E-ticaret sektörü, internet kullanıcılarının online alışveriş yapma oranlarının artmasına paralel olarak büyümeye devam ediyor. Sürekli gelişen ve geleceği daha da parlak olacağı öngörülen sektörde yer almak isteyen girişimciler birbiri ardına e-ticaret şirketlerini kuruyorlar. Sektörde var olan şirketlere bu yeni e-ticaret şirketleri de eklenince sektörde önemli bir çeşitlilik ve rekabet ortamı oluşuyor.

Peki ama bu şirket çeşitliliği içerisinde online alışveriş tutkunları hangi e-ticaret sitelerini tercih edecek? Hangilerinden gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilecek ve alışveriş yaparken nelere dikkat edecek? Elbette ki pek çok alışveriş tutkunu internetten alışveriş yapma konusunda yeterli deneyime sahip ancak ilk kez online alışveriş deneyimi yaşayacak olanlar ya da online alışveriş deneyimlerini değiştirmek isteyenler olabilir.

Bu sebeple online kullanıcıların bu kararları vermesinde yardımcı olacağını düşündüğümüz belli başlı kriterleri maddeler halinde sizlere sunuyoruz.

1- İnternetten alışveriş yaparken mutlaka bilindik ve genel kullanıcı memnuniyetini kazanmış e-ticaret şirketleri tercih edilmelidir.

2- İnternetten sipariş yoluyla ev dekorasyon ürünlerinden – cep telefonuna, kıyafetten – takıya kadar her türlü ürün alınabiliyor. Fakat güvenli sitelerden yapılmayan online alışverişte müşteriler zor durumda kalabiliyor. Eğer alış veriş yaptığınız site güvenli değilse kredi kartı bilgileriniz başkalarının eline geçebilir. Bu sebeple alışveriş yapılacak sitenin kredi kartı bilgilerinin güvenliği ve gizliliğini sağlamak için SSL ve SET gibi güvenlik standartlarını kullandıklarından emin olmak gerekir.

3-İnternetten alış veriş yapmadan önce alışveriş yapılacak şirketin adresini, telefonunu, e-posta adresini ve firma adını açık olarak yayınlayıp yayınlamadığına bakılmalı. Sağlam bir firma iletişim bilgilerini kesinlikle yayınlar.

4- Aldığınız ürün hakkında, sanal mağaza tarafından detaylı bir açıklama sunulması gerekir. Elinize ulaşan ürün, aldığınız ürün ile uyuşmazsa bunu ispat etmek için alışveriş sitesi üzerinde yer alan ürün açıklamalarını delil olarak gösterebilirsiniz.

5-E-ticaret şirketi tarafından satın alacağınız ürünün vergiler ve kargo dâhil toplam fiyatı, teslimat şartları, ödeme koşulları, iptal vs halindeki durumlar mutlaka belirtilmeli.

6- Ürünün ne kadar sürede teslim edileceği,  anlaşmalı kargo şirketleri vs açık olarak belirtilmeli.

7- Kredi kartı bilgilerinizi gireceğiniz sayfanın adres çubuğunda https:// olması gerekir.  ‘’http’’den sonraki ‘s’ harfi çok önemlidir. Bu girdiğiniz kişisel bilgilerinizin ve kredi kartı bilgilerinizin güvenli olarak iletildiğinin garantisidir.

8- Bilgisayar güvenliği ne durumda ?(Kesinlikle ortak bilgisayardan alışveriş yapmayınız)

9- Yabancı bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapıyorsanız, bu durumda bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken konu herhangi bir mağduriyet halinde, bizim ülkemizin kanunlarının değil o ülkenin kanunlarının geçerli olacağıdır.

10- Alışveriş yapacağınız sanal mağazada mutlaka gizlilik sözleşmesi olmalı. Aksi durumda tarafınızdan verilen bilgiler başka amaçlar için kullanılabilir. E-Postanıza reklam amaçlı bir yığın e-posta gelebilir.

11- Son olarak ödeme sayfasında kredi kartı bilgilerinizi girerken sanal klavye kullanımına özen gösteriniz.