Ankara Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Avrupa Birliği Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından koordine edilen “Avrupa Birliği’nin Dış İlişkileri ve Türkiye” Konferansı Çankırı’da gerçekleştirildi.
Öğrenciler ve öğretim üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği konferansın açılış konuşmasını yapan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Akçay AB’nin Türkiye için önemine değindi ve düzenlenen Jean Monnet konferans dizilerinin AB konusunda bilgi edinmeye yapacağı katkıların altını çizdi.
Konferansın oturum başkanlığını, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğrul Arat yaptı. Konuşmacı olarak, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Ege, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinem Akgül Açıkmeşe, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Bilgehan Özpek ve Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Yaprak Alp katıldı.
Doç. Dr. Aylin Ege, AB’nin dünya ticaretindeki yerini ortaya koyan veriler sundu ve AB’nin uluslararası ekonomik ilişkilerini, farklı ülkelerle gerçekleştirdiği Gümrük Birliği ve Serbest Ticaret Antlaşmalarını açıkladı. ABD ile müzakereleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Antlaşması’nın genel olarak Türkiye üzerine etkilerini anlattı.
Doç. Dr. Sinem Akgül Açıkmeşe, AB’nin aslında dış ekonomik ilişkilerde daha başarılı olduğunu belirtti ve AB’nin dış politika aktörlüğü, uyguladığı (dış) politikasının kapsamı, kullandığı araçlar, gerçekleştirdiği operasyonlar, genişleme ve komşuluk politikaları ve AB-Nato ilişkileri üzerinden, AB’nin Ortak Dış ve Güvenlik Politikasını anlattı.
AB’nin Orta Doğu Ülkeleri ile ilişkileri konusu üzerinde konuşan Doç. Dr. Burak Bilgehan Özpek, Ortadoğu’da yaşananların, Ortadoğu’da kalmadığını ve AB’yi doğrudan etkilediğini belirterek, AB’nin, tehdit üreten bir bölge olan Ortadoğu’da demokrasi ve serbest piyasa ekonomisini yerleştirerek, bölgeyi kendisi için daha güvenli hale getirme amacında olduğunu ifade etti.
Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Yaprak Alp, AB’nin bir barış projesi ve dünyanın en önemli ekonomik bloklarından biri olduğunu ancak, günümüzde başta artan ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi sorunlar yaşadığını açıkladı. AB’nin Türkiye’yi köprü olarak gördüğünü belirten Alp, ilişkilerin zaman zaman inişli çıkışlı olmasına rağmen, son dönemde canlanmaya başladığını belirtti ve Türkiye’nin müzakere sürecindeki durumunu açıkladı.