“Küreselleşen Dünyada Kadın ve Siyaset” konulu kongrede konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, “Kadın meselesi bütün dünyanın Türkiye’nin kafa yorması gereken bir konu. Çünkü dünyanın yarısı kadın” dedi.
Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen, “Küreselleşen Dünyada Kadın ve Siyaset” kongresi gerçekleşti. Kadın ve kadının siyasetteki konumunun farklı yönleriyle ele alındığı kongreye, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Çiğdem Erdoğan Atabek, Başbakanlık Danışmanı Samime İnceoğlu, AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Türk ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
“KADIN POLİTİKALARI BÜTÜNLÜK ARZ EDER”
Kongrenin açılış toplantısında yaptığı konuşmada kadın politikalarının bütünlük arz ettiğine dikkat çeken Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Çiğdem Erdoğan Atabek, “Kadın ve siyaseti konuşuyor olsak da bunlar arasında koparılamaz bağlar vardır. Kadın ve siyaset dendiğinde, kadın ve eğitim, kadın ve ekonomi, kadın ve şiddet hepsini ele almalıyız. Bazı konular görünür hale gelse bile, kadınlar için ikincil diyebileceğimiz hiçbir mevzu yoktur. Kadınlar için siyaset her şeyden önce istikbal meselesidir. Kadınlar dün istiklal mücadelesinden kaçmadılar, bugün de istikbal meselesinden kaçmayacaklardır” dedi.
“KADIN ELİ DEĞMEDİK HER ÇABA NOKSANDIR”
Dünyada kadının parlamentodaki yerini rakamlarla açıklayan Atabek, “Dünya parlamentolarında 44 bin 987 milletvekili görev yapıyor. Bunların yüzde 22.1 ini kadınlar oluşturuyor. Bölgesel olarak Arap ülkelerinde kadının parlamentodaki temsil oranı en az. Türkiye’de kadın milletvekili sayısı 2011’de 79’a yükselmiş, en yüksek orana ulaşmıştır. Önümüzdeki seçimlerde bunun çok üzerinde kadın parlamentoya girecektir. Günümüzde kadının siyasetteki temsil oranı kimseyi tatmin etmemektedir. Kadınlar eğitimsiz olursa, siyasette daha fazla yer almalarını boşa beklemiş oluruz. Kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe, toplum, iş ve siyasette daha fazla yer alacaklar. Kadın eli değmedik her çaba noksandır. Türkiye yaşanabilir bir ülke olacaksa, kadın erkek demeden istikbal mücadelesinde yerini alacaktır. Güçlü kadın, güçlü aile ve güçlü toplum demektir” diye konuştu.
“KADIN VE ERKEK BİR BÜTÜNÜN YARISIDIR”
AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık ise, kadın ve erkeğin bir bütünün yarıları olduğuna dikkat çekerek, “Kadınlara bir hak vermek diye bir şey yok. Hakkı olanı teslim etmek vardır. Bu toplantının bize insanlığımızı tekrar hatırlatacağını düşünüyorum. Yarımız erkek, yarımız kadın. Birbirimizi tamamlayacağız” dedi.
“KADIN MESELESİNE ERKEKLERİN DE KAFA YORMASI GEREKİYOR”
Kadının toplumdaki yerine dikkat çeken Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, “Dünyanın yarısı kadın. Bir elmanın yarısının çürük, ezik olduğunu düşünün. Tercih edilebilen bir elma olur mu? Yarısının kadın olduğunu bildiğimiz bir dünyada kadını yok etmeye çalışırsak, kişilik gelişimine izin vermezsek, o çürük elmada olduğu gibi tercih edilmeyen bir dünya olmaktan başka bir şeye yaramayacağız. Kadınlar; eşlerinin, ağabeylerinin, babalarının izin verdiği ölçüde bir şeyler yapabildiler. Bu mesele de erkeklerin düşüncelerinde ciddi iyileştirmeler yapılması gerektiğini ortaya koyuyor. Erkeklerimiz şahsi hayatlarında eşlerine, ablalarına, kardeşlerine nasıl davranıyorlar? Bu noktada kadınlar meselesine daha çok erkeklerin kafa yorması gerekiyor. Kadın meselesi bütün dünyanın Türkiye’nin kafa yorması gereken bir konu. Çünkü dünyanın yarısı kadın. 5 ablam, 2 kızım var. Kadınların yaklaşımlarını çok iyi bildiğimi düşünüyorum. Kadınlar hassas ve hadiselere farklı noktalardan bakıyorlar. Kadınca bakışa bizim ihtiyacımız var. Hassas ve romantik diye burun kıvırdığımız bu bakışa ihtiyacımız var.”
“İSLAMİYET KADINA EN ÜSTÜN DEĞERİ VERMİŞTİR”
Kongreye ev sahipliği yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Aydın ise, “Cennet annelerin ayakları altındadır mantığını ön plana çıkaran bir peygamber, anne ve babana of bile demeyeceksin ayeti kerimesiyle süslenmiş bir dinin mensuplarıyız. Tarihin geçmişinde o moral değerleri bize o kadar yer etmiştir ki… Hz. Peygamber ve eşi ile ilgili anlatılanlar sadece hikaye gibi dinlenmiştir. Böyle olmamalıdır. İslamiyet ve bütün semavi dinler, kadına en üstün şekilde değer vermiştir” diyerek, kadının hayatının her alanında var olması gerektiğine dikkat çekti.
Protokol konuşmalarının ardından konuklara, katılımlarından dolayı plaket takdim edildi. Kongrenin, “Küreselleşen Dünyada Kadın Hakları” konulu açılış oturumu, İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Koordinatörü Zeynep Banu Dalaman’ın moderatörlüğünde BM Gıda Hakkı Özel Ropörtörü Prof. Dr. Hilal Elver ve Hazar Derneği Başkanı Ayla Kerimoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.