Rizeli yetkili ve etkililer turizm alanında çalışmalar yaparken, kültürel alanda yaşanan eksiklikler, bizleri üzüyor. Rize Kültür ve Turizm Müdürlüğü onlarca yıldır Rize üzerine eser üretmekten uzaktır.

SÖZ UÇAR, YAZI KALIR
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından hazırlanan Rize tarihi serisi önemli bir eksiği tamamlamıştır. Ayrıca bir vefa çalışması olarak hazırlanan Ekrem Orhon Armağan Kitabı’nı yayınlayan Rize Belediyesi’nin güzel bir vefa örneği göstermiştir. Söz uçar, yazı kalır. Rize şehrini yarınlara taşıyacak kitaplar, eski fotoğraflar, bu karmaşa içinde  ‘maziye ait yadigarlar’ olarak değer kazanırlar. Ama nedense Kültür ve Turizm yetkililerinin turizm konusundaki hassasiyetini kültürel alanda da ortaya koymasını temenni ediyoruz. Çünkü kültürel ve tarihsel değerlerimiz yarınlara taşınmalıdır.

EMEĞE DESTEK VERMELİ
Rize’de de yaşadığı çevreyi araştırmaya çalışan gönüllüler vardır. Bu bağlamda yetkili ve konumunda etkili olan insanların bu işlere gönül vermesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu sosyal sorumluluk süreci bir kaç gönüllünün omuzlarında kalır. Rize Kültür ve Turizm Müdürlüğü Rize Kültürünü yarınlara taşıyacak yayın üretiminde bırakın yol almayı, bir gayret, bir komisyon ve en önemlisi heyecan görmüyorum.  

KOMŞU ÜRETİYOR , YA BİZ…
Artvin, Trabzon ve Giresun üretirken biz: Çok uzaklara bakmaya hiç gerek yok, Trabzon Valiliği, Artvin Valiliği ve Giresun Valiliği Kültür Müdürlükleri sayısız yerel tarih yayınlarına hayat verirken Rize’mizde bu tarz yayınların bu gibi kurumlar tarafından ilgi çekici bulunmayıp hayata geçirilmeyişleri üzücü ve bir o kadarda düşündürücüdür. Şimdi yetkililer bu konu üzerinde biraz düşünmeli. Bizimle aynı konumda bulunan başka illerde görev yapan yetkililer illeri için yarınlara sayısız eserler bırakırken, bizlerin kültürel alanda Rize’yi yarınlara taşıyacak eserlerimizin azlığı ve bu eserlerin ortaya çıkması için çabalayan değerler verilen desteğin ve ilginin azlığı düşündürücüdür. Şimdi, şimdi ‘Rize denince’ kalp atışımızın değiştiğini bilemeyen ya da kısır ve eleştiriye kapalı olanlar  ‘kendi kitabı yayınlansın diye bunları yazıyor” derse şaşırmam. Asla böyle bir talebim yoktur.

Rize kültürüne hizmet edenlerin üretiminin bol olması dileğiyle…

Hasret kokan türkülerde /Saklı kalmış dizeyim ben
Oy vatanım, memleketim /Gündoğdu’yum, Rize’yim ben