı mahvetmektedir. Bugünlerde, 24 Şubat 2022 gününden beri, 33 gündür bu adiliği, olumsuzluğu yüzlerce kez yapıyor, yapmaktadır!

Çarlık Rusya’sı 1552 yılında, Kazan Moğol Tatar Hanlığını, Korkunç İvan yıkarak tarih sahnesine devlet olarak çıktı. Kazan Tatar Hanlığının son Diyanet Başkanı- Müftüsü; Kul Şerif’tir. Şu anda Kazan’da Kul Şerif adına Avrupa’nın en büyük camisi 1991 yılından sonra yapıldı.

Tataristan, 1991 yılında komünizmin yıkılmasından sonra; her kente, mahalleye, köye cami yapılmaya başlandı. 1917 Komünizm- Bolşevik devriminde, tüm mabetler yanı camii, kilise, sinagoglar yıkıldı, yakıldı, dinamitlendi. Yıkılmayanlar, başka bir binaya dönüştürüldü. Türk ve Müslüman özerk cumhuriyetlerde, binlerce mabet yıkıldı. Sadece 4- 5 tane yıkılmadan bırakıldı. Bunun filim olarak da belgeselini izlemiştim. Kitap ve dergilerini pek çok kaynakta okumuştum.

Tataristan, 1100 yıl önce Müslüman oldu. Birçok sahabe burada yatmaktadır. Cengiz Han putperesti, Çarlık Rusya’sı, SSCB komünist devleti, Batının emperyalistleri ve faşistleri gibi tehlikelidir. Korkunç İvan, Deli Petro, Lenin, Stalin, Putin birer; Hitler, Musollini, Mao, Zeopold 2, He doka Tojo, 2. Nicolas, Pol Pot, Miloseviç, Drakula yanı Kazıklı Voyvoda ve yüzlercesi katliamcı, soykırımcıdır. Eleştiriyor ve kınıyorum. Hepsi de paranoyak manyaktır.

Müslüman toplumlar ve diğer milletlerin çok büyük kesimi hala öğrenimde, eğitimde, meslekte yeterlilik düzeyde gelişememiştir. Hiç okula gitmeyenlerin, gidip de bilgi, beceri geliştirenlerin, akıl, zekâ ile davrananların sayısı ve niteliği çok değildir. Evinde bile kendi sağlığını koruyamamakta, kaza geçirmektedir! Çocuğunu boğazına kaçan ve tıkanma oluştuğunda, acil ilk yardım bile yapamamaktadır. Parmağını, boğazına sokarak öldürmekte ya da çaresizliğe düşüp, çocuğun ölümüne neden olmaktadır. Oysa bir ilk yardım kursuna gitse, sivil savunma öğrense, çocuğa müdahalede hemen Heimlich manevrası ile uygulamasını öğrenmelidir. Ama öğrenimsiz, eğitimsiz kişilerin bunu yapması mümkün değildir. Öğretim ve eğitim olmazsa, olmazdır.

Allah cc. Ahzap Suresi 70. Ayet: “ Ey inananlar! Allah’tan korkun ve doğru söz söyleyin.”

                Rusya’nın, Ukrayna’ya savaş açması ve 34 gündür devam eden savaşın durdurulması, ateşkes ve barış yapılması için; bugün, 29.03.2022 günü İstanbul’da heyetler bir araya geliyor.

                Birleşmiş Milletler, Rusya’nın savaşı durdurması, işgali sonlandırması için iki defa toplandı. 193 üyesi olan BM’de, 141 üye Rusya aleyhinde oy kullandı. 38 ülke çekimser kaldı. Beş ülkede Rusya yanlısı, iki oturumda da oy kullandı.

                Rusya, dünyanın 3. Güçlü ülkesidir. Halk aç iken, gelirini silahlanmaya ayırmaktadır.

                Ukrayna, 1991 yılında kurulan zayıf bir devlettir. Şimdi kendi taraftarı olan ülkelerden hemen her gün silah, mühimmat istiyor. Ama taşıma su ile değirmen dönmez, iş yapılmaz.

                Yunus Emre ra. Diyor ki:

“Emeksiz zengin olanın,

                Kitapsız bilgin olanın,

                Sermayesi din olanın,

                Kılavuzu şeytan olmuştur!”

                Şunu asla unutmayınız: “ Zalimlik, katillik, katliamcılık, haksızlık, ticarette hile, sahtecilik, haksız kazanç yapanlar, cehennemin en alt tabakası olan; “ Veyl ” adı verilen,  yoğun, şiddetli ateş bölümünde kalacaklardır. Öyle dünyada hak, hukuk tanımayıp, zalim kâfir gâvurluk yapanların; yanında, yaptıkları haksızlıklar, kâr, kazanç olarak asla, katiyen, kesinlikle kalmayacaktır. Veyl; cehennemin en alt tabakasıdır. Orada sonsuza dek acı, ıstırap, ceza, azap, eziyet çekeceklerdir. Takva, muttaki mümin ve Müslümanlarda, cennetin en iyi katmanlarında sonsuza dek yaşayacaklardır.

                İster inan, ister inanma! Doğru ve gerçekler, hak ve hakikatler, inkâr etmekle değişmez, yok olmaz. İnanmazsan, gittiğinde; görür, anlar, kavrar, algılar, işitir ve de aklın almayacak ölçülerde, acıyı, eziyeti, azabı yaşarsın!

                Nahl Suresi 105. Ayet: “ Yalanı ancak Allah’ın ayetlerine inanmayanlar uydurur. Yalancılar işte onlardır!”

                Şura Suresi 42. Ayeti okur musunuz? Oku, derinden kapsamlı düşün, akıl erdir, inan ve yaşa!

                Vigtor Hugo diyor ki: “ Zalimlerin çarkı, cahillerin çalışmayan kafaları ile dönüyor!”

                Bizler, Müslümanlar olarak, kendimize yakın gördüğümüz, Türk Devletlerinden; T.C. Devletini, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kıbrıs Türk Devleti, Macaristan- Hungari’yi kurtarmalı. İslam ülkelerini bilgilendirip, bilinçlendirmeliyiz. Atılımcı, girişimci, aktif, etkin, yetkin, çalışkan, bilgili, bilge, samimi olmalıyız. Başka türlü insanlığa, varlığa, iyiliğimiz, hayrımız olmaz. Önce kendimizi kurtarmalıyız ki, başkaları da bizden hayır, iyilik, yardım görsün.

                Allah cc. Nur Suresi 20. Ayette mealen buyuruyor: “ Allah’ın lütfu ve rahmeti sizin üzerinize olmasaydı ve Allah çok esirgeyici ve çok merhametli olmasaydı, haliniz nice olurdu? “

                Kâf Suresi 16. Ayet: “ Biz, insana, Şah damarından daha yakınız.”