Türkiye, önemli bir turizm destinasyonu olarak dikkat çeker. Akdeniz ve Ege bölgesi ise kitlesek olarak gerçekleşen bu turizm faaliyetlerinin ana yükünü çeken bölgeler olarak karşımıza çıkar. Bu bölgelerde otellerin hizmet anlayışında ki gelişmişlik ve yenilikler aynı zaman da Türkiye’ye de örnek olmakta. Kısacası Antalya bölgesinde başlayan bir uygulama, kısa sürede tüm yurtta ki otelleri sarabilmekte. Bununla birlikte yeniliklerinde geldiği düşünülürse ne kadar etkin bir rol oynadığına yönelik bilgiler de gün yüzüne çıkabilir. Bu uygulamalardan bir tanesi yine Akdeniz çıkışlı olarak yorumlanan oda kahvaltılardır. (Bu konuyla ilgili detaylar için  'ni ziyaret edebilirsiniz)

Bazı şehirlerde faaliyet gösteren oteller, yalnızca konaklama ve kahvaltı imkanına yer verirler. Bu tarz oteller aktiviteden son derece muzdarip veya ücrete tabii olarak bu tür aktiviteleri gerçekleştirir. Oda kahvaltı / BB (Bed and Breakfast) seçeneklerini ise bazı oteller sağlamakta. Akdeniz otellerinin başı çektiği bu uygulamalarda değerlendirebileceğiniz hususlar arasında oda kahvaltı seçenekleri de yer alabilir. Zira, Oda kahvaltı konseptinde herşey ücretlidir. Bu konseptleri uygulayan bir çok otelde sadece “çaylar” ücretsiz olup geri kalan her şey hanenize yazılmaktadır.
Bir diğer uygulaması ise her hangi bir otelde oda kahvaltı konaklamak demek otelde geçirilen gece sonrasında sabahleyin ücretsiz kahvaltı yapabileceğiniz anlamını taşımaktadır. Eğer konaklayacağınız otel oda kahvaltı konseptine sahip ise otele giriş esnasında Resepsiyon görevlisi size kahvaltının hangi saatler arasında ve nerede verileceğini belirtir. Eğer otellin Resepsiyon görevlisi  size bu bilgileri aktarmayı unutursa hiç çekinmeden sabah kahvaltının hangi saatler arasında ve nerede verildiğini sorabilirsiniz.

Türkiye’de bölgelere göre değişiklik gösterebilecek bu uygulamalar, turistik bölgeler ile şehir otelleri arasında farklılıklara sebep olabilir. Bazı şehir otellerinde kahvaltı fiyata dahil olmayabilir veya ilgili otel yalnızca konaklamaya yönelik hizmet sağlayabilir.

Bu tarz durumlarda iyi araştırma yapmak, en tabii hakkınız ve menfaatiniz olacaktır. Eşsiz güzelliklere doğru ilk adımı atmadan önce otel konusunda yapacağınız araştırmalar, sizin eşsiz bir tatil deneyimi yaşayıp yaşamayacağınızı belirleyici kriter olacaktır. 

Oda kahvaltı imkanları da bunlardan yalnızca birisi olacaktır. Bölgesel anlamda farklılık gösterebilen bu uygulamaların uygulandığı alanlar genellikle Akdeniz ve Ege kıyıları olmakla birlikte, oteller için yasal bir zorunluluk anlamı taşımadığından diğer bölgelerde uygulanmayabilir. Bu sonuçta da ortaya hizmet ön plana çıkıyor ve seçimlerin hizmet kalitesine göre yapılması planlanıyor. En iyi hizmeti kim verirse müşteri o bölgede ki oteli tercih ediyor. Bilinçli bir toplum çağında olunduğu göz önüne alınırsa, internetten yapılan araştırmaların bu konuda sunmuş olduğu bilgilere ulaşmak son derece kolay olacaktır. Eşsiz bir tatilin mükemmelliğini yaşamak için yapacağınız küçük araştırmalar, tatilin yarıda bölünmesini önleyeceği gibi ilave tedbirler almanızı da imkan tanıyabilir. Oda kahvaltı tercihleri, özellikle oteller tarafından bildirilen bir durum olarak karşınıza çıkıyor. Hangi otelin oda kahvaltı seçeneği sunduğuna internet üzerinden veya ilgili otelle iletişim kurarak öğrenebilirsiniz. Oda kahvaltı sunan otellerin Antalya bölgesinde yoğunlaşmasının yanı sıra Muğla bölgelerinde de uygulanması dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra termal otellerin de oda kahvaltı seçeneklerini müşterilerine sunması, sektörde yaşanan gelişme sayesinde bir adım öne geçmek olarak nitelendiriliyor. Muhteşem bir tatilin ilk adımı, güzel bir planlamadan geçiyor. Bu planlama da yer alan ince ayrıntılar ise tatilin en güzel haliyle oluşmasını şekillendiriyor. Sonradan başınızın ağrımaması için önceden iyi araştırma yapıp alternatif bölgelere yönelmesi son derece önemli olacaktır.