Küçükçekmece Belediyesi, örnek kültür çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Belediye binasında hayata geçirilen ‘Tarih Müzesi’nin açılışı bugün gerçekleştirildi. Hizmet almaya gelen vatandaşları artık Küçükçekmece’nin tarihi karşılıyor.
Halkalı’da bulunan Türkiye’nin ilk yeşil sertifikalı kamu binası olma özelliğine sahip Küçükçekmece Belediyesi, kapılarını vatandaşlara bu sefer tarih müzesi için açtı. Müzenin açılışına, AK Parti İstanbul Milletvekili Adayı Zeynep İşcen Çeviker, Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, belediye başkan yardımcıları ile çok sayıda vatandaş katıldı.
“GEÇMİŞİNE SAHİP ÇIKMAYAN GELECEĞİYLE İTİBAR EDEMEZ”
Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya, Başkan Temel Karadeniz’e teşekkür ettiği konuşmasında, “Binlerce yıllık bir tarihe sahip Küçükçekmece’nin böyle bir sergi açması kaçınılmaz. Unutmayalım tarihlerine sahip çıkmayan milletler geleceklerinde itibar edecek bir şey bulamazlar” diye konuştu.
“KÜÇÜKÇEKMECELİ VATANDAŞLAR BELGELERİ BİZİMLE PAYLAŞSIN”
Müze açılışında söz alan Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, "Küçükçekmeceli vatandaşlarımız ellerinde olan eski resim ve belgeleri bizimle paylaşsınlar. Yoğun gündem arasında tatlı bir başlangıç yapmak istedik’’ dedi.
Kurdele kesimin ardından müzeyi gezen protokol üyeleri eserler hakkında bilgi aldı. Müzede Küçükçekmece’nin tarihi, antik kalıntılar, imara açılması ve imar durumu, sosyal ve kültürel yaşam, spor ve Küçükçekmece’den simgeler gibi başlıklar altında ele alınıyor. En eski yerleşim yerlerinden birine sahip olan Küçükçekmece ilçesinin tarihini vatandaşlara aktaran sergi, arkeologları, sanat tarihçileri ve tarihçileri, araştırmacıları da heyecanlandırdı.
KÜÇÜKÇEKMECE’NİN TARİHİ
İstanbul’un en eski yerleşim yerinin Küçükçekmece gölünün kuzeyinde bulunan Yarımburgaz mağarası olduğu kabul ediliyor. Roma, Geç Antik ve Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak bilinen bölgeye Regium ya da Region adı da veriliyor. Region’a ilişkin en eski bilgilere göre, MÖ. II. yüzyıla ait kaynaklarda da rastlanıyor. Küçükçekmece’de, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde ise birçok kazı yapılmış ve bu kazılarda birtakım bulgu elde edilmiş. Arkeolojik kazı çalışmaları günümüzde de devam ediyor. Burada ortaya çıkarılan tarihi eserler, İstanbul Arkeoloji Müzesinin en önemli buluntuları arasında yer alıyor.