Allah’ımızın sözleri Kur’ân-ı Kerim’de yer almaktadır. Peygamberimizin söz ve sünnetleri de hadis ve siyer eserlerinde yer almaktadır. Bunları anlamak içinde büyük âlimler olan mezhep imamlarının eserlerini de bilgi birikim ile bir öğretmen eşliğinde okumalı, tahsil görmeliyiz. İlim tahsil etmeden; bilgin, bilge olunmaz. İslam’ı tahsil görürken; ilim, bilim, sanat, teknolojide öğrenmeliyiz. Böylece İslam’ı, Kur’ân-ı, peygamberimizi, sünneti, ilmi öğrenip, yaşam biçimi yapmalıyız. Peygamberimizin merhamet eğitimi, kardeşlik ahlakı, İslam hukuku, insan onuru, din ve samimiyetin nasıl olacağını derinlemesine öğrenip, yaşamalıyız. Birlikte yaşama ahlak ve hukukunu öğrenmeliyiz.

“Hadis-i şerif: “Müslüman eliyle ve diliyle kimseyi incitmeyen kimsedir. Mümin de; canları ve malları konusunda kendisinden emin olunan kimsedir.”

İslam; sözcük anlamı itibarı ile “ barışa girmek, teslim olmak, boyun eğmek, temiz ve lekesiz tutmak, esenliğe girmek, emniyet ve güven vermek gibi anlamlara gelmektedir.”

Selamünaleyküm demek; “ barış, rahmet ve esenlik senin üzerine olsun. Benden sana zarar gelmez,” anlamına gelmektedir.

Müslüman’ın iki temel görev ve sorumluluğu bildirilmiştir. Biri, Allah’ı tanımak ve ona istendiği şekilde ibadet etmektir. İkincisi de, Allah’ın kullarına, yarattıklarına iyilikte bulunmaktır. Anneye, babaya, akrabaya, aile bireylerine, kadına iyilik etmek en başta gelmektedir.

Hadis-i şerifte: “ Birbirinizle ilgiyi kesmeyin. Birbirinize sırt çevirmeyin. Birbirinize kin tutmayın. Kıskançlık- çekemezlik yapmayın. Bir Müslüman’ın üç günden fazla kardeşine dargın durup, onu terk etmesi helal olmaz.”

Müslüman, akrabalarına iyi davrandığı gibi komşularına da iyi davranmalı. Sağlığında, hastalığında, ölümünde yanında olmalı. Yardımcı olmalı. Hiçbir şekilde zarar vermemeli. Asla incitmemeli. Peygamberimiz gibi örnek Müslüman olup, öyle davranmalı. Eylemleriniz, kalbiniz, beyniniz temiz olarak yaşamalı.

İnsanlar farklı yaratılmıştır. Hiç biri diğerine benzemez. Etnik kimlik ayrımı yapıp; ırkçı- şoven olmamalı. Mezhep, cemaat, tarikat ayrımı yapıp; tefrikacı, ayrımcı, bölücü olmamalı. İdeolojik sapkınlık içinde olup; sapıtmamalı. Allah cc. Ve peygamberimizin İlahi yolunu ilim ile takıp etmeli. Sıratı mustakım üzere dosdoğru istikamette olmalı. Takva hak mümin ve Müslüman olarak, Allah cc. Ve peygamberimizin yolunda yaşamalı.

Hadis-i şerif: “ Sizden biriniz kendi için sevip arzu ettiği şeyi mümin kardeşi içinde sevip arzu etmedikçe gerçek anlamda iman etmiş olamaz.”

Kula haksızlık etmemeli. Kul hakkının affı; ancak haksızlığa uğrayan kulun iradesine bırakılmıştır. İnsan haklarına, hak hukukuna saygılı olmalı. Tüm yaratılmışların hakkını korumalı. Allah cc. Kendi hakkını af edebiliyor ama kul hakkını af etmeyi, haksızlığa uğrayan kişinin kendine bırakmıştır. Âlemlerin rahmet peygamberi gibi yaşamalı. Başka kurtuluşun olmadığını asla akıldan çıkarmamalı. İslam sevgi, saygı, huzur, mutluluk toplumu oluşturmayı hedef edinmiştir. Bunu bozanlar cezasını iki dünyada çekecektir. Asla incitmeyiniz ve incinmeyiniz.

Hadis-i şerif: “ Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona ihanet etmez. Ona zulmetmez. Onu yoksun bırakmaz. Onu hor ve hakir görmez.” Müslüman’a iyi davranır da, Müslüman olmayana kötü davranma asla olmamalı. Müslüman olmayanın hakkını ödeme çok daha zordur. Allah cc. Her ikisinden de korunma isteği, bilinci ve iradesi versin.

Peygamberimiz sas. İnsanları Allah cc. Yoluna çağırdı. İnsanları İslam bilgileri ile İslam dini, ilim ile aydınlattı. Bir kandil görevi yaptı. Sizlerde peygamberimizin yaptıklarını örnek alarak, yapma azminizi sürekli sürdürünüz. Peygamberimiz İslam dinini eksiksiz yaşadı. Edebi, hayâyı, üstün ve güzel ahlakı yaşadı. Bizlerde böyle yapıp, kurtuluşa ermeliyiz. Kurtuluş sadece ve ancak İslam yaşantısındadır.

Hadis-i şerif: “ Bana itaat eden, Allah’a itaat etmiştir. Bana isyan eden, Allah’a isyan etmiştir.”

Bakara süresi 151. Ayet: “ Kim Hz. Peygambere itaat ederse, Allah’a itaat etmiş olur. Yüz çevirene gelince, seni onların başına bekçi göndermedik!”

İslam, Allah cc. Katında tek yegâne makbul din; Hazreti Muhammet sas. De âlemlere rahmet olarak gönderilen, tek evrensel ve son peygamberdir.” Dünya bize, biz birbirimize emanetiz. Emanetleri koruma, ihanet etmeme her müminin başta gelen görevidir.