Zeytinburnulular, Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılı sebebiyle belediyenin düzenlediği gezi turlarına katılarak, tarihe yerinde tanıklık ettiler. Çanakkale Şehitleri Anıtı, Conkbayırı, Seyit Onbaşı Anıtı ve Zeytinburnu Belediyesi tarafından yaptırılan Soğanlıdere Şehitliği’ni ziyaret eden vatandaşlar, gezi sırasında duygulu anlar yaşadı.
Kurtuluş Savaşı’nın önemli cepheleri arasında yer alan Çanakkale Savaşları’nın, önemini daha iyi kavramak, savaşların yaşandığı cepheleri göstermek, vatan uğruna çarpışıp şehit düşen askerleri yad etmek ve Osmanlı Devleti’nin kuruluş aşamalarını ve zaferlerini öğrencilere öğretmek amacıyla Zeytinburnu Belediyesi’nin her yıl düzenlediği Çanakkale ve Bilecik gezi turları, bu yıl zaferin 100. yılı dolayısıyla binlerce kişinin tarihe yerinde tanıklık etmesine vesile oldu.
5 otobüsle gezi turlarına başlayan vatandaşlar, gezi turları kapsamında; tarihi Gelibolu Yarımadası, Kilitbahir Kalesi, Namazgah Tabyası, Hamideye Tabyası, Mecidiye Tabyası, Seyit Onbaşı Anıtı ve Havuzlar Şehitliği’ni görme fırsatını elde etti.
Gezi turuna katılan vatandaşlar, daha sonra Morto koyu, Yahya Çavuş Anıtı (Ertuğrul koyu), Kanlısırt ve savaşta mevcudiyetinin üçte ikisini kaybeden 57. Alay’ı ziyaret ederek, gezi turuna devam etti. Çanakkale gezisi sonrası Bilecik’e uğrayan vatandaşlar, Osman Gazi’nin, Osmanlı Beyliği’nin temellerini attığı, bir dönem Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapan Söğüt ilçesini ve Söğüt’ü fetheden Ertuğrul Gazi’nin kabristanını ziyaret ederek, Gazi’ye dua etti.
SOĞANLIDERE ŞEHİTLERİ ANILDI
Savaş sırasında güney cephesindeki askerlere erzakların dağıtıldığı, yaralanan veya savaş koşulları sebebiyle meydana gelen sıtma, tifo gibi hastalıklara yakalanan askerlerin tedavi edildiği Soğanlıdere ve Zeytinburnu Belediyesi tarafından yaptırılan Soğanlıdere Şehitliği’ni ziyaret eden vatandaşlar, burada duygulu anlar yaşadı.
2 bin 500’ü öğrenci, toplamda 10 bin vatandaşı 21 Mayıs’a kadar Bilecik, 14 Haziran’a kadar Çanakkale ile buluşturmayı hedefleyen Zeytinburnu Belediyesi’nin gezi turlarına katılmak isteyen 11 yaş üstü vatandaşların, 444 1984’ü arayarak, müracaat etmeleri yeterli.