Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi tarafından hazırlanan Ramazan Buluşmaları programı kapsamında Rize İl Teşkilatı Sebze ve Meyve Hal Esnafı ile bir araya geldi.

Sahurda yapılan buluşma programına STK ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cemil Çolak, Rize İl Başkanı Mehmet Akif Zerdeci, MKYK üyesi Samet Şişman, Merkez İlçe Başkanı Hızır Can, Çayeli İlçe Başkanı Ahmet Kızılkaya, il ve ilçe başkan yardımcıları ve gençlik kolları katılım sağladı. Hal esnafı ile sohbet eden partililere yoğun ilgi gösterildi.

İl Başkanı Zerdeci; “Yapmış olduğumuz ziyarette hal esnafının bizleri beklediklerini gördük, bizleri çok samimi ve sıcak karşıladılar. Yaşamış oldukları sorunları paylaşarak seslerinin duyurulması, sorunlarının çözümü için bizden destek istediler.

Son günlerde Sebze ve Meyve fiyatlarında aşırı artışların getirdiği sıkıntılar ve yaşadıkları sorunlara iktidardan beklentilerini dile getirdiler.

Bu yıl içerisinde tarımdaki girdi maliyetlerinin aşırı artması, kış aylarında hava şartlarındaki olumsuzluklar neticesinde üretimdeki daralma ürün fiyatlarında aşırı yükselmeye neden olmuştur. Buna ek olarak Ambalajlama ve nakliye maliyetlerindeki aşırı artış ürünün son tüketiciye yüksek maliyetlerle ulaşmasına sebep olarak zaten zor durumda olan tüketiciyi daha da zor durumda bırakmıştır. Hükümete yakın bazı medya grupları tarafından asıl sorunun kaynağı saklanarak tarımdaki bu pahalılığın sebebinin hal esnafı olduğu algısı yapılmış, faturanın hükümet tarafından hal esnafına kesilmeye çalışıldığını görmekteyiz. Bu durum asla gerçeği yansıtmayan ve adil olmayan bir yaklaşımdır.

Mevcut hal yasasının bir çok eksiklerle dolu olduğunu, sorunların çözümünde yaşanan mağduriyetlerin giderilmesinde yeterli olmadığını hal esnaflarından dinledik. Hükümet bu sorunların çözümü konusunda gerçekleri görüp hızlı ve etkili adımları bir an önce atmaz ise önümüzdeki günlerde hem çiftçi hem de esnaf açısından mağduriyetlerin artacağını görebilmekteyiz.

Acil yapılması gereken hal kanununu yasası ile ilgili, hal esnafı temsilcileriyle, çiftçilerle, Ziraat odalarıyla yeniden bir araya gelerek görüşüp istişareler yaparak sektörün gerçeklerini yaşadığı sorunları doğru olarak tespit edip her kesimin memnun olacağı bir şekilde çözüme ulaştıracak kanuni düzenlemelerin acilen yapılması gerekmektedir.

Devlet çiftçinin girdi maliyetlerine ek destek vererek , Tarımla ilgili ürünlerin hem üretim aşamasında hem de taşıma-nakliye aşamasında ucuz mazot desteği de vererek üretim maliyetleri düşürülerek tarım ürünlerinin önündeki engellerin giderilmesinde yardımcı olmalıdır. Tarım ürünlerinin üretimi önündeki engellerin giderilerek fiyatların düşmesine ve tüketicinin de daha ucuz fiyatta satın almasına olanak sağlanmalıdır.” dedi.

Parti teşkilatı, Hal esnafı ile birlikte sahur yaparak programı tamamladılar.