Ankara’da hasadın başladığı şu günlerde Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel’den önemli bir uyarı geldi. Çiftçilerden anız yakmamalarını isteyen Temel, “Anız yakmak cebinizdeki parayı yakmaya eş değerdir” dedi.
Ankara’da hasadın henüz başı olmasına rağmen Şereflikoçhisar’da bir münferit olay yaşandığını ifade eden İl Tarım Müdürü Temel, çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı. Anız yakmanın hiçbir faydası olmadığı gibi toprağın havalanmasını sağlayan böcekler dahil yaşayan tüm canlıları öldürdüğünü kaydeden Temel, “Anız yakmak toprağın doğal yapısını bozarak toprağa zarar veren ve gelecek yıllarda verimi düşüren bir uygulamadır” ifadesini kullandı.
Anız yakanlara yaktıkları her dekar için 38,71 TL idari para cezası uygulanacağını belirten Temel, yakılan alanın orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahalde olması halinde cezanın 5 kat artacağının altını çizdi. Ankara’nın anız yangınlarıyla ilgili önemli bir mesafe katettiğini ve beş yıl öncesine göre büyük oranda azaldığını ifade eden Temel, “Ancak yine de bazı çiftçilerimiz toprağı gelecek ekim dönemine hazırlamak için anızı yakmak gibi bir hataya düşmektedir. Anızı yakıp toprağa zarar verirken, yangını kontrol edemeyip çevreye ve kendilerine de zarar verebilirler. Nitekim Şereflikoçhisar’da böyle üzücü bir hadiseyle karşılaştık. Çiftçimize geçmiş olsun diyorum. İnşallah bu olay Ankara’da anız yangınlarıyla ilgili ilk ve son olay olur. Çiftçilerimiz hasat sonu kesinlikle anız yakmasınlar. Biz çiftçilerimize hem daha ucuz ve zahmetsiz olan hem de anızı yakmaya gerek duymayan toprak işlemesiz anıza ekim yöntemini öneriyoruz. Tüm çiftçilerimize bol kazançlı, bereketli bir hasat dönemi diliyorum" şeklinde konuştu.