Malumunuz, 19 Kasım günü İstanbul’da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin’in katılımıyla, TürkAkım projesinin deniz bölümünün tamamlanması töreni gerçekleşmiş oldu. Dünyada inşa edilmekte olan en büyük enerji altyapı projelerinden biri olan TürkAkım, Türkiye’yi Rusya’nın büyük doğal gaz rezervlerine bağlaması planlanan bir açık deniz boru hattı sistemidir. Doğalgaz akışının ise 2019 sonuna kadar başlaması planlanıyor.

Rusya’daki kara çıkışı tesisi, Türkiye’deki alım terminali ve sistemin açık deniz kesiminin inşası, South Stream Transport BV tarafından gerçekleştirilmekte. Boru hatları Rusya kıyısındaki Anapa kenti yakınlarından Karadeniz’e girip deniz tabanında ilerleyerek Trakya bölgesinde, İstanbul’a 100 kilometre mesafedeki Kıyıköy’de Türkiye kıyısına ulaştı. Açık deniz kesiminin toplam uzunluğu yaklaşık 930 kilometredir.

TürkAkım sayesinde, yılda 31.5 milyar metreküp doğalgaz taşınılabilecek. Bu yaklaşık 15 milyon hanenin enerji tüketimine eşit bir miktar. Söz konusu kapasite iki eşit bölüme ayrılarak paralel iki hat ile taşınıyor. Bunlardan biri Türkiye pazarına doğalgaz tedarik edecek, diğeri ise Güneydoğu Avrupa’daki komşu ülkelere yönlendirilecek.

Türkiye, Gazprom için önemli bir piyasa. Rus doğalgazının Almanya’dan sonra en büyük ikinci tüketicisi olan Türkiye’nin batı kesimi, İstanbul ve Bursa gibi şehirler de dahil olmak üzere, Rus doğal gazını şu anda Batı Hattı üzerinden alıyor. Bu altyapı, 1980’lerden beri faaliyette. Batı Hattı, Türkiye’ye ulaşmadan önce Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan üzerinden geçiyor. TürkAkım projesi, Türkiye’nin batısındaki tüketicilere modern, güvenilir ve doğrudan bir tedarik hattı sağlayacak.