Bu yılkı kurban bayramına haftalar kaldı. Müslümanların üzerine vacip olan kurban bayramı öncesi dünyanın dört bir yanında yıllardır devam eden, savaşlarla Müslüman, Müslümanı öldürmektedir. İslam ülkelerinin birçoğunda, kan ve gözyaşı, sefalet, zülüm ve adaletsizlikler hüküm sürmektedir. Yaklaşan bu kurban bayramının hürmetine Allah-ü teladan bütün İslam âlemine barış, kardeşlik ve dayanışmayı nasip eylesin. Haksız savaşların, zulümlerin, masun insanların öldürüldüğü bu acıların biran önce son bulması için başta bendeniz olmak üzere, yeniden Müslümanlığımızı iyi sorgulayıp, gerçek manada İslam’ı yaşamaya başlamamızla son bulacağına inanıyorum.

Müslüman olan erkek ve kadının; hür, akıl, baliğ ve mukim ise, ihtiyacından fazla ve nisap miktarı kadar da malı veya parası varsa, Kurban Bayramı için, niyet ederek, bayramın üçüncü günü akşama kadar belli bir hayvanı kesmesi vacip olur.

İhtiyaç eşyası; 1 ev, 1 aylık yiyecek, 3 kat elbise, çamaşır, evde kullanılan eşya ve âletler, binecek vasıtaları, meslek kitapları ve ödeyeceği borçlarıdır.

 Kurban; koyun, keçi, sığır ve deveden birini bayramın ilk üç gününde kurban niyeti ile kesmek demektir. Bir sığır veya deveyi 7 Müslüman ortak alıp kesebilirler. Bu hayvanları, fakire veya hayır cemiyetlerine diri olarak sadaka vermek kurban olmaz.

Bir gözü görmeyen, topal olup yürüyemeyen, dişlerinin yarısı yok olan, gözünün, kulağının ve kuyruğunun çoğu, ön veya arka bir ayağı kesilmiş olan, çok zayıf olan hayvan kurban olmaz.

 Kurbanın ve her hayvanın yedi yerini yemek haramdır, 1- Akan kanı, 2- Bevl âleti, 3- Bezeleri, 4- Bevl (idrar) kesesi, 5- Safra kesesi, 6- Dişi hayvanın önü, 7- Hayâları. (Koç yumurtası da deniyor.) Kurban etinin üçte birini evine, üçte birini komşulara, gerisini fakirlere vermek müstehaptır. Hepsini fakire vermek veya hepsini eve bırakmak da olur. Derisi namaz kılan fakire verilir veya evde kullanılabilir. Kaynak: Tam ilmihal