1952-1963 yılları arasında Galatasaray, 1963-1967 yılları arasında da Beşiktaş formalarını giyen, Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın Dünya Kupası finalleri tarihindeki ilk golünü atan ve 1975-76 sezonunda Rizespor’unda Teknik direktörlüğünü yapmış olan Suat Mamat, 85 yaşında hayatını kaybetti.
 
Rizeliler onu o Rizelileri çok sevdi
1975-76 Sezonunda Rizespor’un önemli transferi teknik direktör Suat Mamat idi. Türk Futbolu’nun firma ismi olan Mamat, 1954 İsviçre Dünya Kupası’nının unutulmaz finalinde dev Macaristan’ı alt edip Jules Rimet kupasına ve zafere ulaşan Sepp Herberger’in Almanyası’na gol atmayı başarmış müstesna bir yıldızdı. İşte Mamat usta, diğer pek çok yıldız gibi aktif futbol yaşamını noktalayıp formasını duvara astıktan sonra, futbol sahalarındaki birikimlerini teknik adam olarak değerlendirme yolunu seçmişti. Hedefi olan bir takımda çalışmayı kafasına koymuş ve yeni sezonda Karadeniz’in en doğu sahilinden şampiyonluk için elverişli rüzgarlar arayan, yöneticisi, futbolcusu ve taraftarı ile kenetlenmiş Yeşil-Mavi flamalı, Rize bandıralı filonun yeni amiral kaptanı idi. 1976 model Rizespor, gerçekten cıva gibi bir takımdı. Mamat hazırlık maçlarında, ideal kadrosu için her mevkiye elemanlarını yerleştiriyor, bu arada amatörden H.Fehmi ve Oktay’ı da ekibe monte ederek, taşların iyice yerine oturmasını sağlıyordu.


 
Dünya kupalarında ilk golümüzü o atmıştı
Türkiye Futbol Federasyonu’ndan, ‘Vefat ve başsağlığı’ başlığı ile yapılan açıklamada da Suat Mamat'ın FIFA Dünya Kupası Finalleri tarihinde Türkiye’nin ilk golünü atan isim olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:“A Milli Takım eski oyuncusu ve TFF Yönetim Kurulu eski üyelerinden Suat Mamat’ın hayatını kaybettiğini büyük üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. 26 kez A Milli Takım forması giyen Suat Mamat, FIFA Dünya Kupası Finalleri tarihindeki ilk golümüzü de atmıştı. Merhum Suat Mamat’a Allah’tan rahmet, ailesi, tüm sevenleri ve futbol ailesine başsağlığı dileriz.”
 
Hep şampiyon kadrolarda yer aldı
Suat Mamat, 8 Kasım 1930'da İstanbul'da dünyaya geldi. 1949-68 yılları arasında Bakırköy Sümerspor, Ankara Demirspor, Galatasaray, Beşiktaş ve Vefa takımlarında forma giydi. 1952-63 yılları arasında oynadığı Galatasaray'da, 3’ü İstanbul Ligi, 1’i Türkiye Ligi olmak üzere toplam 4 şampiyonluk yaşadı. 1963-1967 arasında formasını giydiği Beşiktaş’ta da 2 şampiyonluk kazandı. Efsane futbolcu, 17 Haziran 1954’te oynanan Almanya maçında attığı golle Türkiye’nin Dünya Kupası Finalleri tarihindeki ilk golünü kaydetmişti. Futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlüğe başladı. Balıkesirspor, Rizespor, Zonguldakspor, Kırıkkalespor, Mersin İdmanyurdu ve Eyüpspor takımlarını çalıştırdı.
 
Mekanın cennet olsun güzel insan