Çanakkale Hayvan Hakları Platformu, tüm partilerin milletvekili adaylarına, hayvan hakları konusunda destek çağrısında bulundu. ‘Hayvanların Haklarını yok sayan siyasilere oy yok’ diyen platform üyeleri, milletvekili adaylarından yeni bir yasa tasarısı hazırlanması konusunda destek istedi.
Çanakkale Hayvan Hakları Platformundan yapılan yazılı açıklamada, “2004 Yılınca TBMM de kabul edilen 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanun’unun, özellikle hayvanlara yapılan işkence ve vahşeti suç saymaması, kabahat olarak tanımlaması nedeni ile yasadan beklenen iyileşmeler gerçekleşemedi. Parti ayırımı olmadan belediyelerin önemli bir kısmı hala daha zehirleyip saatlerce kıvrandırıp öldürüyor, vuruyor, yarı canlı gömüyor, bakım evleri denilen ilkel ölüm kamplarında açlıktan ölümlere mahkum ediyor. Kısırlaştırma yapmayı beceremeyen belediyeler, öldürmenin her türlüsünü bu hayvanlara reva görüyorlar” denildi.
14 maddelik bir liste hazırlayan platform üyeleri, milletvekili adaylarına hitaben, “Öncelikli hayati önem taşıyan talebimiz, "TBMM de bekleyen, 2004 yılında kabul edilen yasadaki hakları dahi kaybettiren yasa tasarısının geri çekilerek, demokratik ortamda STK’ların görüşleri dikkate alınarak yeni bir yasa tasarısı hazırlanmasına destek vermenizdir. Bu bağlamda, seçilip meclise gittiğinizde bu hususların takipçisi olacağınıza söz vermenizi istiyoruz” dediler.
Hayvan severlerin hazırladığı listede, yasanın TCK kapsamına alınması, belediye bakım evlerinin ölüm kampı olmaktan kurtarılması, hayvanat bahçelerine yasak getirilmesi, yunus parklarının yasaklanması, sirklerin yasaklanması, hayvanlar üzerinde deney yapılmaması için çalışmalar yapılması, Orman Su İşleri Bakanlığının kadro ve ekipman olarak güçlendirilmesi, kısırlaştırmanın teşvik edilmesi, doğalarında insanla birlikte yaşamak olan köpeklerin konması için devasa bakım evlerinin ölüm kampı olacağının bilinmesi, tehlikeli hayvan tabiri yasada yer almamalı, dövüşlere karşı adli idari tedbirler alınmalı, internet ortamında üretim dövüş satış siteleri için ciddi tedbirler alınmalı, belediyeler ve kurumlar gönüllü ve STK’lar ile hayvan haklarında daha aktif çalışmalar yapmalı, okul müfredatlarına hayvan sevgisi ve merhamet dersi gibi maddeler yer aldı.