Türk Sinemasının yerli Rambosu Rizeli sönmez yıkılmaz vefat etti

Yeşilçam'da ışıkçılıktan başlayıp, kavgacı yardımcı rollerinde ve sonrasında da başrole kadar yükselen Türk Sinemasının Rambosu olarak tanınan Sönmez Yıkılmaz’ın cenazesi bugün (3 Haziran 2022) Teşvikiye Camisinde Cuma namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrası çok sevdiği memleketi Rize’nin topraklarına uğurlanacak

ONUN HİKÂYESİ RİZE ANZER’DEN BAŞLADI

TÜRK SİNEMASININ YERLİ RAMBOSU SÖNMEZ YIKILMAZ

KÜRESEL ISINMAYA DİKKAT ÇEKEN DEV BİR ÇALIŞMAYA İMZA ATTI

Sönmez Yıkılmaz’ın hayat hikâyesi 1945 yılında Rize Anzer’de başladı. Aslında onun hikâyesi Türk Sineması’nın Yeşilçam’ın hikayesidir. Kendisini söz verdiği halde sinemaya göndermeyen babasına kızar ve soluğu İstanbul’da alır. Önce Küçük Mustafa Paşa’ya, sonra Rizelilerin ikamet ettiği Kasımpaşa’ya geçer. Orada dönemin ünlü kabadayısı Dede Sultan namıyla Sultan Demircan’la tanışır. Bir halter dergisinin düzenlediği yarışmada 3. Türkiye Erkek Güzeli seçilir.

SİNEMAMIZIN YERLİ RAMBOSU

Yönetmenlerin dikkatini çekebilmek için yaz-kış her gün Galatasaray – Taksim arasındaki yolu, üzerinde atlet, kafasında bir kovboy şapkası, ayağında botlar yürür. Bu uğurda hamallık, ırgatlık, kameraman asistanlığı dâhil her işi yapar. 1967’de Malkoçoğlu filmine çağırırlar. Büyük bir rol bekliyordur, fakat figüran olarak oynar. Yılmaz Güney, Ayhan Işık, Cüneyt Arkın, Tanju Korel, Kadir İnanır, Yılmaz Köksal, Tamer Yiğit, Tarık Akan, Şener Şen, Kemal Sunal başta olmak üzere popüler olan bütün jönlerle kamera karşısına geçti. Yüzlerce filmde yer aldı. Manisa Tarzanı, Silaha Yeminliydim, Türk Rambosu, Rockçı Kekolor, Killing Ölüm Saçıyor isimli filmlerde başrol oynadı. Doğduğu topraklarının adını taşıyan Anzer Film Şirketi’nin sahibidir.

CENNET VADİNİN SESSİZ CIĞLIĞI’NE KULAK VERİN

Sinemeye büyük katkıları olan Sönmez Yıkılmaz doğaya verilen zararlara, küresel ısınmaya ve ülkemizin kültürel zenginliklerine dikkat çekmek gayesiyle Cennet Vadinin Sessiz Çığlığı adı altında yeni bir çalışmanın söz düzenlemeleriyle uğraşıyordu. Belgesel Drama tarzında hazırladığı çalışmada küresel ısınma, hesler, çevreye verilen zararlar anlatılırken, ülkemizdeki kültürel zenginliğe vurgu yapan Yıkılmaz ile Cennet Vadinin Sessiz Çığlığı isimli belgeseli ve hayat hikayesi üzerine söyleşi yapmıştık.

Beyoğlu İstiklal Caddesinde çeyrek asırlık bir abi kardeşliğimiz oldu. Hiç unutmayacağım. Mekanı cennet olsun.