Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve STK ve Halkla İlişkiler Başkanı Cemil Çolak çay bölgesi dışında olan ve çay hasadı için bölgeye gelmek isteyen fakat salgın hastalık nedeni ile izin alamayan gurbetteki çay üreticilerinin bölgeye gelebilmek için tam teşekküllü sağlık raporunun çözüm olacağını söyledi.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Çolak: “Öncelikle, Mübarek Ramazan ayının tüm İslam alemine hayırlar getirmesini ve bu vesile ile tüm insanlığın Covid-19 salgın hastalığından bir an önce arınmasını diliyorum.

Çay tarımının Rize ekonomisinde ki payı göz önüne alınarak yapılması gerekenler en kısa süre içerisinde uygulamaya konulmalıdır. Sadece mayıs ayında ortalama 450-500 bin ton arası yaş çay toplanmaktadır. Yaklaşık 1 milyon aileyi ilgilendiren çay mahsulü, özellikle Covid-19 salgını sürecinde, esnafın ve çalışanın mağduriyeti göz önüne alınarak Rize ekonomisi ve Ülke ekonomisi için daha cazip hale gelmiştir. Yetkili makamlar, il dışında olan ve çay toplamak için Rize’ye gelmek isteyen her bir karne sahibi müstahsilden 2 kişiye tam teşekküllü Sağlık Raporu karşılığında kontrollü bir şekilde Rize’ye gelişine müsaade edebilirdi.

Çay mahsulünün, İş-kur üzerinde oluşturulacak bir ekip ya da herhangi başka bir makam tarafından oluşturulan ekip ile bahçelerden toplanması zordur. Tarım arazisi ve sınırları belirlenmesi, çayın toplanması ve satışının kamu yada özel sektör ile anlaşma yapılması, müstahsil tarafından yönetilmesi gereken önemli detaylardır.

Çay cüzdanı olan her haneden 2 kişiye bulundukları ilden tam teşekküllü hastaneden alacağı rapor ile müsaade edilmesi sağlanabilir. Yetkililerin Covid-19 (korona) salgın hastalığına karşı hassasiyeti hepimizin hassasiyetidir ve teşekkür ediyorum. Tüm bu tedbirler bizim sağlığımız içindir. Üstte belirttiğim gibi tam teşekküllü RAPOR ile sınırlı müsaade edilebilir.”

Çaya geçen yılın çok üstünde bir fiyat verilmeli

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Çolak, devletin satın alacağı bu yılki yaş çay fiyatının vatandaşın, esnafın ve işsizin mağduriyet göz önünde bulundurularak geçen yılki fiyatın çok üstünde olması gerektiğini söyledi. çayı , vatandaşı ve özel sektörü göz ardı etmeden fiyat açıklanmasını bekliyoruz diyen Çolak: “2019 ‘da çayın kilosuna 2,90 TL ve ilaveten 13 kuruş destekleme ile 3,03 TL fiyat verildi. Sayın Tarım ve Orman Bakanımızdan talebimiz; Covid-19 (korona) salgın hastalığı nedeniyle, vatandaşın, esnafın ve işsizin mağduriyetinin her zamankinin üstünde olması ve yaşam standartlarının daha da zorlaşmasından ötürü bu seneye mahsus tüm imkanların zorlanmasını, geçen yılın çok çok üstünde bir fiyat verilmesini, çay satışını kolaylaştırıcı kararlar alınmasını , özel sektör fabrikaların satışının da devlet tarafından desteklenerek mağdur etmeyen bir uygulamanın yapılmasını ve bu hususta karar verilmesini bekliyoruz. Sayın Bakanım bu yıl diğer yıllarla kıyaslamadan çok daha üstte bir fiyat açıklanmasını bir siyasetçinin ötesinde çayı olan müstahsil olarak ; çayı , vatandaşı ve özel sektörü göz ardı etmeden fiyat açıklanmasını bekliyoruz.” Dedi.