ARTVİN’in Yusufeli ilçesinde zeytin hasadı düzenlenen etkinlikle başladı. İlçe kaymakamı Eyüp Kaykaç da çıktığı ağaçta, zeytin topladı. 

Yusufeli’nin Demirkent köyünde zeytin hasadı düzenlenen etkinlikle başladı. Lalakaş mevkiinde düzenlenen etkinliğe, Yusufeli ilçe kaymakamı Eyüp Kaykaç, Yusufeli Tarım ve Orman İl Müdürü Adem Çokadar, köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı. Etkinlikte, ilçe kaymakamı Eyüp Kaykaç da, 8 metrelik zeytin ağacına çıkarak zeytin topladı, yeni sezonun zeytin hasadını başlattı.

‘ÖNEMLİ BİR ÖZELLİĞİ ASİTSİZ OLUŞU’

Yusufeli ilçe kaymakamı Eyüp Kaykaç, Yusufeli’nde bulunan zeytin ağaçlarının, Ege ve Akdeniz’de bulunan zeytin ağaçlarından daha uzun boylu olduğunu ve bölge arazisinin engebeli olmasından dolayı zeytin yetiştiricilerinin zorlandığını ifade etti. Kaykaç, “Artvin olunca, Karadeniz akla geliyor, Karadeniz deyince de çay üretimi akla geliyor ama biz burada Yusufeli’nde mikroklimal iklimin olduğu ilçemizde zeytinin de yetiştiğini, yaklaşık 400 dönüm bir arazi üzerinde yıllık ortalama 300-350 ton zeytinin üretildiği bir mevsimi de yaşıyoruz. Vatandaşlar, Yusufeli’nde zeytin yetiştiğini duyunca çok şaşırıyorlar. Zeytinimizin önemli bir özelliği, asitsiz olması. Bir özelliği de, ağaçlarımızın boyu Ege’deki ve Akdeniz’deki gibi kısa boylu değil, uzun boylu ağaçlar. Burada zeytin üreticisi daha zor şartlarda hasat yapıyor. Arazi engebeli olduğu için insan gücüne çok ihtiyaç duyuluyor. Biz de böyle uzun boylu bir ağaca çıkıp, vatandaşlarımızın çektiği o çilenin birazını tatmak istiyoruz” dedi.

Bölgede zeytin yetiştiriciliği yapan Kıyafet Özder ise yüksek ağaçlara artık alıştıklarını ve çıkarken korkmadıklarını belirterek, “ Artık korkmuyoruz, alıştık. Günlük 30 kiloya yakın zeytin topluyoruz, kilosunu 15-20 liraya satıyoruz” diye konuştu.