Kur’ân’ı Kerim’in dörtte biri kadarı ilim, bilim, bilgi, okumak, öğrenmek, öğretmek,  eğitmek, düşünmek, araştırmak, geliştirmek, gözlemlemek, ders çıkarmak, ibret almak ve türevleri ile ilgili ayetlerdir. Peygamberimizde; bilim ile ilgili pek çok hadis-i şerif buyurmuşlardır. Bizzat kendisi öğretici, eğitici, bilgilendirici, en güzel örnek olucudur.

 Doğru bilgileri okuyunuz, yazınız, tebliğ ediniz, öğretiniz ve yaşayınız. Yanlış, yalan, batıl, küfür, boş söz ve yazılara kulak vermeyiniz. Reddediniz. Men ediniz. Söyleyene, yazana da; değer ve önem vermeyiniz. Bunlar zalimlerdir. Doğru ve gerçek söylemedikleri gibi doğru ve gerçeklerin üzerini de örterler! Örnek aldıkları, lider olarak gördükleri, kişilerde; hep zalim, katil, katliamcı, batıl, küfür, hain, gaddar kişilerdir.

Alak süresi 1-2. Ayet: “ Yaratan Rabbinin adı ile oku! O, insanı kan pıhtısından yarattı.”

Zümer süresi 9. Ayet: “ De ki: Hiç bilenlerle, bilmeyenler bir olur mu?”

Taha süresi 114. Ayet: “ De ki: Ya Rab! İlmimi artır.”

Fatır süresi 28. Ayet: “ Allah’tan, kulları içinde ancak ilim sahipleri korkar.”

Mücadele süresi 11. Ayet: “ Allah, içinizden iman edenlerle, ilim sahibi olanların derecelerini yükseltir.”

Enbiya süresi 10. Ayet: “ Ant olsun, size bir kitap indirdik ki; onda sizin için gerekli olan öğüt vardır. Hala akıllanmayacak mısınız?”

Müslüman, aklını, zekâsını; Allah’ın ilmi ile işlevli kılar. Allah’ı bilir ve O’na uyar. Peygamberini kendine örnek alır. Helal, meşru, mubah işler yapar. Yemesi, içmesi, yaşaması helal dairesi içinde olur. Pis, pasaklı olmaz. Kirli- pisli yaşamaz. “Boy abdesti alır. Namaz abdesti alır. El, ağız, diş, yüz, ayak temizliğine dikkat eder. Helal ve temiz giyinir. Evi, bahçesi, avlusu, çevresi çok temizdir. Hijyen kuralarına uyar. Hadesten taharet, necasetten taharet yapar. Günahlarına tövbe eder. Allah’ın emrettiği, peygamberimizin yaptığı şekilde ibadet eder. Sapıklara, sapkınlara, kaçıklara, serseri bozgunculara uymaz. Allah’ın nimetlerine ve Rabbine ibadet eder, şükreder, hamt eder, zikreder, dua eder. Her iyiliği, ibadeti sadece Allah için, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için yapar. Kur’ân’a harfiyen uyar. İslam dinini eleştirmez;  eksik, fazla bulmaz. Dün ki, bugün ki, sapık hainlere uymaz.

Müslüman, Allah’ın dinine sımsıkı bağlı olur. Bozuk felsefi görüş ve sapkın ideolojilere bağlanmaz. Bir kalpte, beyinde, bedende hak ile batıl bir arada yaşamaz.

Müslüman, Allah’a, peygamberlerine, anne ve babasına itaat eder. Akrabalarını, arkadaşlarını ziyaret eder. Emanete hainlik etmez. İyiliği yapar ve yayar. Kötülüğü men eder. Günah ve haramlardan sakınıp, kaçınır. Evrene ibret gözü ile bakar. Her olaydan ders, ibret çıkarır. Dilini, vücut organlarını kötülüklerden, çirkinliklerden korur. Kalbini, beynini, ruhunu, vücudunu pisliklerle, haramlarla kirletmez. Başkaları ile dalga, alay geçmez. Haramlarla ilgilenmez. Sözüne bağlı kalır. Anlaşmalara uyar. Kötü söz söylemediği, yazmadığı gibi kötü, çirkin söz de dinlemez.

Müslüman, ilim, bilim, bilgi, sanat, kültür, meslek, zanaat, sanatkâr sahibidir. Meziyetli, maharetli, becerikli, yeteneklidir. Medeni insandır. Her işini, görevini, mesleğini en dürüst şekilde yapar. Görevi ne ise en güzel, ideal şekilde yapar. Görevini doğru, dürüst yapmayandan; iyi, halis, muhlis mümin olmaz.

Müslüman, yardım edici, paylaşıcı, dayanışmacı, dernekçi, vakıfçı, örgütlü, hayır işlerinde gönüllü çalışandır. Çıkar, menfaat peşinde koşmaz. Nefsinin şer istekleri peşinde koşmaz. Adildir, adaletlidir, dürüsttür. Müslümanlığın ilkeleri binlercedir. Kibir, gurur, böbürlenme, büyüklenme, başkalarını hor- hakir görme, asla yapmaz. Yaparsa, cennete giremez. Bu gibi şer davranışlar kesin kes haramdır, büyük günahtır.

Müslüman, Allah’ın, Kur’ân’da yapılmasını emrettiği ibadetleri, aynen peygamberimiz gibi yapar. Sahabe, Ehl-i Beyt, Tabiin gibi yapar. Sapıtmaz, sapkınlaşmaz. Sapıklara, şaşırmışlara uymaz. Alkol, içki, uyuşturucu, haram gıda, besin, madde kullanmaz.

Bugün, insanlar, İslam dinini, akıllı, zekice, ilmi olarak yaşamamanın her türlü cezasını çekmektedir! Müslümanlığı yaşayan insan öyle kronik, tedavi edilmeyen hastalık, bela, dert, musibet çekmez. Temiz yaşar. Bakteri ve virüsten uzak durur. İş yaparken, gereken önlemi alır. Gafil, gaflet içinde, cahilce davranmaz.”

Müslüman birey, Allah’ın bilgisi, peygamberlerin örnekliği eşliğinde yaşar. Öyle akılsız, zekâsız, ahmakça, aptalca, sapıkça, sapkınca hareket etmez. “Bir insan sadece pozitif ilim, bilim, bilgi sahibi olmakla; olgun, yararlı, iyi insan olmaz. İster pozitif ilmin ordinaryüs profesörü olsun. Yinede iyi, güzel, yararlı, olgun, değerli insan olmaz. Hatta çok daha zararlı insan olabilir. Pozitif ilimlerle, İslam ilimlerini benimsemeli. Özümsemeli. İçselleştirmeli. Yaşam tarzı etmeli. Ancak bu şekilde yararlı, iyi insan olur.”

Son Peygamberimiz Hazreti Muhammet Mustafa sav. Buyuruyor: “ Doğruluktan ayrılmayınız. Zira doğruluk sizi iyiliğe, iyilik de sizi cennete götürür. Kişi sürekli doğru söyler ve doğrunun peşinde olursa, Allah katında doğrulardan- sıdk yazılır. Yalandan kaçının. Zira yalan sizi kötülüklere götürür. Kişi sürekli yalan söyler, yalanın peşinde olursa, Allah katında yalancılardan olduğu yazılır.”

Hadis- şerif: “ Her kim Allah ve Resulünün kendini sevmesini istiyorsa, sözünde doğru olsun.”

Hazreti Aişe Validemiz: “Peygamber, doğruluğu, İslam’ın ilk 10 erdemli emrin başında zikretmiştir. Cennete götüren hasletleri sayarken, doğru sözlülüğü en başta zikretmiştir.”

Peygamberimiz buyuruyor: “ Tehlike bile görseniz, doğruluktan ayrılmayınız. Zira kurtuluş doğruluktadır. Kurtuluş dahi görseniz, yalandan sakının. Zira asıl tehlike yalandadır.”

Müslüman, inanç, itikat olarak olsun, ibadet, davranış olarak olsun; hiçbir kâfire, müşrike, münafığa, putpereste, Hıristiyan’a, Yahudi’ye, Siyonist’e, emperyaliste, ateiste, masona, komüniste, kapitaliste, liberale, faşiste, zalime, sapık felsefi görüşlülere, sapkın ideolojik sapkınlara, pagan inanışlılara; asla, katiyen, kesinlikle, asla ve kat’a benzeyemez. Taklit edemez. Onları beğenemez. Övemez. Takdir edemez. Bugün insanlık, onların fitnelerinden, bozgunculuklarından, ayrılıkçılıklarından, çatışma ve savaş çıkarmalarından, pislikleri nedeni ile salgın hastalıklarından; yıldı, bıktı, usandı, illallah dedi. Hıristiyanlar leş gibi kokan ve çok sağlıksız, haram olan domuz eti yerken, felsefi- beşeri inanışlarda olanlar her canlıyı yemektedir. Çünkü inanışlarında haram, helal, temiz, pis, mekruh, mundar diye bir anlayış yoktur.

Gerçek anlamda doğru, gerçek, doğruluk, gerçeklik bilmiyorlar. Gerçek, hakikat olanı onaylamıyorlar. Hak ve hakikat olanı onaylamıyorlar. Doğru söylemiyor, yazmıyor, davranmıyorlar. Verdiği sözde durmuyor, anlaşmalara uymuyorlar. Özde, sözde, duyguda, düşüncede, davranışta doğru değillerdir. Bilgiyi, bilimi, tekniği, teknolojiyi; insanlığın yararından çok zararına kullanıyorlar. İnsanlıkları kalmamış. Merhamet, şefkat, müşfiklikleri azalmış. Bazılarında tamamen kaybolmuştur! Yalancı, iftiracı, fitneci, fesatçı- bozguncu, nifakçı- ayrılıkçı, şarlatan olmuşlardır.

Müslüman olmayanlar, sadece fikren, zihnen hastalıklı değildir. Aklen, kalben, ruhen, bedenen de sağlıksız ve hastalıklıdır. Mesela; Çin’den pek çok salgın hastalık- pandemi dünyaya yayılmış. Daha çok yine hastalıklı bedenleri olumsuz etkilemiştir. Olan, olumlu olaylardan da, olumsuz olaylardan da, dersler çıkarmalı. İbret almalı. Olaylara, olgulara bir mankut gibi bakmamalı. Düşünce biçimlerinin tümünü kullanmalı. Akıl erdirmeli. Akılsız, kafasız, zekâsız, bilgisiz gibi hareket etmemeli.

Sadaka,  Hazreti Peygamberimizin söylediği sadaka: “Kişinin Rabbine, kendine ve bütün insanlara karşı bağlılığını gösteren her davranış sadakadır. Doğruluk üzere olan, doğru insanların davranışları sadakadır.”

Kalbinde onayladığı hak inançla düşünen ve davranan, iyi ve güzel davranışları ortaya koyan, kimseye sadık ( aslına uygun, doğru, gerçek) denir.

Peygamberimiz şu Hadis-i Şerifleri söylemiştir: “ Güzel söz sadakadır.

Yumuşak söz sadakadır.

Kardeşinin yüzüne tebessüm etmek sadakadır.

Allah’ın kullarına selam vermek sadakadır.

İnsanlara doğru yolu göstermek sadakadır.

Yolunu kaybedene yol göstermek sadakadır.

Yolda insanlara eziyet veren bir şeyi kaldırmak sadakadır.

Bir kimsenin bineğine binmesine yardımcı olmak sadakadır.

Bir kimseye yardımcı olmak sadakadır.

 Bir kimseye ihtiyacı olanı vermek sadakadır.

Zayıf bir kimseye yardımcı olmak sadakadır.

Sanat ehline yardımcı olmak sadakadır.

İki kişinin arasını bulup, adaletle hükmetmek sadakadır.

Konuşma özürlü bir kimsenin kendini ifade etmesine yardımcı olmak sadakadır.

Hastaları ziyaret etmek sadakadır.

Toprağa dikilen her bitki, her ağaç fidanı diken, için sadakadır.

İnsanların ve hayvanların diktiğiniz fidandan yedikleri sadakadır.

İnsanlarla iyi geçinmek sadakadır.

Çocuklarınıza yedirdiğiniz sadakadır.

Eşinize yedirdiğiniz sadakadır.

Yanınızda çalışana yedirdiğiniz sadakadır.

Kişinin kendi ailesi için geçimlik temin etmesi sadakadır.

En üstün sadaka, bireyin ilim öğrenmesi ve öğrendiği ilmi mümin kardeşlerine öğretmesidir.

Cenazelere katılmak sadakadır.

İyiliği emretmek, kötülüğü önlemek, sadakadır.

Namazda attığın her adım sadakadır.

Allah’a hamt etmek, sadakadır.

Allah’ı zikretmek, tesbih etmek, tekbir etmek, sadakadır.

Kötülüklerden uzak durmak sadakadır.

İyiliği yapmak ve yaymak, sadakadır.”

Âlemleri hiç yoktan yaratan, var eden, yaşatan Yüce Allah cc. Kur’ân’ı Kerim’de bizden ilahi yasalara uymamızı istiyor. Kısaca, açıkça, özde şu davranışlarda bulunmamız emretmektedir:

 “ Allah’a hamt etme, iman etme, dua etme, ibadet etme, namaz kılma, zekât verme, oruç tutma, hac yapma, kâfirlere benzememe istenmektedir.

Zikretme, sabretme, dünya sınavını başarılı geçme, helal rızık kazanma, haramlardan sakınma, muttaki olma, haksız kazanç elde etmeme, Allah cc. Yolunda infak etme, şehit olmayı istemeyi, emretmektedir.

Faiz alıp- vermeme, sadaka verme, imanlı olma, Hazreti Peygambere uyma, İslam ile ilim ile yaşama, küfürden, batıldan sakınma istenmektedir.

Müslüman ve ümmet bilincinde olma, Muhsin olma, tövbe etme, ölüme hazırlanma, büyük günah işlememe, cimrilik etmeme, ilahi adalet ile davranma, hakka itaat etme, kötülük etmeme, selamlaşma, yalan ve iftirada bulunmama, münafıklara benzememe istenmektedir.

Adil olma, Salih olma, nefse, şeytana uymama, Allah ve Resulüne itaat etme, yemin etmeme, içki, kumar pisliğinde olmama, musibetlere karşı dayanıklı ve sabırlı olma, yetim malı ve hak yememe, mescitlere temiz elbise ile gitme, cennetlik olma, cehennemlik olmama, istenmektedir.

Cehennemlikler Kur’ân’da anlatılmaktadır. Esma’ül Hüsna anlatılmaktadır. Hainler zalimler, emanete hainlik edenler, anlatılmaktadır. Başkaları ile çekişmeme, müminlerin ve münafıkların özellikleri anlatılmaktadır. Allah’ın yardımı anlatılmaktadır. Cömert olma istenmektedir.

Seçkin Sahabenin faziletleri anlatılmaktadır. Dua etme ve nankörlük anlatılmaktadır. Allah’ın dostları anlatılmaktadır. Şeytanın dostları anlatılmaktadır. İlim öğrenmenin faziletleri anlatılmaktadır. Hakka uyanların üstünlüğü anlatılmaktadır. Zalim ve kâfirlerin bayağı oluşları anlatılmaktadır. Kibir- gururun zararları, ihtilafın zararları anlatılmaktadır.

Allah’ın verdiği nimetler anlatılıyor. İstikameti hak olanlar anlatılmaktadır. Anne ve baba hakkı, hukuku, cennet çeşitleri, sevgi, saygı, kardeşlik, arayı bulma, alay etmeme, zan, gıybet, peygamberlerin hayatları anlatılmaktadır.

Melekler anlatılmaktadır. Öğüt verilmektedir. Ölçü ve tartıda, söz ve davranışta dürüst olma öğütlenmektedir. Temiz olmamız istenmektedir. Sıddîkler anlatılmaktadır. Gerçek müminler açıklanmaktadır. Vakit namaz ve Cuma namazı anlatılmaktadır. Ateşten korunma, nafaka verme, samimi tövbe, olumlu mümin olma anlatılmaktadır.

Hükümdarlık, su nimeti, hesap günü, günahkâr müminler, gece ibadeti, cehenneme sevk eden davranışlar, insanın özgür iradesi anlatılmaktadır.

Çevreye ibret nazari ile bakma, mal- mülk ile imtihan, yoksulu doyurma, sabretme, merhametli olma, infak etme, inkâr edenler, anlatılmaktadır. Kötülükten Allah’a sığınma, dünya ve ahiret, güzel ve çirkin, hak ve batıl, en yararlı ameller, cehalet anlatılmaktadır.

Amel defteri, emir ve yasaklar, evrenin nimetleri, Allah’ın zikrinden yüz çevirme, kıyamet, ahiret, yaratılış açıklanmaktadır. Kıyamette zalimin ve münafıkların hali, ticaret hayatı, inanların özellikleri, Müslümanların özellikleri, kıyametteki pişmanlık anlatılmaktadır.”

Kur’ân’ı Kerim, biz insanlara, şu konularda geniş bilgi vermektedir:  

“ 27 sürede inanç, itikat, felsefi konular, fikri konular anlatılmaktadır.

24 sürede tabii- doğa bilimleri anlatılmaktadır.

22 sürede insani konular anlatılmaktadır.

21 sürede siyasi konular anlatılmaktadır.

19 sürede sosyal konular anlatılmaktadır.

13 sürede ahlakı, etik konular anlatılmaktadır.

9 sürede tarihi konular anlatılmaktadır.

4 sürede rumuzlu ( gizli anlamı olan, im ya da söz, simge, sembol) konular anlatılmaktadır.

4 sürede ibadet ve ahkâm anlatılmaktadır.

2 sürede iktisat- ekonomi anlatılmaktadır.”

( Bu tasnif, A. Ş. Adlı bir sosyolog tarafından yapılmıştır.)

Milli, manevi, dini, ilmi, iffet değerlerinize sahip çıkınız. “Bu vatan, bir tarih boyunca onun uğrunda, kendini tarihe verenlerindir.”

Eğer Allah cc. Korusun! Vatanınıza, devletinize gerçek anlamda, tam gücünüzle sahip çıkmasanız; 16 Türk İmparatorluğunu yıktıkları gibi; T.C.Devlet’imizi de yıkarlar! Tüm değerlerimize tecavüz ederler! Dün 3- 5 eşkıya, çapulcu diye bakılanlar, 16 Büyük Devletimizi yıktı! Cumhuriyet tarihi boyunca da, 3- 5 çapulcu dedikleri ile 97 yıldır silahlı mücadele veriyoruz. Bize, bir milyonun üzerinde cana mal oldu!

Milli, manevi, dini değerleriniz için amansız, sürekli, istekli bir mücadele içinde olunuz. Adi, kahpe, kalleş, katil, mankut, satılmış, beyinsiz zalimlere paça kaptırmayınız. Vatan, mücadele ile ayakta kalır. Kötülük tohumları ekenlerin, kendilerini ve tohumlarını yeşertmeyiniz. Sizler iyilik tohumu ekiniz. Yurdunuzu yabani, kötü, zararlı, pis virüslerden temizleyiniz. “Yurdunuzu esenlik yurdu yapınız.” İnsanların ebedi huzur ve mutluluğunu sağlayınız. İnsanların akıl ve iradelerini doğru kullanmalarını sağlayınız. Allah’ın göndermiş olduğu, İslam dinine tabi olunuz. Sapık, sapkın, zalimlerden kati suretle asla olmayınız.

“İlim ve İslam dini ile insanlık medeniyeti kurunuz. Bu eğitim, öğretim, kültür, sanat, ahlak ile olur.”

 “Kul hakkına dikkat ediniz. Kul hakkı asla ve kat’a, kesinlikle yemeyiniz. Aksi halde kendinizi ve gelecek neslinizi perişan eder, mahvedersiniz! Hak sahibine verilmeli. Aksi halde mide pisli, kalp kirli, beyin berbat, ruh habis olur. İnsanda ve gelecek nesilde hayır, hasenat olmaz.

Yaşantınızı çok iyi, güzel, yararlı, değerli, ölçülü, dengeli, helal ile yaşayınız. “Kul hakkına asla tecavüz etmeyiniz. Hırsızlık, yolsuzluk, tefecilik, haksız kazanç, dedikodu, çekiştirme, kumar, şans oyunları, yetim malı yeme yapmayınız.  Ölçü ve tartıda hile, sahtecilik, sahtekârlık kesinlikle yapmayınız. Yalan, iftira, doğru ve gerçekleri söylememe ve de gizleme, örtme asla yapmayınız. Başkaları ile alay etmeyiniz. Hor, hakir görmeyiniz. Küçük görüp, oyun, eğlenceye almayınız. Kötü lakap takmayınız. Kul hakkı ve hukuku ile ilgili konuları kapsamlı öğrenip, ona göre davranınız. Dosdoğru, adaletli, hakkaniyetli olunuz. Haram ve mekruhları kapsamlı şekilde öğrenip, sakınmayı, kaçınmayı sağlayınız.

Müslüman, toplumda birlik, beraberlik, dayanışma, yardımlaşma, dirlik, vatanda birlik için çalışır. Hem dünya hem de ahiret yurdunu mamur etmeye çalışır. Dünyayı herkes için yaşanabilir bir yer etmeye azimle çalışır. Hak, hukuk, adalet, hakkaniyet, güzel ahlakla, en ideal yaşanabilir vatan eder. Bencillik, cimrilik, çıkarcılık, kötü davranışları eğitim- öğretim, üstün ahlak, terbiye ve yasalarla yok eder. Dirliği, birliği, beraberliği yok edecek olan; fitne, fesat, nifak, ayrılıkçılık, bölücülük, küfür etkinliğini her türlü yolla kökünden siler, süpürür. İnsanların kendi işledikleri kötülüklerle, dünyayı yaşanılmaz yapmasına fırsat ve olanak vermez.”