Yeşil çay tüketimi ve kanser arasındaki ilişkin, uzun yıllardan beri araştırmacıların üzerinde çalışmalar yaptığı konulardan biri. Yapılan çok sayıda çalışmanın ortak sonucu ise yeşil çay ile çeşitli kanser türleri arasında olumlu bir ilişkinin bulunabileceği yönünde.

Yeşil çayın sık olarak tüketildiği Uzak Doğu toplumlarında yürütülen saha çalışmaları yeşil çayın kanserlerin önlenmesinde etkili olabileceğini ortaya koyuyor. Özellikle yeşil çayın antioksidan etkisine bağlı olarak tümör oluşumunda ve gelişiminde rol oynayan genleri, enzimleri ve proteinleri düzenleyerek tümör oluşumunu engellediği, tümörlerin beslenmesini önleyerek kanser hücrelerinin ölümünü sağladığı iddia ediliyor.

Japonya ‘da 40 yaş üzeri yaklaşık 50 bin kişi ile yürütülen bir izleme çalışmasında, prostat kanseri gelişimi oranının günde bir bardak ve daha az içenlere oranla, günde beş bardak ve üzerinde yeşil çay içenlerde belirgin bir şekilde azaldığı gözlemlenmiş. Benzer bulguların ufak çaplı klinik araştırmaları sonuçlarıyla da desteklendiği belirtiliyor. Antioksidan özelliğiyle bilinen yeşil çay ayrıca güneşin olumsuz etkilerine karşı deriyi koruyarak deri kanserlerinin önlenmesi amacıyla da öneriliyor.

Öte yandan, araştırmaların çoğunluğu yeşil çayın günlük olarak kullanıldığı Asya ülkelerinde yapılıyor ve bu durum araştırmaya katılan insanların daha fazla balık tüketmesi ve yemeklerinde soya kullanması nedeniyle batı toplumlarından farklı sonuçlar elde edebileceği ihtimalini ortaya koyuyor. Yeşil çay ve kanser konusunda süregelen bu tartışmaların yanı sıra, bilim insanlarının yeşil çay ve sağlık üzerine etkileri konusunda birleştiği ana noktanın yeşil çayın güçlü antioksidan etkisiyle çeşitli hastalıkların önüne geçebildiği ya da var olan hastalıkların yayılmasına neden olan serbest radikalleri temizleyebildiği yönündedir. Kaynak: Yeni Bilgiler