Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği (ROMED) tarafından Dünya Otizm ayı dolayısıyla 3.Geneleksel Farkındalık Günü yürüyüşü gerçekleştirildi.

Dünya Nisan Otizm Farkındalık ayı nedeniyle Memişağa parkında bir araya gelen Otizmli çocuklar ve ailelerinin de katıldığı etkinlikte, tişörtler giyilip, çeşitli yazıların bulunduğu döviz ve Türk bayraklarıyla Atatürk Caddesinden yürünerek dolgu sahasında bulunan Romed Hobi atölyesine gelindi.

Hobi atölyesinde otizmli çocukların yapmış olduğu el işleri ve resim sergisi, Rize Valisi Ersin Yazıcı tarafından açılışı gerçekleştirildi. Yazıcı yaptığı açıklamada; “Dünya Nisan Otizm ayı dolayısıyla ROMED tarafından düzenlenen bu etkinlikten dolayı kendilerini tebrik ediyorum. Bizlerde devlet olarak, Otizmli Çocuklarımızın daha iyi şartlarda eğitim almaları noktasında çalışmalar yapmaktayız” dedi.

Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği Başkanı Resul Usta yaptığı açıklama da; etkinliği Dünya Nisan Otizm ayı dolayısıyla toplumda farkındalık oluşturmak için yaptıklarını kaydetti. Başkan Usta: “Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği, otizmle mücadele eden birey ve ailelerin bugün ve gelecekteki yaşamlarını kolaylaştırmak, yaşam kalitelerini arttırmak, yaşanan sorunlara dikkat çekerek yaşamın içinde onların da olduğunu vurgulamaya çalışarak, farkındalığın artmasını ve bulabildiği çözüm ortakları ile birlikte sorunların çözülebilmesi için çabalayan Rize’de de 7 yıldır faaliyet gösteren örnek ve önder olan bir sivil toplum örgütüdür” ifadelerini kullandı.

“İLİMİZDE YAKLAŞIK 80 CİVARINDA OTİZM VAKASI MEVCUT”

Usta; Nisan ayı, toplumda farkındalık yaratmak otizmle mücadele etme ve çocukların hayata kazandırılması açısından önemli bir ay olduğunu vurguladı. “İlimizde derneğin irtibatta olduğu 80 civarında otizm vakası mevcuttur. Tabi ki çok önemli bir sayı, yani Rize gibi bir vilayette, bu ölçekte bir ilde 80 rakamı çok önemli bir rakam. İlimizde mevcut bulunan okulumuz ihtiyaca cevap vermemektedir. Bütün Otizmli çocuklarımızın eğitim alabilecekleri yeni bir okul yapma noktasında çalışmalarımız devam etmektedir. Bu noktada devlet büyüklerimizden destek beklemekteyiz” şeklinde konuştu.



Yapılan konuşmaların ardından Rize Belediyesi ve Çaykur Genel Müdürlüğü tarafından katılımcılara ikram da bulunuldu.

Öte yandan ROMED tarafından gerçekleşen etkinliğe, Rize Valisi Ersin Yazıcı ve Eşi Hanife Yazıcı hanımefendi, Rize Vali Yardımcısı Emre Nebioğlu, Rize Belediye Başkan Yardımcısı İsmet Sivrikaya, Güneysu Kaymakamı İhsan Selim Baydaş, İl Milli Eğitim Müdürü Şemsettin Durmuş, İl Dernekler Müdürü Kazım Demirci, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İdris Altuntaş, Göç İdaresi İl Müdürü Enes Tüfekçi, Valilik Etüt ve Proje Müdüresi Esra Alemdaroğlu, Güneysu İlçe Milli Eğitim Müdürü Bayram Gündoğar, Gönül Elçileri Dernek Başkanı Hatiçe Semiz, Rize Kanserle Mücadele ve Yaşam Derneği Başkanı Dr. Nilüfer Emen, TOBB Kadın Girişimciler Dernek Başkanı Zühre Kavuncuoğlu, Ay Işığı Dernek Başkanı Hasan Birinci, Kızılay Şükrü-Nürten Topçuoğlu Özel Eğitim Okul Müdürü Ramazan Çiçekli, Zehra Usta Eğitim Uygulama Okul Müdürü Mehmet Sadik Çengiz, Rize Bisiklet Kulübü Üyeleri, RTEÜ Genç Yeryüzü Doktorları, Rize Güzel Sanatlar Derneği, Rize Gençlik Merkezi Tiyatro Grubu ve çok sayıda davetli katıldı.



Usta, “Katılım ve desteklerinden dolayı başta Rize Valisi Ersin Yazıcı’ya, Rize Belediye Başkanı Prof.Dr. Reşat Kasap’a, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’na, Derneğimiz ve bütün otizmli aileler adına şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.