Takva; günahtan sakınma, kaçınma, züht, küçük ve büyük günahtan, şüphelilerden sakınma, Yüce Allah’ın emir ve yasaklarına uyma, muttaki olma, takva ehli olmaktır. Allah’a itaat etmedir. Allah’a, dinine, peygamberlerine, kitaplarına sevgi, saygı duymalı. İslam dininin hükümlerini, peygamberimiz gibi yaşamalı. Peygamberimize uymalı.

Kur’ân’ı Kerim’de, takva Müslüman olma; 285 yerde geçmektedir. Allah cc. 285 kez bizlerin takva, muttaki, ittika Müslüman olmamızı istemektedir. Takva emri, Kur’an’da “El takva” olarak yer almaktadır. Günah işlemekte, Allah’tan korkmalı. Allah’ın azabını, gazabını, hesabını düşünmeli. İslam dininin yasakladığı haramları, günahları, mekruhları, müflisleri, israfı işlememeli. Güzel ahlak, edep, hayâ- ar- utanma sahibi olmalı. Tevazu- alçak gönüllü olmalı. Sağlıklı vücut organlarına sahip olmalı. İslam dininin ve bilimin gerektirdiklerini yapmalı. Allah’a ve varlıklara karşı olan yükümlülüklerimizi eksiksiz yerine getirmeli. En üstün Müslüman; takva Müslümandır.

Takva Müslüman olmalı. Allah’ın emir ve yasaklarını peygamberimiz gibi yerine getirmeli. Öyle aklımıza geldiği gibi yapmak, etmek, eda etmek, İslam dinini yaşamak değildir. Müslümanlığı yaşamakta özenli, dikkatli, istekli, titiz olmalı.

Takva sözcüğü, Vikaye sözcüğünden türetilmiştir. Allah’ı bildirilen şekilde bilme, bilinçli olma, Allah’a karşı sorumluluklarımızı yerine getirmedir. Allah cc. Takva sahibi olun. Muttaki olun, buyuruyor.

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Allah’a karşı takva sahibi, muttaki olun. Allah cc. Takva sahibi olan Müslümanlarla beraberdir.”

Takva sahibi, her türlü şirkten, her türlü günahtan; kalbi, beyni, ruhu her türlü günahtan korur.

İttika; günahtan sakınmak, günahtan korunmak anlamındadır.

Takva, ittika, taki, etka, muttaki ve türevleri, fiili şekliyle Kur’ân’ın 217 ayetinde, 285 defa geçmektedir. Takva sahibi olmayı, tüm peygamberler tebliğ etmiştir.

Takva emrinin geçtiği bazı ayetler şunlardır: Tevbe Süresi 7. Ayet, Al-i İmran Süresi 131-132- 133-136. Ayet, Bakara Süresi 281- 197- 2 -5 - 41.Ayet, Araf Süresi 26. Ayet, Nur Süresi 52. Ayet, Hac Süresi 1. Ayet ve diğer ayetlerde geçmektedir. İnternetten diğer ayetleri de bulmanız mümkündür.

İnsan mümin, Müslüman, takva Müslim olmalı. Olduğunda, tam anlamıyla olmalı. Yarım yamalak olmanın pek yararı olmaz! Müslüman olmak; bir görev, öde, yükümlülük, sorumluluk almadır. Bu Allah cc. Ve peygamberlerinin emridir. İşi ciddiyetle ele almalı.

İnsan, zamana, mekâna, duruma, ortama göre kendi hareketlerini doğru olarak yapmalı. Dine uygun davranmalı. Peygamberimiz gibi Kur’an ve ilme uygun hareket etmeli. Hurafelere, yalanlara, mitolojiye, sapkınlıklara asla uymamalı. Bir kişi din, iman, bilim anlattığında, uymamak için bahanelere, söylentilere aldanıp, uymama yapmamalı. “Dün, bir kişi ile konuştum. Annesi, babası, babaannesi Kovid -19 salgın hastalığından birer gün arayla vefat etmiş. Büyükbabası aynı hastalıktan 25 gün yoğun bakımda kalmış. Kendi de aynı hastalıktan hastanede yatmış. Ama hala kendi söylentilere uyduğu için, hala aşı olmamış. Kendine gerekeni anlattım. Ama ikna edemedim. Anlamak istemeyene; anlatmak, kabul ettirmek, çok zor oluyor.”

İnsan, doğru, gerçek, ilmi, bilimsel anlatıyorsa, anlamak, kabul etmek gerekiyor. İnatçı, ısrarcı, ilgisiz olmamalı. İnsan, ana fikirde- düşüncede, doğrulukta sabit kalmalı. İnatçı davranmamalı. Dinimize uygun olanı, ilme uygun olanı kabul etmeli. İslam içtihada her zaman açıktır. Gerektiğinde doğru bilgilerimizle içtihat yapmalı. İçtihat yaptığımız için dinimiz her zaman yenilikçi, ilerici, doğrucu, yeni anlayışlı olmuştur. İslam dini her çağa uygun en doğru hükmü verdirir. Müslüman için hedef; insanları iki âlemde huzurlu, mutlu yapmaktır. İslam dini diğer ideolojiler ve inanışlar gibi mezhepçi, cemaatçi, tarikatçı, sınıflı, ulusçu, bölücü, ayrımcı, bölgeci değildir. Evrensel değerlere sahiptir. Herkesi kapsayıcı, kuşatıcı, kucaklayıcıdır.

Dinde ayrımcılık tarih boyunca her inanışta hep çatışmalara, savaşlara neden olmuştur. Batıda 14- 15. Yüzyıllarda çatışmalar had safhaya ulaşmıştı.

Müslümanlar, vahiy ile sünnet ile icma ile kıyas ile gerektiğinde karar alırlar. Karar verirler. Hedef: bireye, aileye, topluma, devlete daha doğru şekil vermektir. İdeal toplum, devlet oluşturmaktır. Toplumu ıslah etme, iyileştirmedir.

Müslümanlık, iman ile başlar. İslam ve bilim yaşantısı ile devam eder. İnsan isterse, ilgi duyarsa, her zorluğu aşar. Her işi başarır. İsterse, her zorluğu aşar. Başkalarına da yardım eder. Zorlukları aşmasını sağlar. Hayallerini gerçekleştirir. Kendi kanatları ile uçar. İnsan hiçbir zaman çaresiz değildir. Çaresiz kaldığında, dostlarından ve devletten yardım alır. Ümitsizliğe düşmez. İslam dini ümitsizliğe düşmeyi yasaklar. Ümit var olun, der.

İnsan, çok azimli, gayretli, çaba harcayan, yılmayan, bıkmayan, sebat eden, pes etmeyen olmalı. İş beğenmemezlik yapmamalı. Ülkemizde yıllık ihracat 210 milyar doları aştı. 1980 yılında 3 milyar dolar ihracat yapmıştık. İşverenler, işçi bulamıyoruz, diyor. Makineler çalışmıyor. Suriyeliler olmazsa durum çok daha kötü olur, diyorlar. Ama asgari ücret 2021 yılı için 2,825 liradır. Bu para bu yıl büyük kentlerde sadece kira parasıdır. Pandemi, nedeniyle hayat pahalılığı çok arttı. Bu enflasyon hesaplamalarına girmiyor. Ücretliler çok kötü durumdadır. İşçilerin sendika olmaları işveren tarafından zora sokuluyor. Hatta sendika isteyenler işten çıkarılıyor. Buna devlet müdahale etmiyor. Asgari ücreti işveren ile sendikalar belirliyor. Devlette aracılık yapıyor. İnsanların çalışmamasının bir nedeni de; ücretlerin düşük olmasıdır. Asgari ücret belirlenirken; en düşük memur aylığı veya en düşük sendikalı işçi aylığı temel alınmalıdır. İşveren doymaz. Devleti teslim etmesen bile yeter demez. Yasalarla emek, alın teri, insan hakları mutlaka ama muhakkak korunmalıdır.

Müslüman, insan haklarına, kul hakkına dikkat etmeli. Kul hakkına girmemeli. Kul hakkı ile ahirete göçmemeli. Kul hakkını; namaz, oruç, zekât, hac, kurban ibadeti kapatmaz. Kul hakkı ile cennete girilmez. İnsanlara beddua etmemeli. Hakkını çiğnenememeli. Kötü söz söylememeli ve de yazmamalı. Kalp kırmamalı, incitmemeli. İnsanlar ister mümin olsun, ister olmasın, ister hayvan olsun, doğa, çevre olsun; hiçbir varlığın hak, hukukunu çiğnememeli. Hepsi Allah’ın kuldur. Hele hayvanlara, Allah’ın dilsiz kullarına haksızlık etmek çok büyük günahtır. Yeri cehennemin ateş, duman, irin dolu çukurudur. Bugün dünyanın savaş, çatışma, kan dökme içinde olmasının en büyük nedeni; kul haklarına uyulmamasındadır.

İslam dini, insanlar arasında din, dil, ırk, milliyet, cinsiyet, siyasi görüş, öğrenim durumu, maddi durum ayrımı yapmaz. Herkes hukuk karşısında eşittir. Adil şekilde işlem görmelidir. Müslüman olmayanlarla da dargın durmak doğru değildir. Herkesle iyi geçimli olunmalıdır.

Herkesle helalleşmeli. Bendeniz herkesten helallik diliyorum. İnsan, beşerdir. Şaşar. Yanlışlık yapar. Kul hakkı çok ince, hassas bir konudur. Zimmiyi- mümin olmayanı öldüren de cennete giremez. Cennetin kokusunu bile alamaz. Arkadaşını öldüren, arkadaşı kim olursa, olsun; yine cennete giremez. Bireyin kendi akılsızlığı ile insan öldürmesi, hayvan öldürmesi yasaktır. Bu işler devlet, yargı işidir. Adil devlet ve adil yargının işidir. Katiller, katliamcılar, teröristler, caniler kendini bir muhasebeden geçirmeli. Onlara doğrudan ve dolaylı destek evrende suçun ortağı, suçun, günahın ortağıdır. Ülkemizde her zaman teröristler, terör örgütleri olmuştur. Onlara gönülden destek olanlar olmaktadır. Bunlar yüzbinlerce insanı, hayvanı katletmektedirler! Suçlarına destekçileri de ortaktır. Beraber haşrolunacaklardır. Zalimi, zulmü, caniyi desteklememeli.

Allah cc. Hadis-i kutside buyuruyor: “ Allahü Teâlâ sizin suretlerinize, mallarınıza bakmaz. Kalplerinize ve amellerinize bakar.”