Türk kültürü içerisinde önemli bir yere sahip olan Ahilik ve Yaran geleneği kapsamında Çankırı’da her yıl geleneksel olan düzenlenen "Ahilik Haftası Yaran Kutlamaları"nın 28. yapıldı.
Etkinlikler kapsamında protokol üyeleri sabah namazına müteakiben Ahmet Yesevi Cami’nde esnaflarla birlikte kahvaltı yaptı. Daha sonra belediye meydanında başlayan kutlama programına Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Milletvekili Hüseyin Filiz, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Bu yıl 28. kutlanılan Ahilik ve Yaren Kutlamalarının sabah namazı ile birlikte başlangıç yapıldığını dile getiren Vali Özcan, namaz sonrası çarşı esnafı ve mahalle sakinleri ile birlikte kahvaltı yaptıklarını ve muhabbet ettiklerini anlattı.
Ahilik ve Yaran geleneklerinin Çankırı’da aslı gibi yaşatıldığını vurgulayan Vali Özcan, kış gecelerinde yaren ocaklarının yanmaya devam ettiğini dile getirdi.
Özcan, Ahilik kültürüne sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini vurguladı.
Milletvekili Hüseyin Filiz ise Çankırı’nın Ak Parti iktidarında hızla geliştiğini ve birçok hizmetin bu dönemde gerçekleştirildiğini kaydetti.
Belediye Başkanı İrfan Dinç’de birlik beraberliğin önemine vurgu yaparak, Ahiliğin kelime olarak kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit anlamına geldiğini söyledi.
Dinç, Ahilik Kültürünü gelecek nesillere aktarmak adına gerçekleştirecekleri Masal Müzesi Proje’si çatısında bir Ahilik bölümü oluşturacaklarını kaydetti.
Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz, Ahilik Teşkilatı’nın Türkler arasında gelişip yaygınlaşan, sanatta, ticarette, dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan sosyo-ekonomik ve kültürel bir kurum olduğunu söyledi.
Karadeniz, toplumun en önemli kesimlerinden birini oluşturan esnaf ve sanatkarların geçmişteki birlik ve beraberliğine günümüzde daha da fazla ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
Emanete hıyanet eden, merhametsiz olan, kin besleyen, yalan söyleyen ve sözünde durmayanların Ahi olamayacağının altını çizen Karadeniz, ahiliğin bir insan bilimi olduğunu belirterek, "Ahilik yıkan değil yapan, dünya ile ahiret dengesini tutturandır" dedi.
Konuşmaların ardından bir babanın çocuğunu demirci ustasına çırak olarak teslim etmesi ile başlayan ustalık serüveni canlandırıldı. Çırak olan çocuk daha sonra kalfa, ardından da ustalık mertebesine yükseldi. Sembolik olarak ustalık payesinin verilmesi anlamına gelen Şed Kuşatma Töreni düzenlendi. Daha sonra işini iyi yapamadığı tespit edilen ustanın pabucu dama atıldı.
İlginç ritüellere sahip olan canlandırmanın ardından Milletvekili Hüseyin Filiz ve Yılın Ahisi seçilen Necip Yiğit isimli esnafa sembolik olarak ahi baba payesi verilerek kaftan giydirildi. Halk oyunları gösterileri ve mehteran konseri ile devam eden etkinlikler kapsamında kendi meslek dallarında kentin en iyi esnafları seçilenlere plaket takdim edildi. Program, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin ödüllendirilmesi ve esnafların traktörler üzerine oluşturduğu kortej geçişi ile sona erdi.