Büyük düşünür ve şair Necip Fazıl Kısakürek, doğumunun 111. yılında Çorum Belediyesi tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılıyor.
Çorum Belediyesi’nin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile hayata geçirdiği “5 Eser 5 Yazar” projesi kapsamında Üstad’ın İzin’de konulu bir panel düzenlendi. Buharevler Kadın ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Vali Ahmet Kara, AK Parti Çorum milletvekilleri Salim Uslu ve Cahit Bağcı, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, AK Parti Milletvekili Adayı Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, daire ve okul müdürleri ile öğrenciler katıldı.
Necip Fazıl Kısakürek’in büyük bir üstat ve kalem olduğunu belirten Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Bizim fikir dünyamızı inşa eden bir insan olarak bizim için önemli ama ben şunu biliyorum ki bu ülkede yaşayan herkes Necip Fazıl’ın ne kadar büyük bir sanatçı olduğunu ifade etmektedirler. Fransa’da ya da İtalya’da yaşamış olsaydı Necip Fazıl kanaatimce o ülkelerinde en önemli sanatçılarından, kalemlerinden, en önemli söz ustalarından birisi olurdu. Necip Fazıl’ın bir önemli özelliği de bir dava adamı olmasıdır. Doğruyu söylemekten hiçbir zaman kaçınmazdı ve bunun için bedel ödemesi gerekiyorsa ödemiştir. O zamanlar şartların hiçbir şekilde özgürce ifade edilemediğini görüyorduk. Buna rağmen sosyal hayatı ve siyasal hayatı takip eden, gerektiğinde muhalefet şekilde en ağır eleştirileri yapan birisiydi ve bunun ağır sonucuna katlanmış bir insandır. Onun her şeye ilişkin önemli sözleri vardır. Bizler lise yıllarımızda bizler ünlü yazarlarımızdan sözler yazardık ve onun sadece aklımıza, gönlümüze ne ifade ettiğini anlamaya çalışırdık.” dedi.
Eski Tarım ve Köy İşleri Bakanı Sami Güçlü, Necip Fazıl’ın. Türkiye’yi dönüştüren bir hareketin ilk başkanı olduğunu belirterek, bu ülkede düşünen insanların üzerinde büyük emekleri olan ünlü şairin düşüncelerinin genç nesillere aktarılması gerektiğini söyledi.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Necip Fazıl’ın hayatını bakıldığında çocukluğundan, yetişkinliğine kadar çok önemli mertebelerinin olduğunun görüldüğünü belirterek, “Küçücük yaşta kitap okuma azmini, eğitimini veren öğretmenlerini hayran bırakmasını görüyoruz. Tecrübe para vererek alınmaz, tecrübe yaşadığınız şeylerle, iz bırakmış düşünürlerle olur. Milli değerlerine sahip ve inançlarına sahip bir büyüğümüzün gençlerimiz tarafından bilinmesi ve örnek alınmasını istiyoruz. Her birinden ayrı ilham ayrı bir ders alacaksınız” şeklinde konuştu.
Necip Fazıl’ın düşünce hayatlarında önemli yeri olduğunu belirten AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, Necip Fazıl’ın gençlik dönemlerinde kendileri için idol olduğunu belirterek, “Gençlerin hareket önderi olmuştur. Büyük Doğu hareketi bize klavuz olmuştur. Necip Fazıl inanmıştır ve adete ulemaya çalarcasına o inançla yürümüştür ve bizim düşünce hayatımızda hep yol gösterici olmuştur. Bedeller ödemiş, cezaevinde yatmıştır. Ahlak ve ilkeli bir insandır” ifadelerini kullandı.