Orman ve Su İşleri Bakanlığı Şube Müdürlüğü öncülüğünde Çorum’da yapılan av turizmi kapsamında ilk karaca vuruldu.
Çorum’da av koruma ve kontrol çalışmalarının yoğun olarak yapılması sonucunda karaca ve kızıl geyik popülasyonlarındaki artış gözle görülür hale geldi.
Çorum’da 2008 ve 2010 yıllarında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı üretme istasyonundan getirilerek Çatak ve Osmancık ilçemize yerleştirilen kızılgeyik’lerin doğaya uyum sağlamaları sonucunda artan popülasyonlarına paralel olarak çevre ilçelere de dağılmaya başlamaları sonucunda hemen her ilçemizde kızıl geyik ve karaca görülmeye başlandı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çorum Şube Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, bu türlerin Av turizmi kapsamı dışında avlanmaları yasaklandı.
Kargı ilçesinde bulunan Yaban Hayatı Geliştirme sahamızda bulunan kızılgeyik ve karaca popülasyonlarında meydana gelen artışa paralel olarak 2015-2016 av turizmi döneminde, ilk defa 4 adet karacanın av turizmi kapsamında avlandırılması amacıyla kota tahsisi yapılmıştır. 4 adet Kızılgeyik kotalarının da tahsis çalışmaları devam ettiriliyor.
Yapılan ihale sonucunda Karaca kotalarından 2 tanesini alan Okay Baran tarafından ilk av organizasyonu 16.05.2015-18.05.2015 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olup planlanan 1 adet karaca vurulmuştur. Bu av turizmi kapsamında ilimizde vurdurulan ilk karaca olarak kayıtlara geçti.
Diğer 3 karacanın avlattırılması önümüzdeki günlerde devam edecektir. Bu arada yaban domuzu av yapmak üzere 20 Mayıs 2015 Çarşamba tarihinde Avusturya uyruk 3 avcının av yapmak üzere Çorum’a geleceği belirtildi.
Av Turizmi çalışmaları kapsamında 2015 yılı içinde av yapmak üzere gelen yabancı avcı sayısı 27 yabancı 1 yerli avcı olmak üzere toplamda 28’e ulaştı.
Çorum av turizmi kapsamında yaban hayatı zenginliği ile son dönemde en çok tercih edilen illerden biri haline geldi. Av turizmi kapsamında yapılan avlardan Çorum’un ekonomisine ve tanıtımına sağlandığı katkı kadar yöre insanının turizm gelirlerinden aldığı payı da artırıyor.