Os­man­lı Sul­tan­la­rı­nın 9’un­cu­su ve İs­lâm halifelerinin 74’ün­cü­sü­dür. Şeh­zâ­de­li­ğin­de, mü­kem­mel tah­sil ve ter­bi­ye gör­dü. Arap, Fars dil­le­riy­le yük­sek din ve fen ilim­le­ri­ni öğ­ren­di. As­ke­rî sevk ve idare ile dev­let yö­ne­ti­ci­li­ği­ni öğ­ren­me­si için Trab­zon Valiliği­’ne gön­de­ril­di.

Ya­vuz Sul­tan Se­lim Hân, ba­ba­sı Sul­tan 2. Bayezid Hânın taht­tan feragat et­me­si üze­ri­ne 24 Nisan 1512’de tah­ta geç­­ti. Ta­ri­he geç­miş bir­çok za­fe­rin 8 yı­la na­sıl sığ­dı­ğı­nı, ta­rih­çi­ler hâ­lâ çö­ze­me­miş­ler­dir.

Ya­vuz Sul­tan Se­lim Hân, 1516’da çık­tı­ğı Do­ğu Se­fe­ri’nden 1518’de, İs­tan­bul’a dön­müş­tür. Se­lim Hân, 2 yıl sü­ren bu se­fe­rin­de, or­du­su­nun ba­şın­da, Lüb­nan, Su­ri­ye, Fi­lis­tin, Irak, Mı­sır, Ye­men, Bingazi, Ce­za­yir ve Ara­bis­tan’ı Os­man­lı Dev­le­ti’ne ka­zan­dır­mış­tır. Ya­ka­lan­dı­ğı şir­pen­çe has­ta­lı­ğın­dan iki ay has­ta ya­tıp, 22 Ey­lül 1520 ta­ri­hin­de vefat et­miş­tir.

İhlaslı gay­ret­le­ri so­nun­da Cenabı Hak, Ya­vuz Se­lim Hâ­na Pey­gam­ber efen­di­mizin Sancağı Şerifi ile 74. Halifeliğini na­sip et­miş­tir. Mı­sır’ı fet­he­dip Os­man­lı top­rak­la­rı­na ka­tın­ca, Mek­ke’de bu­lu­nan Hi­caz emiri Şe­rif Bereket, oğ­lu Ebu Nu­meyr’i Pey­gam­ber efen­di­mi­ze âit bir­çok mübarek he­di­ye­ler­le Mı­sır’a gön­der­di. Bu he­di­ye­ler Top­ka­pı Sa­ra­yı­na ge­ti­ri­lip, Mu­kad­des Ema­net­ler oda­sın­da mu­ha­fa­za edil­mek­te­dir.