Van Demirciler Tornacılar Tamirciler ve Esnaf Sanatkâr Odası Başkanı İdris Karael, "Her yıl Ekim ayında kutlanan “Ahilik Haftası” kutlamaları bu yıl Ticaret Bakanlığı tarafından alınan kararla 11-17 Mayıs tarihleri arasında Türkiye genelinde 81 ilde dolu, dolu kutlanmaya başlandı” dedi.
Yazılı açıklama yapan Karael "Besmele ile açılır dükkânımız Ahi Evran’dır pirimiz üstadımız. Ahi Evran Esnaf ve Sanatkârların piri, ustasıdır. 1200’lü yıllarda İran‘ın Hoy şehrinden ailesi ile birlikte Kayseri’ye gelmiş ve Dericilik (Debbağlık) işi ile uğraşmıştır. Esnaflara Mesleki eğitim, kalite, tüketicinin korunması, standar, meslek disiplini uygulaması, Şed kuşanma törenleri ile ustalık, kalfalık belgesinin alınmasını bir zorunluluk olduğuna vurgu yaparak; ustalık belgesine sahip olunmadan gelişi güzel iş yeri açılamaz olduğunu öğretmiştir. Orta sandıklarının kurulması ( Esnaf Yardımlaşma Fonu ) çok önem vermiştir. Sanat ve ticaretin gelişmesinde çok emeği geçen, Ahi Evran sadece bir sanat ustası değil aynı zamanda Allah dostuydu. Osmanlı Devletinin kuruluşunda da görevler almıştır. Kadınların ticari alanda sorumluluk almalarına katkı sunmuştur. İlk defa Ahi Evran ın hanımı Fatma bacı da kadınlar kolunu örgütleyerek kadınlar çarşısını açmıştır. Ahi Evran’ın yaptığı deriler aranan ve çok rağbet gören deriler olup kaliteli mal imalatı, pabucunun dama atılması ve kalitesiz üretim yapan sanatkârın belli bir süre cezalandırılması uygulamasını getirmiştir” dedi.
Karael ayrıca, "Her yıl ilimize hizmet etmiş esnaf ve sanatkârlarımız arasından yılın ahilerini seçtik. ’Ahi Evran’ı geri getiremeyiz ama prensiplerini gelecek nesillere aktarmalıyız. Geçmişini bilmeyenin geleceği olmaz. Kulağımıza küpe olacak ve her zaman hatırlamamız ve bunlardan ders çıkarmamız gereken Ahi Evran’ın unutmamamız gereken çok önemli söyleşi, sözleri vardır. ’Eline, diline, beline sahip ol’, ’Eline sahip ol ölçüde tartıda hata yapma, beline sahip ol başkasının namusuna bakma, diline sahip ol yalan söz söyleme gıybet yapma’ diyerek öğütler vermiştir. Buruk da olsa ekonomik sıkıntılarla ayak da durmak için yaşam mücadelesi veren ve dükkânını açık tutmak için kredi bulmak ve borcunu ödemek için olmadık sıkıntılara göğüs geren daha çok çalışarak, sosyal barışın öncüsü olan devletine yük olmadan vergi veren, bağ kur primini yatıran, yatırım yapan, istihdam sağlayan Esnaf ve sanatkârlarımızın ve bunların yanında çalışan usta, kalfa, çırakların ve tüm çalışanların Ahilik Esnaf ve Mesleki Eğitimi Haftasını kutlar yılın ahisi seçilen esnaf ve sanatkârımızı tebrik ederim” şeklinde konuştu.