Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesin Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Şaban Şimşek hocamız, birkaç hafta önce, RTSO toplantı salonunda, Rize’de görev yapan bir kısım basın mensubu, SKT Başkanları, Kamu ve Özel kurum ve kuruşların yönetici ve temsilcilerine, RTEÜ Tıp Fakültesinin Rizeli Dekanı olarak ekibiyle birlikte, Yeni Tıp Eğitimi Merkezi ve Rize’de Sağlık Hizmetlerinin çeşitlendirilmesine yönelik mevcut tıp fakültesinin yanında RTEÜ Tıp Fakültesine tahsis edilen arazide konuşlandırılacak yeni tıp merkezi ve uzantıları projesiyle ilgili çalışmalar yapmaktadır.

Bu projenin maketini Cumhurbaşkanlığı Külliyesine kadar götüren ve burada Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın kendisini kabulünde maket üzerinden bilgiler veren, Cumhurbaşkanımızın ardından, Sayın Başbakanımız Yıldırım’a ve en son Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Demircan’a, Sayın Spor Bakanımıza, Sayın Rize Valimize, Sayın RTEÜ Rektörümüze, Sayın Rize Milletvekillerine, Sayın Çaykur Genel Müdürümüze, Sayın Rize Belediye Başkanına proje bilgilerini sunmuştur.

Sayın Prof.Dr. Şaban Şimşek hocanın, Rize kamuoyuna ikinci defa sunumunu gerçekleştirmiş olduğu bu yeni yapılacak olan Sağlık Külliyesi projesiyle ilgili yapmış olduğu bilgi paylaşımlarını ve sunumları virgülüne dokunmadan bilgilerinize aktarıyorum.

Radikal Çözüm Önerisi = Proje (1)

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sağlık Külliyesi;

1. Yeni Hastane: «Rize Tipi Afiliye EAH» - 880 yataklı (680 normal yatak, 100 yoğun bakım, 100 sağlık turizmi) iç mimarisiyle eğitim-öğretime uygun gerçek bir 3. Basamak Hastane - (100 Onkoloji ve 100 palyatif Bakım yataklarıyla 1150 Yatak) - Dış mimarisi araziye uygun; «Rize Modeli», iç mimarisi eğitim-öğretime uygun; Departman Modeli» - Devlet Hastanesi ve Kaçkar Hastanesi yerinde kalacak ve hizmetlerine güçlendirilerek devam edecek.

2. Onkoloji Hastanesi ve Kemik İliği Merkezi: - Onkoloji Merkezinin Dönüştürülmesi (100 Yatak) -Kemik İliği Nakil Merkezi eklenmesi 3. Mevcut Hastanenin Yeni Merkezlere Dönüştürülmesi:

-Palyatif Bakım Merkezi (100 Yatak) - AMATEM (Alkol Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi) - Ruhsal ve Zihinsel Rehabilitasyon Merkez- Yaşlı Bakım Merkez-Hasta Oteli

Radikal Çözüm Önerisi= Proje (2) 4. Yeni Hastanede 3 Adet 160 Kişilik Amfi (Dekanlığa bitişik blokta (10x20 = 200 m2) 5. Sağlık Turizmi ve Kongre Merkezi (Dekanlığın karşısındaki dolgu alanında; 1000 kişilik Ana Salon, 2 adet 300 kişilik salon, 50 Yataklı Misafirhane, Lokanta, Spor alanları) 6. Diş Hekimliği Fakültesi 7. Sağlık Yüksekokulu.

1) Eğitim Öğretim Bölümü: - Dekanlık- Temel Bilimler (Amfiler, Öğrenci Lab. Kütüphane, Sosyal Donatılar) 2) Hastane Bölümü - Departmanlar: Hoca-asistan-stajyer odaları. Pratik uygulama-müdahale, araştırma, seminer odaları. Yataklı Bölüm. Bekleme alanları (Fuaye), dinlenme alanları. Poliklinik. Ameliyathane. Yoğun Bakımlar. Acil, Merkez Lab., Girişimseller, Diyaliz Merkezi, Görüntüleme…Avantajları:

Rize Tipi Afiliye EAH (4.1) Paketleme Fabrikası arsası (1)

1) Üniversitenin arazisidir, yani istimlak bedeli olmayacak ve seneye tamamen boşalıyor!

2) Hastane / dekanlık/öğrenciler / Simulasyon Merkezi ayrılmamış olacak.

3) Morfoloji binasının bitişiğindeki ilk hastane blokuna 150’şer kişilik 3 dershane yapılacak ve yeni bina yapılmadan dershane sıkıntısı çözülecek.

4) Mevcut Onkoloji Kliniği (Merkezi) Onkoloji Hastanesi’ne dönüştürülecek.

Pediatrik onkoloji, Hematoonkoloji ilave edilerek Kemik İliği Transplantasyon Merkezi açılacak.

Mevcut hastanede açılacak Palyatif Bakım Merkezi rahatça kullanılabilecek.

Yeni hastaneyle yakın olduğu için konsültasyonlar, yardımlaşma ve irtibat daha kolay.

5) Mevcut EAH değerlendirilebilecek; Palyatif (Terminal dönem hasta) Tedavi Merkezi (100 yatak: Özellikle onkoloji hastaları, beslenemeyen, ağrılı hastalara hitap edecek) Rehabilitasyon Merkezi (Bedensel-ruhsal-zihinsel engellileri topluma kazandırma), AMATEM (Alkol-Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi, Yaşlı Bakım Evi, Hasta Oteli (Özellikle onkoloji hastaları ve yakınları için). 6) Şu andaki dekanlık binasının karşısındaki (yolun altı-deniz kenarı) dolgu alanına RTEÜ Sağlık Turizmi ve Kongre Merkezi için çok uygun. (1000 kişilik ana salon, 2x300 kişilik küçük salonlar, multimedya kütüphane, lokanta, misafirhane, spor alanları ve diğer sosyal donatılar.) Bunlar Rize’mizin cazibesini arttıracak; gelmek istemeyenler gelecek, gitmek isteyenler gitmeyecek…… Maalesef olmayacak: Zira burada Arıtma Tesisi Projesi vardır. 7) Mevcut otopark (600 oto) kullanılabilecek. 8) Sonuç itibarıyla; bu arsaya 1 hastane yapmakla aslında 3 hastane yapılmış gibi olmakta ve bir dekanlık binası ile 1 morfoloji binası da kazanılmaktadır.

Dezavantajları:

Hastanenin yapılacağı mevcut arazi SB’nın (Şehir Hastanesi) standartlarına göre; Küçük, dar ve uzun: 46 000 m2. Ancak; + Onkoloji binası: 3 000 m2, (10 000 m2 kapalı alan) , Mevcut otopark: 3 000 m2 Mevcut Hastanenin adı geçen merkezler olarak kullanılması: 40 000 m2, Dekanlık-morfoloji arsası: 8 000 m2 Toplam 100 000 m2. Caddeye yakınlığı: Ancak mevcut dekanlık binası ana cadde kenarındaki yan yola 17 metre uzaklıkta iken Yeni hastane ortalama 25 metre uzaklıkta olacak. Paketleme Fabrikası Arsası (2) Avantajları: Daha geniş arazi: Yekpare 80 000 m2, Yekpare-düz alan. Dezavantaj: Onkoloji ve mevcut EAH’sinden istifade etmek (uzaklık nedeniyle) zor.

Mevcut Dekanlık binasından da istifade etmek uzaklık itibarıyla zor. Dahası mevcut dershanelerin büyüklüğü yeterli olmadığı için bir başka yerde morfoloji binası yapmak gerekecek. Öğrenci ile hastane, öğretim doktorlarla idare birbirinden ayrılmış oluyor.

Dekanlık binasında yapılmakta olan Simulasyon Merkezi de öğrenciden uzak kalmış oluyor. Arsa zemininde radyasyonlu çay gömülü? Arsanın boşaltılması kolay değil. Hasta açısından Şehre biraz daha uzak. İstimlak bedeli (70 000 m2 ÇAYKUR’un, 10 000 m2 Hazine arazisi!) Yeni Hastane İnşaat Arsası: 46 000 m2.

Toplam inşaat oturma alanı: 18 000 m2 (Uzunluk 300 m, genişlik 60 m. Yükseklik: 29.75 m.)

Blok sayısı: 8, Kat sayısı: 9 (7 Normal = 12 120 m2 kat + 2 Bodrum katı = 2x 18 000 m2 ), - Normal kat= 12 200 m2, (Zemin Kat ve 1.Kat her biri 15 000 m2). Toplam kapalı alan: Ana bina; 138 000 m2, Sosyal donatılar, mutfak, tıbbi atık, çamaşırhane; 12 000 m2 = 150 000 m2. Yataklı oda sayısı: 389. Her blok katında 15 oda (4x8 = 32 m2) . Her blok katında kalan 4 oda diğer hizmetler ve 1 oda da asansör, Yangın Merdiveni) Yatak sayısı: 680 Normal Yatak + 100 Yoğun Bakım = 780 Yatak Her Bloktaki 15 odadan 8’i çift, 7’si tek yataklı oda = 23 yatak olacak. 1 Blok katı VIP Servisi olacak: 2 suit, 11 tek yataklı oda (Külliye olarak 780 + 100 Onkoloji Hastanesi + 100 Palyatif Bakım = 980 Yatak)

Poliklinik oda sayısı: 140. (Zemin katta -asansör ve merdiven ınış çıkışları sonrası- kalan 74 oda sekreterler, polikliniklere yardımcı tetkikler, WC, bebek bakım vs)

Merkezler: Odiyoloji, Göz Bankası ve EXİMER, Ara yoğun bakım için 4 Blok katı ve yemekhane için de 1 blok katı ayrıldı. Ameliyathane: 20 büyük (56 m2), 5 de küçük olmak üzere 25 adet ameliyathane Otopark: 30 000 m2 = 1200 Araç. (Külliye içerisinde Toplamda + 600 Mevcut Otopark ile = 1800, 1 oto= 25 m2) Sağlık Bakanlığı; «Rize’ye bu kadar büyük hastane gerekmez» demezse(!)

Sekizinci kat ilave edilecek ve en az 100 yatak daha tüm sosyal donatıları ve idaresiyle ayrı bir işletme olarak sağlık turizmine ayrılacak. Hastanemiz toplam ana binada 880 yatak + 100 yatak Onkoloji hastanesi. Hastanenin Poliklinikler dahil tüm odaları güneş ışığı almakta ve denizi görmektedir.

Odalar WC/Banyoludur. İdari ve teknik hizmetlere ayrılan 1.Blok’un 6. ve 7.katlarında 400 m2 (300 kişilik) konferans salonu, zemin ve 1.katlarında 3 adet 200 m2 lik amfi ve 2.Bodrum katta sığınak olacaktır.

Her blokun girişi müstakildir ve o bloka sadece ilgili bölüm hastaları girecektir. Zemin katta aynı bloktaki kliniklerin poliklinikleri olacak böylece hasta bir bloktan diğerine koşuşturup durmayacak, hastane insan trafiği minimum seviyede olacaktır.

Her blokun 2 acil/yangın merdiveni ve 3’ü klinik içinde, 3’ü fuaye alanında olmak üzere 6 (altı) asansörü vardır. 6-7-8.Blokların deniz tarafına, birinci bodrum katı seviyesinde ama yer üstünde pencereleri olan çamaşırhane-mutfak-tıbbi atık deposu mevcuttur.

Hastanenin bazı özellikleri; Büyük ACİL ve Çocuk ACİL (zemin katta, girişleri ayrı ama içerden bağlantılı) mevcut olanların yaklaşık dört misli büyüklüğünde ve birbiriyle entegre olacak. BT, Laboratuvar gibi merkezler ortak kullanılacak.

Laboratuvarlar (Biyokimya-mikrobiyoloji) «Merkez Laboratuvar» şeklinde birleştirilecek ve Acillere de hizmet vermek üzere acil servislerin bitişiğinde olacak. Yoğun bakımlar 1.Katta (ameliyathane içinde ve ona yakın noktalarda) toplanacak. Cerrahi bloklar ameliyathanenin üstündeki üç blokta olacak ve hastalar kliniğin içinden özel asansörle doğrudan ameliyathaneye inecek.

Bodrum katlar otopark, sığınak, depo ve Morg olarak kullanılacak. Biri deniz, diğeri dağ tarafından olmak üzere iki giriş-çıkışa sahip olacak. 1200 + 400 = 1600 otoluk hacmi ile şehrimizin en büyük otoparkı olacaktır. Sağlık Turizmi için aynı plan üzerinde sekizinci kat yapılabilir (100 Yatak)

Hastane, yatan hasta bölümlerinin hemen yanındaki eğitim-öğretim-akademik alanlarının bulunması ile gerçek bir afiliye hastane modeli olarak Türkiye’de ilk olacaktır. Hastane, Türkiye’de kullanıcılarla birlikte iç dizaynı ve AD yerleştirmesi yapılan ilk hastanesi olacaktır.

Hastane Sağlık Bakanlığı ile bir üniversite arasında, daha başlangıçta birlikte inşa edilen ilk afiliye hastane olacaktır. Son olarak tekrar söylemek gerekirse; Bu proje sadece bir hastaneden ibaret değildir.

Bu bir Şehir Hastanesi değildir. Ama finans modeli ve işletme sistemi olarak aynıdır. Farkı şehirdeki diğer hastanelerin kapatılmamasından ve EAH olarak planlanarak hizmet vermesinden ibarettir.Bir Külliye projesidir ve eğitimle sağlık sunumunu birleştiren birbiriyle uyum sağlamak üzere 5 birimden oluşmaktadır: 1-Rize Tipi Afiliye EAH 2. Onkoloji Hastanesi 3. Mevcut Hastanede kurulacak Merkezler 4. Mevcut Dekanlık ve Morfoloji Binasının, yeni amfilerle beraber kullanılması 5.Sağlık Turizmi ve Kongre Merkezi Külliyeye dahil olacak diğer birimler. 6. Diş Hekimliği Fakültesi 7.Sağlık Yüksekokulu. İşte bütün bunlar birleştirildiğinde projenin adı: RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLLİYESİDİR.

-